ForumDenizi.Com

ForumDenizi.Com (https://www.forumdenizi.com/)
-   Biyoloji (https://www.forumdenizi.com/biyoloji/)
-   -   Hücre Zarının Farklılaşması (https://www.forumdenizi.com/biyoloji/57206-hucre-zarinin-farklilasmasi.html)

Zeze 02 August 2020 09:56

Hücre Zarının Farklılaşması
 

Hücre zarı farklılaşarak mikrovillus, mezozom ve yalancı ayak denilen özel yapıları oluşturur. Bu özel yapılar hücrenin görevini yerine getirmesine katkı sağlar.
  • Mikrovilluslar: Hücre zarının dışarıya doğru oluşturduğu uzantıdır. Özellikle emme görevi fazla olan hücrelerde, örneğin bağırsak epitelinde, hücre dış yüzeyini (emilim alanını) artırmak için oluşturulur.
  • Yalancı Ayak: Amip, akyuvar ve cıvık mantar hücrelerinde besin bulma ve yer değiştirme için hücre zarının oluşturduğu geçici uzantılara yalancı ayak denir.
  • Mezozom: Bakterilerde mitokondri görevi gören zar kıvrımlara Mesozom denir. Mezozomda solunum enzimleri bulunur.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:51.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.