Forum Logo  

Anasayfa Kimler Online Forum Duyuruları Yönetim İletişim Reklam Ver
Geri Git   ForumDenizi.Com > Eğitim - Öğretim > Dersler > Biyoloji

Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Eylül 2018   #1

Üyelik tarihi: 02 Aralık 2017
Cinsiyet: Bay
Mesajlar: 219
Konular: 200
Rep Gücü: 2
Puanları: 17
Rep Grafiği: Serkan is on a distinguished road
Alınan Beğeni: 15
Verilen Beğeni: 9
Standart Karbonhidrat Nedir ve Karbonhidratın Özellikleri Nelerdir?

Karbonhidrat Nedir ve Karbonhidratın Özellikleri Nelerdir?

Karbonhidratın Özellikleri Hakkında Bilgi

Karbonhidrat Hakkında Geniş Bilgi

CH ve O elementlerinden oluşurlar.En önemli görevi enerji hammaddesi olarak kullanılmasıdır.Bazı karbonhidratlar DNARNAATP;hücre zarıhücre duvarı iskelet gibi bazı yapılara katılırlar.Diğer bileşiklere göre az enerji verirler fakat ilk enerji kaynağı olarak kullanılırlar çünkü parçalanmaları daha kolaydır.
Monosakkaritler Disakkaritler Polisakkaritler
-Glikoz -Sükroz -Nişasta
-Fruktoz -Laktoz -Selüloz
-Galaktoz -Maltoz -Glikojen
-Kitin

1-)Monosakkaritler (Tek şekerler)

Hidroliz ile daha küçük birimlere parçalanamazlar.Hücre gecebilirler. Yapılarındaki mevcut karbon atomuna göre isimlendirilirler.

Triozlar : 3 karbonlu şekerlerdir.Glikoz ve fotosentezin karanlık devre reaksiyonlarında ara ürün olarak oluşurlar.Örnek:Pirüvik asit (C3H6O3) gliseraldehit.

Pentozlar :5 karbonlu şekerdir.Riboz ve deoksiribozdur. Riboz(C5H10O5)=RNAATPNADFAD’ın yapısında mevcuttur.

Deoksiriboz(C5H10O4)=DNA’nın yapısına katılır.

Hekzozlar:6 karbonlu şekerlerdir.(GlikozFruktozGalaktoz)

Glikoz(Üzüm şekeri) Balüzüm ve incirde bol bulunur.
Fruktoz(Meyve şekeri) Olgun meyvelerde ve balda bulunur.
Laktoz(Süt şekeri) Süt ve süt ürünlerinde bulunur.

Hepsinin formülü C6H12O6’dır.Yalnız bunlar moleküllerindeki atomların farklı dizilişleri bakımından ayırt edilirler.Kapalı formülleri aynıaçık formülleri farklı bileşiklere izomer bileşikler denir.Glukoz fruktoz ve galaktoz birbirinin izomeridir.
Hücre zarından geçme sıraları:Galaktoz Glukoz Fruktoz dur.

2-)Disakkaritler (Çift şekerler)

İki monosakkaritin aralarında bir molekül su açığa çıkarıp Glikozit bağı ile bağlanması sonucu oluşur.Genel formülleri C12H22O11’dir.
C6H12O6+C6H12O6 C12H22O11 +H2O
Glikoz+Fruktoz Sakkaroz(Sükroz)(Çay şekeri)+H2O=Bitkisel
Glikoz+Galaktoz Laktoz(Süt şekeri)+H2O=İnsan ve memeli sütü
Glikoz+Glikoz Maltoz(Arpa şekeri)+H2O=Bitkisel

3-)Polisakkaritler(Çok şekerler)

Çok sayıda glikozun glikozid bağları ile bağlanması sonucu oluşurlar.
n(C6H12O6) OH-(C6H10O5)n-H+(n-1)H2O
100(C6H12O6) OH-(C6H10O5)100-H + 99 H2O

Polisakkaritler ikiye ayrılır.

1-)Depo polisakkaritleri:Nişasta ve Glikojendir.
2-)Yapısal polisakkaritler:Selüloz ve kitindir.
Nişasta ; Bitkilerde karbonhidratların depo şeklidir.Çok sayıda glikozun (Glikozit Bağı) bağlanması ile oluşur.Hayvan hücrelerinde bulunmaz ançak sindirime uğrar.Esas olarak Löloplastlarda depo edilir.Suda erimez ;Alkolde erir.Buğdaypatatesmısırbakla……vb bulunur.

Not : Nişasta suda çözünmediği için hücre içi basıncı artırmaz.

Glikojen ;Hayvanlarda karbonhidratların depo şeklidir.Karaçiğer ve kasda bol miktarda bulunur.Suda çözünür.Hayvan insan mantar ve bakteri hücrelerinde bulunur.Glikojen etçillerde hem hücre içinde ; hem de hücre dışında sindirilebilir.

Selüloz ; Bitki hücrelerinde hücre çeperinin yapısını oluşturur.Selolüzu oluşturan glikozlar birbirine ters bağlandığı için memeli canlıların sindirim sistemlerinden salgılanan enzimler ile yapıtaşlarına ayrılmazlar.Hayvan hücrelerinde bulunmaz.İnsan ve omurgalı hayvanlarda selülozu sindiren enzimler bulunmaz.Geviş getiren memelilerde bazı kuşlarda ve termitlerde (Beyaz karıncalar) sindirilerek kullanılır.Ağaçların % 50’si selolüzdur.

Kitin ;Omurgasız hayvanlarda özelikle eklem bacaklılarda (Böcek) dış iskeleti oluşturur.

Lignin;Selülozla birlikte destek dokuda bulunur.Sindirimi gercekleşmez.
Daha karmaşık yapıdaki polisakkaritlerin arasında kanın pıhtılaşmasını önleyen ‘Heparin’ de bulunur.
Serkan isimli Üye şuanda  online konumundadır  

Sosyal Ağlarda Paylaş

Etiketler
karbonhidrat, karbonhidratın, nedir, nelerdir, Özellikleri


Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 misafir)
 
Seçenekler
Stil

Gönderme Kuralları
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Sentrozomların Özellikleri Nelerdir? Serkan Biyoloji 0 25 Eylül 2018 12:00
Madde ve Özellikleri Nelerdir Serkan Kimya 0 25 Eylül 2018 11:51
Gül Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir BlackdeviL Bitkilerin Dünyası 0 17 Temmuz 2018 00:46
LCD monitörlerin özellikleri nelerdir? Başak Bilgisayar - Donanım 0 23 Aralık 2017 23:21
Kedi özellikleri, kedilerin özellikleri nelerdir? Anka Hayvanlar Alemi 0 18 Aralık 2017 14:13


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:41.