alıntı yapmayı unutmuşum; @Asi ve Mavi şöyle ekleyeyim bari .

Ülkemiz söz konusu ise her şey din. Zira her şeyi dine bağlayanların ülkesi olduk. Koca dini alkole karşı olmak olarak yaşayan ama onun dışında türlü yolsuzluk, yalan, hile hurda, tecavüze ses etmeyenlerin ülkesiyiz .

Şimdi bu durumda işi nereye bağlayacağım ki ? )).
Sözüm ona!! yüzde 99 müslüman denilen bir ülkede, dinin yasak ettiği veya hoş görmediği ne kadar şey varsa yapılıyorsa bir kaç kelam etmeden de olmaz. Ne demiş peygamber; "haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır"

Ben Kuran'ın 4'te 3'ünü, incil'in yarısını ve diğer iki kutsal kitabında hemen hemen çeyrek kısmını okudum ama TÜRKÇE. Yani anlayarak . Büyük ATATÜRK'ün de istediği bu idi. Eğer Türkçe İbadete devam etse idik, burada bu lafları etmeye gerek kalmaz, buradaki kıstaslara uyan bir ülke olurduk .

Ancak aksi oldu. arapça denen dil ile insanlar anlamadan bir dine inanıyor. Ben bazen soruyorum ezan okunuyor da anlamı ne diye, şu duayı okudun da anlamı ne diye veya şu ayet'i okudun da birader Türkçesi ne diye ama bön bön bakıyor ama.
Yani @sükutu-ezber in paylaştığı ayetleri inan halkın çoğu bilmiyordur. Çünkü arapça dayatılıyor ve Türkçesini bilmiyorlar.

Ben hep diyorum; ülkemizin gerçek dindar yüzdesi, 20 bile değildir maalesef ki. Zira anket yapılsa, Kuran'ı okudunuz mu, anladınız mı diye, inan yüzde 20 oran anca çıkar .
İşte bu yüzden her şeyi dine bağlamayayım da ne yapayım .

Uzun lafın kısası ülkemizde kör bir inanç var. "inanç perdesi ne kadar kalınsa akıl güneşi o kadar geç doğar" diye söz var. Tam isabet olmuş. Ve yine benim favorim olan "İnançlarınız sizi iyi bir insan yapmaz. davranışlarınız yapar." ifadesi. Ki, son ifade benle sizin ifade ettiği şey zaten.
Hep diyorum; bundan 50-60 yıl önce din bu kadar ön planda değildi ama insanlar daha ahlaklı, inanca saygılı, kibir ve egodan yoksun, haram ve kul hakkından uzaktı. Son 17 yılda ise bu dediklerimin tam tersi oldu. Dedim ya, bu tabloda ben ne yi konuşayım şimdi .

Uzun oldu kusura bakma ama son olarak şu kıstası da anektod olarak eklemek istiyorum;
En son araştırma yapıldı, din üzerine ve insanların deizme kaydığı görüldü. (hatta sonra milyonluk gavur!! mercedese ) binen diyanet olmaz öyle şey deyip, imam hatiplerde araştırma yapmıştı ki, orada durum daha vahim çıkmıştı hahaha) Nedeni ise işte bu dediklerim, siyasiler ve dini anlamadan anlatmak isteyenler. Ve yine, KONDA şirketi araştırma yaptı ki, araştırmaları sadece Türkiye değil, dünya standart ve kalitesinde olan bir firma. Onlarda son 10 yıl inanç haritası çıkardı ve insanların inanç değerleri ve benzer şeylerin düşmeye başladığı görüldü. Bunun nedeni gelişen teknoloji, şimdiki siyasilerin din deyip, her kokuşmuşluğu yapması vs.
İşim gereği zamanında 234324 türlü insanla karşılaştım. Yani bir şey ifade ederken, gözlem ve bilgi ile etmeye çalışırım. Ve kim dini ağzından düşürmüyorsa, her haltı yiyenler onlar çıkıyor. Kim dini içinde yaşıyorsa, en düzgün olanlar onlar çıkıyor .

süper bir örnek ekleyeyim ; yıllarca insanlara din satan, Allah diyen bir tip, hatırlarsanız "bakara makara" demişti. Bu adam hala dindar ve kahraman ilan ediliyor ama bunu eleştirenler ise dinsiz. Başka da bir şey demeye gerek yok galba )). Yani böyle bir ortamda eleştirmeniz gereken bu değil de nedir .