Özellikle Atatürk ve Cumhuriyet düşmanlarının simgesi haline gelmiştir. Malum dondurmacı kılıklı da, bunun en büyük örneğidir.
Lakin Fes'in bunlarla alakası yoktur, aksine tam tersi bir durum söz konusudur. Fes, malumunuz Fas ülkesinden çıkmış, hatta oranın Fes şehrinden çıkmış şapka çeşididir. Ve bu şapkayı da onlara İngilizler dikte etmiş, hatta ihracatını da, yine İngilizler yapmıştır.
Osmanlı ise bunu Fas'ta görüp, beğeniyor ve böylece Osmanlı da Fes devri başlıyor.
Ama kazın ayağı daha da derine inince, iyicene şenlik haline geliyor
. Fesin aslında Bizans/Yunan başlığı olarak tarihte yer aldığını, İskoç başlığı olarak da geçtiği görülür.Mesela aşağıda ortodoks kilisesi mensuplarının, fes giyerken ki fotoğrafları vardır.

Burada da Yunan ulusunun, geçmişte önde gelenlerinin fesli fotoğrafı yer almaktadır
.
Ayrıca ironik olan ise. 2.Mahmut da fesi zorunlu kılmıştır ama Atatürk düşmanları bundan bahsetmez. Onlar şapka zorunlu kılındı diye türkü söylerler. Ee, amaç başka olunca
.









Ağaç şeklinde