Forum Logo  

Anasayfa Kimler Online Forum Duyuruları Yönetim İletişim Reklam Ver
Geri Git   ForumDenizi.Com > Eğitim - Öğretim > Dersler > Kimya

Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Ocak 2019   #1

Üyelik tarihi: 24 Ocak 2019
Cinsiyet: Bay
Mesajlar: 327
Konular: 321
Rep Gücü: 11
Puanları: 1006
Rep Grafiği: DeepSilence has much to be proud ofDeepSilence has much to be proud ofDeepSilence has much to be proud ofDeepSilence has much to be proud ofDeepSilence has much to be proud ofDeepSilence has much to be proud ofDeepSilence has much to be proud ofDeepSilence has much to be proud of
Alınan Beğeni: 16
Verilen Beğeni: 14
İlişki Durumu: Yok
Burç: Koc
Takım: Besiktas
Standart Fermantasyon Nedir

Fermantasyon Nedir

Oksijen yokluğunda karbonhidratların bozulmasını ihtivâ eden enerji veren bir metebolik işlem. Bâzı bitkiler veya bitki kısımları oksijenden yoksun bırakıldıkları zaman da bir süre solunum yapmaya ve solunum sonunda dışarı CO2 vermeye devam ederler.

İşte bu şekildeki solunum, anaerob (oksijensiz) solunum olarak adlandırılır.Anaerob solunum yeşil bitkilerde kısa bir müddet için mümkündür. Halbuki birçok mikroorganizmalar için anaerob solunum normal bir olaydır.

Bunların bir kısmı havasız yerde yaşarlar (obligat anaerobiyont) diğer bir kısmı hem oksijenli, hem de oksijensiz yerlerde yaşıyabilirler (fakültatif anaerobiyont).

Alkol vs. gibi tam parçalanmamış organik maddelerin teşekkülü ile sona eren ve tabiî hallerde cereyan eden böyle anaerob solunuma fermantasyon (mayalanma) denir. Alkolik fermantasyon yapan mikroorganizmaların önemlilerinden biri biramayası mantarı (Saccharomyces cerevisiae) dır. Biramayası şekerli maddeleri alkolik mayalanma ile etil alkol ve CO2’ye çevirir. Bu olay şöyle kimyasal bir denklemle izah edilebilir:


Bira mayası C6H12O6 ⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯→ 2CO2 + C2H5OH + 2 ATP Glikoz Karbondioksit + Etil Alkol + 2 ATP Bâzı mikroorganizmalar da tabiatta, özel proteinleri parçalayarak fermantasyona uğratır ve sonuç olarak azotlu ve kükürtlü daha küçük moleküller meydana getirirler. Bu küçük moleküllü ürünler fena kokulu olduklarından, proetinlerin fermantasyonuna kokuşma (Pütrifikasyon) denir. Tabiatta madde dolaşımını sağlaması bakımından da fermantasyonların bu arada kokuşmanın önemi büyüktür. Fermantasyon için çok çeşitli örnekler verilebilir.

Sütün ekşimesi, sütten yoğurt ve peynir yapılması, üzüm şırasının şaraba dönüşmesi, şarabın sirkeye dönmesi, hamurun mayalanması gibi. Hamur mayalanır ve vaktinde fırına verilirse gözenekli olur ki, bu fermantasyon ile sağlanır. Fermantasyon sindirimde de çok önemlidir. Mide öz suyunda bulunan “pepsin” ve “rennin” proteinlerin sindirimini temin eder.

Rennin sütü pıhtılaştırır. Mide öz suyunda bulunan HCl yardımcıdır.Hem de bakterileri öldürür. Asit oranı yetersiz ise hem fermentlerin etkisini azaltır, hem bakterilerin canlı kalacağı için besinler üzerine etki yaparak zararlı fermantasyonlardan dolayı sindirim bozukluğu mide rahatsızlığı meydana getirir.
DeepSilence isimli Üye şimdilik offline konumundadır  

Sosyal Ağlarda Paylaş

Etiketler
fermantasyon, nedir


Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 misafir)
 
Seçenekler
Stil

Gönderme Kuralları
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Anafilaksi Nedir? Anafilaktik Reaksiyon Nedir? Mango Sağlık Köşesi 3 09 Aralık 2018 10:54
Kader Nedir ? Kaderin Sırrı Nedir? Asrevya İslamiyet 0 21 Ağustos 2018 03:31
Mezoterapi Nedir ? | Mezolift nedir ? | Uygulama Alanları Nereleridir ? Renksiz Sağlık Köşesi 0 25 Temmuz 2018 18:26
Peste des petit ruminant nedir? PPR nedir Smoker Hayvanlar Alemi 0 11 Aralık 2017 12:50


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:15.