Forum Logo  

Anasayfa Kimler Online Forum Duyuruları Yönetim İletişim Reklam Ver
Geri Git   ForumDenizi.Com > Bayanların Dünyası > Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı Beslenme Sağlığınız için nasıl beslenmeniz lazım? sorusuna yanıt bulabileceğiniz bölüm.

Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Temmuz 2018   #1
Bize her sevdadan kalan sadece Galatasaray
 
Smoker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik tarihi: 04 Aralık 2017
Cinsiyet: Bay
Mesajlar: 6,448
Konular: 2716
Rep Gücü: 8
Puanları: 42
Rep Grafiği: Smoker is on a distinguished road
Alınan Beğeni: 1504
Verilen Beğeni: 2040
Nereden: Yurtdışı
İlişki Durumu: Var
Burç: Kova
Takım: Galatasaray
Standart Ihlamur | Özellikleri, Çeşitleri, Kullanımı ve Faydaları

Ihlamur | Özellikleri, Çeşitleri, Kullanımı ve Faydaları



Ihlamur, ıhlamurgiller (Tiliaceae) familyasından Tilia cinsini oluşturan ağaç türlerine verilen ad.

Marmara, Batı Karadeniz, Orta Toroslar ve Kuzey Anadolu'da yayılış gösterir. Özellikle kuzey ve batı bölgelerimizdeki ormanlarda rastlanan sık dallı, geniş tepeli ağaçlardır. Bu ağaçların dünya üzerinde yetişen yaklaşık 30 türü bulunur. Ülkemizde ise Gümüş ıhlamur (T.tomentosa, Y). Büyük yapraklı ıhlamur (T.platyphyllos, N). Kafkas ıhlamuru (T.rubra, Y). türleri daha fazla yetiştirilir.

Botanik Bilgi
Ihlamurgiller familyasındandır. Tepe seyrek, geniş ve yuvarlakçadır. Yaşlı gövdeler koyu renkte, kabaca yırtılmış, kazık kök güçlü, yan kökler uzun, yeni sürgünler önceleri tüylü, parlak, zeytin yeşili ya da kızıl kahve rengindedir.

Haziran-ağustos ayları arasında beyazımsı-sarı renkli, hoş kokulu çiçekler açar. Boyları 20-30 m.ye kadar ulaşabilir. Genellikle ormanlarda tabiî olarak bulunursa da, süs ağacı olarak park ve bahçelerde de yetiştirilmektedir.

Yaprakları saplı, ucu sivri, kenarları dişli, taban kısımları kalp biçiminde, üst yüzü yeşil, alt yüzü beyazımsı yeşil ve tüylüdür. Çiçekleri en az üçü bir arada olmak üzere sarkık yetişirler. Çiçek örtüsü kayık seklinde, sarimsi-yeşil renktedir. Bu çiçekler (Haziran-Temmuz) kurutularak çay gibi içilir.
Meyveleri küre şekilli ve tek tohumludur. Ihlamur ağacı filizden büyür.

Bitki özellikleri
Anadolu’da çeşitli ıhlamur ağacı türleri vardır. Bu türlerden, tedavi amaçlı kullanılan ikisi, özellikle kuzey Anadolu dağlarında yetişir.. Bunlar, küçük yapraklı ıhlamur (Tilia cordata) ve büyük yapraklı ıhlamur (Tilia platyhyllos) türleridir. Bu türlerin dışındakilerin tedavi edici özelliği daha zayıftır.

Avrupa da da birbirine yakın bir kaç türü vardır. Birinci tür orman ıhlamuru (veya erkek ıhlamur) küçük yapraklıdır. İkinci tür Hollanda ıhlamuru orta boy yapraklıdır. Üçüncü tür dişi ıhlamur büyük yapraklıdır. Memleketimizde bu türlerden, tedavi amaçlı kullanılan ikisi, özellikle kuzey Anadolu dağlarında yetişir. Bunlar, küçük yapraklı ıhlamur (Tilia cordata) ve büyük yapraklı ıhlamur(Tilia platyhyllos) türüdür.

Toplama ve hazırlama
Ihlamurun yaprak ve çiçeklerinden bitki olarak 18. yüzyıldan beri yararlanılmıştır. Ihlamur ağacının çiçeklenmeden sonraki en geç dördüncü güne kadar, çiçekler ve çiçek sapındaki uzun yapraklar, öğlen saatlerinde toplanmalıdır.

Bu koşullarda toplanan çiçek ve yaprakların etkileri daha fazladır. Büyük eleklerin üstüne serilerek, gölgede kurutulmalıdır. Kuruduktan sonra ince kıyılıp, hava almayan kaplarda saklanır. Çiçekler ayrı kurutulursa daha makbuldür. Aksi halde kokusunu ve etkinliğini yitirir.

Ülkemizde ıhlamur, bütün olarak ve açıkta satışa sunulur. Bu uygulama yanlıştır. Türkiye'de sadece Artvin ve Yalova'da ağırlıklı olarak üretilen ıhlamur balı bir çok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Kurutulmuş yapraklar ve çiçekleri çay gibi haşlanarak içilir, odunu oymacılıkta, modelcilikte, kutuculukta kullanılır. Hafif ve yumuşak olduğu için maketçiler ıhlamur tahtasını çok makbul tutarlar.

Bilinen Bileşimi
Uçucu yağ, manganez, tanen, ossidaz, saponin, glusid, strol, C vitamini.
Özellilleri
Antispazmodik / spazm çözücü, digestif / hazmettirici, ekspektoran / balgam söktürücü, sedatif / rahatlatıcı, hafif uyuşturucu, sudofirik / terletici, diüretik / idrar söktürücü, kanın hiperkoagülasyonunu ve hiperviskositesini artırıcı.
Faydaları
- Strese karşı ıhlamur çayının sinirleri yatıştırıcı özelliği vardır.
- Bağırsak kurdunu düşürür, bağırsak sancılarınısını giderir.
- Uykusuzluğa iyi gelir.
- Öksürüğü keser, göğüs yumuşatıcı özelliğe sahiptir.
- Gribal enfeksiyonlara karşı ıhlamur faydalıdır.
- İdrar söktürücü, terletici özelliği vardır.
- Vûcut direncini artırarak tedaviye yardımcı olur.
- Göz çapaklanmalarında pamuk yardımı ile gözlere kompres yapılarak çapaklanmayı önler, gözü dinlendirir. (Gözlerinize kompres yaparken gözünüzü kapatmayı unutmayın)
- Saçlar yıkandığında beslenip kuvvetlenmesini sağlar. (Bu işlemden sonra saçınızı durulamayı ihmal etmeyin)
- Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur kilo vermek isteyenlere yardımcı olur.
- Yemek üzerine içilirse hazmı güçleştirir.

Kullanım Şekli
Kurutulmuş çiçek ve yaprak karışımından 1 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10 dakika süreyle demlendirilir.

Cilddeki lekeleri ve kırışıklıkları gidermeye yardımcı olur.
Bunun için, 2-3 tatlı kaşığı kurumuş çiçek ve yaprak ıhlamurun üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. Pelte kıvamına gelinceye kadar kaynatmaya devam edin. Kaynamış ve bekletilmiş sıvıyı cildinize sürdüğünüzde faydasını göreceksiniz.

Yine aynı şekilde elde edeceğiniz ıhlamurla kırışıklıklara masaj yaparsanız gayet iyi sonuç alınır.

UYARI : Fazlası iç organlara ve beyne zarar verir.

Ihlamur çayı hazırlarken dikkat!
Ihlamurun hem çiçeği, hem yaprağı kurutulularak demlenip tüketilebilir. 1 tatlı kaşığı ıhlamurun çiçeği ve çiçek yaprağına 1 kupa kadar sıcak su eklenir, ağzı kapalı olarak 10 dk demlenip ardından süzülür. Ihlamur çayı, her zaman taze olarak yapılmalı, kaynatılmamalı ve çok bekletilmemelidir. Kaynatma işlemi yapıldığında ıhlamur içerisindeki vitamin ve minerallerde kayıp söz konusu olur dolayısıyla içilmesi bir yarar sağlamaz. Aynı zamanda demleme işlemi de bir seferlik yapılmalıdır. İlk demlemede tüm vitamin ve mineraller ile aromatik yağların alınması gereken kısmı alınır, sonraki demlemelerde bu maddelerde kayıplar oluşur. Ihlamur çayı yaparken çiçek ve yapraklardan oluşan karışımlar yerine tümden çiçeklerden oluşan karışımlar da tercih edilebilir.

Ihlamur çayını içerken dikkat!
Hazırladığımız ıhlamur çayını ara öğünlerde ve yemeklerden sonra şekersiz olarak içebiliriz. Günde 2-3 çay fincanı ıhlamur çayı içilebilir. Fazla kilo şikayetimiz yoksa balla tatlandırarak da tüketebiliriz. Ihlamur çayına limon çok yakışır; hem de c vitamini alımını arttırmak adına limon eklenerek tüketilebilir.

Çocuklar da içebilir
1 tatlı kaşığı kurutulmuş ıhlamur çiçek ve yapraklarından oluşan karışıma 1 kupa kadar sıcak su ekleyip demlediğimiz ıhlamur çayının yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar üzerinede olumlu etkileri vardır. Ihlamur çayı, çocuklara da rahatlıkla içirilebilir. Ayrıca ıhlamur çayına ek olarak 1 yaşından büyük çocuklar için bal eklenebilir.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
Smoker isimli Üye şuanda  online konumundadır  

Sosyal Ağlarda Paylaş

Etiketler
çeşitleri, faydaları, ihlamur, kullanımı, Özellikleri


Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 misafir)
 
Seçenekler
Stil

Gönderme Kuralları
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Antibiyotik İlaçların Gereksiz Kullanımı Nefertem ForumDenizi Sözlük 14 10 Ekim 2018 00:18
The + Sıfat Kullanımı Asrevya Yabancı Dil 0 25 Temmuz 2018 02:34
Kalp Ve Sigara Kullanımı Smoker Genel Cerrahi 0 19 Temmuz 2018 13:18
Gül Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir Smoker Bitkilerin Dünyası 0 17 Temmuz 2018 00:46
Tarih Boyunca Tuvalet Kullanımı Smoker Mitoloji 0 25 Şubat 2018 20:06


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:00.