Forum Logo  

Anasayfa Kimler Online Forum Duyuruları Yönetim İletişim Reklam Ver
Geri Git   ForumDenizi.Com > Eğitim - Öğretim > Dersler > Kimya

Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Ocak 2019   #1

Üyelik tarihi: 24 Ocak 2019
Cinsiyet: Bay
Mesajlar: 327
Konular: 321
Rep Gücü: 11
Puanları: 1006
Rep Grafiği: DeepSilence has much to be proud ofDeepSilence has much to be proud ofDeepSilence has much to be proud ofDeepSilence has much to be proud ofDeepSilence has much to be proud ofDeepSilence has much to be proud ofDeepSilence has much to be proud ofDeepSilence has much to be proud of
Alınan Beğeni: 16
Verilen Beğeni: 14
İlişki Durumu: Yok
Burç: Koc
Takım: Besiktas
Standart Yağ Asitlerinin Kimyası

Yağ Asitlerinin Kimyası

Yağ asitleri, karbon sayılarına ve karbonları arasındaki bağların özelliğine göre doymuş yağ asitleri ve doymamış yağ asitleri olarak iki gruba ayrılmaktadır.

• Doymuş Yağ Asitleri

Bu yağ asitlerinin yapılarında bulunan karbonlar arasında tek bağ vardır. Karbon atomları hidrojenle doyurulmuştur. En sık rastlanan doymuş yağ asitleri 16-18 karbonlu olanlardır.

Oda sıcaklığında katı olarak gördüğümüz tereyağı, margarin, kuyruk ve iç yağlar, et ve peynirdeki yağlar doymuş yağ asidi içermektedir. Hayvan dokularında en fazla bulunan doymuş yağ asidi palmitik asittir.

Doymamış Yağ Asitleri

Yağ asitlerinin yapılarında bulunan karbonlar arasında çift bağ vardır. Eğer karbonlar arasında tek çift bağ varsa tekli doymamış yağ asidi (monounsature), iki veya daha fazla çift bağ varsa çoklu doymamış yağ asidi (poliunsature) olarak adlandırılır.

Oda sıcaklığında sıvı olarak bulunan zeytinyağı, fındık, ayçiçeği, mısır özü ve soya yağı gibi yağlar doymamış yağ asidi içeren yağlardır. Bu yağlardan zeytinyağı ile fındık yağı tek çift bağ içerdiğinden tekli doymamış yağlar, ayçiçeği, mısır özü, soya ve balık yağları birden çok çift bağ içerdiği için çoklu doymamış yağlar olarak adlandırılır.

Tekli doymamış yağ asidine örnek olarak oleik asidi, çoklu doymamış yağ asidine de linoleik ve linolenik asidi verebiliriz. Tekli doymamış yağ asidi vücudumuzda yapılabilmektedir. Ancak, çoklu doymamış yağ asitleri olan linoleik ve linolenik asit vücudumuzda yapılamaz. Bunları hazır olarak besinlerle almak zorundayız. Bu nedenle bu yağ asitlerine elzem (zorunlu) yağ asitleri diyoruz. Linoleik asit (Omega 6), çoklu doymamış yağ asidi içeren bitkisel yağlardan alınabilmektedir. Susam, ayçiçeği, mısır özü, soya yağı, ceviz, badem vb. linolenik asit (Omega 3) ise en çok ceviz yağı, balık ve yağı ve de anne sütünden elde edilebilmektedir. Bebeğin doğduğu andan itibaren anne sütü alması (Omega 3) merkezî sinir sistemi ve görme fonksiyonu için önem taşımaktadır.
DeepSilence isimli Üye şimdilik offline konumundadır  

Sosyal Ağlarda Paylaş

Etiketler
asitlerinin, kimyası, yağ


Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 misafir)
 
Seçenekler
Stil

Gönderme Kuralları
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Fermantasyonun Kimyası DeepSilence Kimya 0 27 Ocak 2019 09:28
Çikolatanın Kimyası DeepSilence Kimya 0 27 Ocak 2019 09:26
Hububatların Ambalajlanması - Ambalaj Kimyası DeepSilence Kimya 0 27 Ocak 2019 09:23
Ekmeklerin Ambalajlanması - Ambalaj Kimyası DeepSilence Kimya 0 27 Ocak 2019 09:23
Ambalaj Kimyası DeepSilence Kimya 0 27 Ocak 2019 08:28


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:37.