ForumDenizi.Com

ForumDenizi.Com (https://www.forumdenizi.com/)
-   vBulletin (https://www.forumdenizi.com/vbulletin/)
-   -   Lisanssız vBulletin Forumlar Neden Hemen Kapatılmıyor? (https://www.forumdenizi.com/vbulletin/6992-lisanssiz-vbulletin-forumlar-neden-hemen-kapatilmiyor.html)

Regex 20 July 2018 22:18

Lisanssız vBulletin Forumlar Neden Hemen Kapatılmıyor?
 
Tarih: 30 Ekim 2015 Cuma
Yazar: Regex
Site: ForumDenizi.Com
Merhaba arkadaşlar, bu makalemizde vBulletin tabanlı forumların null yani lisanssız kurulduklarında neden hemen kapatılmadığını konu alacağım. Lisanssız olarak kurulan vBulletin sistemlerin yol açtığı güvenlik açıklarına, hackerlara sağladığı kolaylıklara ise daha sonraki bir yazımda değineceğim.

Forum sahiplerinin ya da her vBulletin kullanıcısının bilişimden anlamadığını varsayarak mümkün olduğunca teknik terim kullanmadan; kullandığım teknik terimleri de açıklama yolunu seçerek akıcı bir anlatım yapmaya çalışacağım. Genelde anlatımlarımda anlambilimsel yani semantik içerik tarzını benimsiyorum. Böylelikle, yazıların okunaklılığı artıyor; uzun olması göz yorucu hâle gelmiyor. Lafı uzatmadan konuya girelim;

Lisanssız olarak kurulan vBulletin sistemler neden hemen kapatılmıyor?
Bu sorunsal üzerine yapılan yanlış yorumlamalar, cahilce geliştirilen anlamsız neden-sonuç ilişkileri insanları korsana yönlendiriyor. Ancak işin aslı sanılanın çok dışında. İnsanlar genellikle cracklenen ya da lisans gereksiniminden arındırılan vBulletin'leri üretici firmanın anlayamadığını düşünüyor ya da hak sahibinin umursamadığı yanılgısına kapılıyor. Böyle bir şey kesinlikle yok! Siz ne kadar büyük olursanız olun, isterseniz holding sahibi olun; hakkınızı asla kimseye yedirmek istemezsiniz. Eğer kendinizi üretici firmanın yerine koyarsanız durumun hiç de böyle olmadığının daha iyi farkına varırsınız. Ayrıca lisans sistemi panel üzerinden adres tanımlaması yapılması suretiyle çalışıyor. Yani siz lisanslı dosyalarla kurulum yapsanız bile bir lisans satın almış ve bu satın aldığınız lisans paneline girerek üretici firmaya ait site panelinden vBulletin yazılımını kurduğunuz alan adını sistemlerine tanımlamalısınız. Kendi sistemlerine bilgi gönderilmeyen, panellerde adres tanımlanmamış tüm vBulletin sistemler yasadışı ve lisanssızdır. Bu sayede lisanssız forumları, orijinal dosyalarla kurulum yapılmış bile olsa çok kolay saptamaları mümkündür.

Peki işin gerçeği nedir?
Üretici firma, gerek kendi bünyesinden çıkan yazılımın kaynak kodlarına yerleştirdiği ihbar mekanizmalarıyla ve tespit sistemleriyle, gerekse de lisanssız forumların şikâyet yoluyla taraflarına bildirilmesiyle aslında kaçak kullanıcıların varlığından çok rahat haberdar oluyor. Lisans kontrolünü ise yukarıda da açıkladığım üzere; lisanslı kullanıcılar için bir zorunluluk olan, panele adres tanımlamasının yapılıp yapılmadığını sorgulayarak anlayabiliyor.

İşte tam da burada bir satış stratejisini devreye sokuyor. Firma şöyle düşünüyor, şimdi ben bu foruma anında müdahale edersem zaten forum yeni açılmış. Benden lisans temin etmediğine göre geleceğe dönük bir proje de söz konusu değil. En iyisi ben biraz bekleyeyim diyor. Mantık aynen böyle işliyor. Forumunuzu gün be gün izlemese de otomatik sistemler kanalıyla haftalık veya aylık takip mekanizmaları gerçekleştiriyor. Algoritmasındaki sistem eğer lisanssız forumunuzun yeterince hit trafiği elde etmeye başladığını, büyüdüğünü, kısacası "kapanma tehlikesi durumunda lisans almaya mecbur kalacağınızı" saptarsa o zaman harekete geçiyor. Bir açıdan sizin algınızı yönetiyor.

Dikkat ederseniz eğer ilk etapta müdahale etseydi siz projeden soğuyacak ve lisans almayacak, projenizi sonlandıracaktınız ya da MyBB, SMF gibi ücretsiz alternatiflere geçiş yapacaktınız. Ancak forumunuzun belli bir yere gelmesi durumunda harekete geçildiği için lisans almaya mecbur kaldınız. Kazanan yine üretici firma ve onların bütçesi oldu.

Peki lisanssız forumlar nasıl kapatılıyor? Bu yetkiyi nereden alıyorlar?
Aslında konu başlığında belirttiğim sorunun kapsamlı anlatımını yukarıda açıklayıcı bir dille tamamladım. Ancak yeri gelmişken buna da değinelim. Çünkü yine insanımızda yanlış algılar var. Makineyi veya hosting hizmetini yurtdışından aldıkları takdirde bir şey olmayacağını düşünenlerin sayısı hayli fazla. Böyle bir şey de yok.

Üretici firmanın yazılımı vBulletin konusunda bilinen tüm verimerkezleriyle anlaşmalı olduğunu söyleyebilirim. Dikkat ederseniz verimerkezi dedim, yani datacenter. Hosting firmaları hizmet verdikleri makineleri bu datacenterlardan kiralar. Hatta bazı hosting sağlayıcıları, bu datacenterlardan kiralanan makineler üzerinde sanallaştırma yöntemleriyle kendi alt sağlayıcı sistemlerini kurar.

İşleyiş ise şöyle: Şirket, lisanssız bir yazılım için tebliğde bulunacağında ilk olarak site sahibine e-posta yoluyla uyarı gönderiyor. Site sahibi uyarıyı dikkate almazsa ikinci adım olarak hosting firmasına ulaşıyor. Eğer hosting firması da uyarıyı dikkate almazsa bu sefer anlaşmalı olduğu verimerkezine durumu iletiyor ve yalnızca site değil, hosting sağlayıcının hizmet verdiği makine o sitenin yayını durdurulana kadar erişime engelleniyor. Bunu Türkiye Cumhuriyeti'ndeki 5651 sayılı yasaya benzetebilirsiniz. Ülkemizde adınıza herhangi bir dava görülmüyor ya da karar sulh ceza hâkimince verilmiyor belki ancak aynı sonuca maruz kalıyorsunuz ve iş daha hosting sağlayıcı safhasındayken zaten sitenizin yayını lisans alıncaya dek durduruluyor.

Sizlere önerim bir forum projesine başlayacaksanız mutlaka işinizi sağlama almanız, lisans edinerek bu işe girmenizdir. Burada anlattıklarım tehlikelerin çok küçük bir kısmı. Daha da önemlisi güvenlik açıkları boyutu var ki, onlara ayrı bir makalede değineceğim. Konuyla ilgili sorularınız varsa başlık altından sorabilirsiniz. Umarım herkes için yararlı bir anlatım olmuştur.

Gamer Queen 20 July 2018 22:30

Cevap: Lisanssız vBulletin Forumlar Neden Hemen Kapatılmıyor?
 
Kalemine sağlık. ;hgsen;

Arthur 21 July 2018 11:03

Cevap: Lisanssız vBulletin Forumlar Neden Hemen Kapatılmıyor?
 
Ellerin dert görmesin.

Asrevya 03 August 2018 16:19

Cevap: Lisanssız vBulletin Forumlar Neden Hemen Kapatılmıyor?
 
Önemli bilgilendirmeler.Her şey usulünce olmalı.
Kalemine,bilincine sağlık kardeşim.

Cincücüğü 30 January 2019 14:43

Cevap: Lisanssız vBulletin Forumlar Neden Hemen Kapatılmıyor?
 
Sevgili dostum yazıtın için teşekkürler. Başka bir yerde olsa bunları okuma zahmetine girmezdim. Ancak üzülerek söylemek istiyorum ki verdiğin bilgilerin büyük bir kısmı geçerli değil. Bunlardan bahsederek kendi düşüncemi de ekleyeyim belki ileride bir kişi okur. Çünkü bizim de serüvenimiz bir takım sayfalarda yazılan yazılarla başladı.

Birinci kısım "firmanın kaçak kurulumları anlayamadığını zannediyorlar" demişsin. Zannetmiyorlar, biliyorlar. 6-7 yıl lisanssız kullandığım vbulletin siteyi kendi rızamla kapattım. Firmaya şikayet gitmedikçe anlaması mümkün değil.

Bir diğer kısımda bahsettiğin gibi "hiç kimse hakkını yedirmek istemez". vBulletin firması lisans satın alan kullanıcıların haklarını koruyamamış, aldıkları lisansların kullanıcılara bir ayrıcalık tanıdığını hissettirememiştir. Hisseden kişiler varsa yanılgıya düşmüştür. Bu nedenle bir hiç için yüzlerce dolar ödemek istememeniz doğal.

Lisans paneline adres yazılması, bir sitedeki lisanslı dosyaların veya lisans numarasıyla oluşturulmuş dosyaların gerçekte hangi siteye ait olduğunu anlamak için isteniyor. Çünkü bazen lisanslı site de hacklenebiliyor ve dosyalar kopyalanabiliyor.

Son husus ise vBulletin hiçbir veri merkeziyle anlaşmalı değil. Hiçbir siteyi kapatma yetkisi de yok. Telif hakları ihlali oluştuğu için ikaz yapma, yasal takip hakları var. Birçok kişi yasal işlemlerle uğraşmayı istemediği için barındırılan siteyi kapatmayı daha kolay bulur. Bu takip AB ülkeleri dışındaki ülkelerde daha da zorlaşır. Kendi hostingini kendi yerel cihazlarında sağlayan kişilerde ise bu takip imkansızlaşır. Bunun takibini fbi ajanları da yapmaz :)

Türk milleti bağımsızlığını her alanda belli etmelidir. ABD'nin bize açtığı ekonomik savaşta kullandığı parasal gücününün en az yarısını bilumum lisans / yazılım kanallarından devşirmiştir. Parayı böyle çağ dışı bir yöntemle bir milletin bağımsızlığına karşı kullananan bir devlete giden her türlü kaynak kesilmelidir.

O yüzden; önceden sorsanız lisanssız kullanın derdim ama şimdi bedava olan yazılımları tercih edilmesini öneririm. Lisanssız kullanılsa dahi vBulletinin reklamının yapılması onlara fayda sağlar. Bu yüzden günlük hitli vBulletin sitemi de kapattım. :hinmlk:

Bunu gerçekler değil de kişisel bir yorum olarak da değerlendirebilirsin.
Benim bu konuda görmüşlüğüm bu kadar.

Regex 30 January 2019 16:36

Cevap: Lisanssız vBulletin Forumlar Neden Hemen Kapatılmıyor?
 
Alıntı:

Cincücüğü Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 65141)
Sevgili dostum yazıtın için teşekkürler. Başka bir yerde olsa bunları okuma zahmetine girmezdim. Ancak üzülerek söylemek istiyorum ki verdiğin bilgilerin büyük bir kısmı geçerli değil. Bunlardan bahsederek kendi düşüncemi de ekleyeyim belki ileride bir kişi okur. Çünkü bizim de serüvenimiz bir takım sayfalarda yazılan yazılarla başladı.

Birinci kısım "firmanın kaçak kurulumları anlayamadığını zannediyorlar" demişsin. Zannetmiyorlar, biliyorlar. 6-7 yıl lisanssız kullandığım vbulletin siteyi kendi rızamla kapattım. Firmaya şikayet gitmedikçe anlaması mümkün değil.

Bir diğer kısımda bahsettiğin gibi "hiç kimse hakkını yedirmek istemez". vBulletin firması lisans satın alan kullanıcıların haklarını koruyamamış, aldıkları lisansların kullanıcılara bir ayrıcalık tanıdığını hissettirememiştir. Hisseden kişiler varsa yanılgıya düşmüştür. Bu nedenle bir hiç için yüzlerce dolar ödemek istememeniz doğal.

Lisans paneline adres yazılması, bir sitedeki lisanslı dosyaların veya lisans numarasıyla oluşturulmuş dosyaların gerçekte hangi siteye ait olduğunu anlamak için isteniyor. Çünkü bazen lisanslı site de hacklenebiliyor ve dosyalar kopyalanabiliyor.

Son husus ise vBulletin hiçbir veri merkeziyle anlaşmalı değil. Hiçbir siteyi kapatma yetkisi de yok. Telif hakları ihlali oluştuğu için ikaz yapma, yasal takip hakları var. Birçok kişi yasal işlemlerle uğraşmayı istemediği için barındırılan siteyi kapatmayı daha kolay bulur. Bu takip AB ülkeleri dışındaki ülkelerde daha da zorlaşır. Kendi hostingini kendi yerel cihazlarında sağlayan kişilerde ise bu takip imkansızlaşır. Bunun takibini fbi ajanları da yapmaz :)

Türk milleti bağımsızlığını her alanda belli etmelidir. ABD'nin bize açtığı ekonomik savaşta kullandığı parasal gücününün en az yarısını bilumum lisans / yazılım kanallarından devşirmiştir. Parayı böyle çağ dışı bir yöntemle bir milletin bağımsızlığına karşı kullananan bir devlete giden her türlü kaynak kesilmelidir.

O yüzden; önceden sorsanız lisanssız kullanın derdim ama şimdi bedava olan yazılımları tercih edilmesini öneririm. Lisanssız kullanılsa dahi vBulletinin reklamının yapılması onlara fayda sağlar. Bu yüzden günlük hitli vBulletin sitemi de kapattım. :hinmlk:

Bunu gerçekler değil de kişisel bir yorum olarak da değerlendirebilirsin.
Benim bu konuda görmüşlüğüm bu kadar.

Sevgili dostum, az önce aynı görüşte olmadığımız diğer bir konu üzerinde de dediğin ve dediğim gibi kişisel düşüncelerine saygım sonsuz. Bu makaleyi, başındaki tarihte de gördüğün üzere 4 yıl önce yazmıştım. Ancak şikâyet veya forum gelişimi doğrultusunda vBulletin tarafından uyarı bildirimleri hâlâ devam ediyor. Daha geçen gün @Farkedmez'in forumunu şikâyet etmişler, hemen uyarı geldi; lisans bulduk, aldı. Kendi sunucu kabinimi korsan yazılım kullanmak uğruna oluşturacağıma, kalitesiyle tartışmasız bir hosting firmasından web hosting ya da sanal/kiralık sunucu hizmeti alırım, yazılımımı da lisanslı kullanırım, kafam rahat olur. Emperyalist ülkelerin sömürülerinden bahsedersek, ayrı kitap olur ama onlar sömürgeci diye de kullandığım yazılımı korsan kullanmaya karşıyım. Aynı şey işletim sistemleri için de geçerli. Katılmayabilirsin; o senin görüşün, bu benim görüşüm. Makalemin altında düşünceni paylaşıp uzun uzadıya fikirlerini yoruma döktüğün için teşekkür ediyorum.

Cincücüğü 30 January 2019 20:28

Cevap: Lisanssız vBulletin Forumlar Neden Hemen Kapatılmıyor?
 
Alıntı:

Regex Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 65174)
Sevgili dostum, az önce aynı görüşte olmadığımız diğer bir konu üzerinde de dediğin ve dediğim gibi kişisel düşüncelerine saygım sonsuz. Bu makaleyi, başındaki tarihte de gördüğün üzere 4 yıl önce yazmıştım. Ancak şikâyet veya forum gelişimi doğrultusunda vBulletin tarafından uyarı bildirimleri hâlâ devam ediyor. Daha geçen gün @Farkedmez'in forumunu şikâyet etmişler, hemen uyarı geldi; lisans bulduk, aldı. Kendi sunucu kabinimi korsan yazılım kullanmak uğruna oluşturacağıma, kalitesiyle tartışmasız bir hosting firmasından web hosting ya da sanal/kiralık sunucu hizmeti alırım, yazılımımı da lisanslı kullanırım, kafam rahat olur. Emperyalist ülkelerin sömürülerinden bahsedersek, ayrı kitap olur ama onlar sömürgeci diye de kullandığım yazılımı korsan kullanmaya karşıyım. Aynı şey işletim sistemleri için de geçerli. Katılmayabilirsin; o senin görüşün, bu benim görüşüm. Makalemin altında düşünceni paylaşıp uzun uzadıya fikirlerini yoruma döktüğün için teşekkür ediyorum.

Korsan yazılım kullanmayı önermedim. Orada demek istediğim benden yazılımları için bir ücret alacaklarsa bu konudaki haklarımı da güvence altına almaları lazım. Forum kurup hem bana rakip olacak yıllarca sitesini yayında tutabilecek hem de ben ücret ödediğim ürünle diğer kişilerle rekabet içinde olacağım. Adil değil. O yüzden ücretsiz sistemlerin kullanılmasını ve geliştirilmesini önerdim. Önermeye devam edeceğim. Zaten forumların çoğalması ve son birkaç yıldır da önemini yitirmesi neticesinde vBulletin gelişim konusunda olduğu yerde sayacak, eski eklenti ve temalarla idare etmeye çalışacaktır. Bu da vbulletini ilerleyen yıllarda diğer ücretsiz sistemlerin gerisinde görmemize neden olacak. Adil olmayan her sistem ne yazık ki kaybolmaya da mahkum oluyor :)

Teşekkürler dostum.

Tabut 18 March 2020 23:18

Cevap: Lisanssız vBulletin Forumlar Neden Hemen Kapatılmıyor?
 
vBulletin şirketi bence artık bu işle ilgilenmiyor diye düşünüyorum. 3 - 4 yıl öncesine kadar sıkı denetim vardı ama saldılar artık heralde. Bir çok forum sitesi büyüttüm null versiyonlar ile hiç bir sorun ile karşılaşmadım.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:45.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.