(Hatalara Karşı Sağır Olmak)
İnsanların yapamadığı bir şey sanırım yapan var mı çok merak ediyorum varsa da sayılı sanırım çünkü hep bir açık arama derdinde insanlar sanıyorlar ki kendi hatalarını örtmek için başkalarının hatasını ortaya çıkartmak onları hatasız yapacak..
http://www.forumdenizi.com/forumdeni...sdogru-ol.html
@
sükutu-ezber yazısını okumuştum..
Sabah okuduğumda da dosdoğru olmak çok nadir diyebilmeyi istediğim bir şey oldu ki bu zamanda zor sanırım 4x4 lük insan yok hep bir bahane hep bir neden bulur düşünen varlıklarız ama sadece kendimize göre, insanlar sadece nefsine ve de işine geldiği gibi dosdoğru olduğunu düşünüyor maalesef ki doğruluk göreceli bir kavram ve de ucu açık herkes kendini haklı gösterme çabasında bakmakla görmek arasındaki fark kadar bariz aslında neyse..
Mevlana Efendimizin yazısını görünce aklıma "Hatalara Karşı Sağır Olmak"
Hatem-i Esam (Sağır Hatem)
geldi ki, bunu da paylaşmak istedim alınması gereken bir ders tabi ki alabilene,
Hak dostu Hatem hazretlerine “Asam” lakabının takılmasına sebep olan olay ise kısaca şöyledir:
“Asam” sağır demektir. Hatem-i Esam (Sağır Hatem)
Bir gün dini bir mesele sormak için Hatem’in yanına gelen yaşlı bir kadın kazaen yellenir son derece mahcup olur, utanır ve yüzü kızarır.
Maneviyat büyüğü Hatem Hazretleri ise kadının mahcup olup zor durumda kalmaması için hiçbir şey duymamış gibi davranır ve elini kendi kulağına götürerek,
“Bacım, kulağım zor işitiyor; biraz yüksek sesle söyle, duyamıyorum” der:
Böylece mahcup kadın rahatlamış bir şekilde sorusunu yüksek sesle tekrar sorar cevabını aldıktan sonra çıkıp giderken; iyi ki Hoca efendinin kulağı duymuyormuş, yoksa ne olurdu benim halim? diyerek rahatlamış halde evine döner.
Rivayete göre bu hadiseden sonra Hatem hazretleri, kadının bundan sonra da duyup incinmemesi için, o kadın ölene kadar tam on beş yıl herkese karşı sağırmış gibi davranır. Bu olaydan sonra “Hâtem-i Asam” yani “Sağır Hatem” lakabıyla anılır.
Allah Teâlâ, bizlere de @
sükutu-ezber yazdığı gibi dosdoğru olmayı ( nefsimizi ve çıkarlarımıza göre değil) ve de Hatem-i Asam gibi başkalarının hatalarına ve yanlışlarına karşı sağır ve kör olmamızı, kendi hatalarımızı ve yanlışlarımızı görmemizi ve onlar için pişman olup tövbe etmemizi nasip eylesin İnşaAllah..
Âmin…