Eskiden telefonlarda sms vardı. Ve karakter sayısından kaynaklı kısıtlamalara neden olduğu için çoğunluk kelimelerde ki sesli harfleri çıkarır öyle yazardı mesajları. Hatta ingilizce kullanmadığında da, bir karakteri iki karakter olarak görürdü ve bu yüzden ingilizce düzende yazarlardı. Haliyle böyle olunca Türkçe İngilizceleşti. Zamanla bir çok saçma kelime girdi konuşma ve yazma diline.
Mesela selam yerine, slm çok duymuşuzdur.
Hoşçakal veya güle güle demek yerine, görüşürüz demek yerine; by by deniliyor.
Eyvllh, nbr, ya da şekilli yazmalar falan. Şekil kelimesini $hekil diye yazan var. Bunun ingilizce karşılığı elbette aynı anlamda değil ama İngilizce konuşamayıp Türkçe'yi yazım olarak ingilizceleştirmek Türkçe'yi katletmek.
Oldum olası uzun yazarım. Uzun yazmayı severim. Uzun yazmamdan rahatsız olan illa ki oluyordur. Ama umrumda mı? Bende Türkçeyi katledip yaptıkları normal bir şeymiş gibi davrananlardan rahatsız oluyorum.
Ben dört dörtlük müyüm? Değilim böyle bir iddiamda yok. Noktalama işaretlerinin veye bazı eklerin kullanımını hızlı yazımdan yanlış yazdığım illa ki olabiliyor. Ama en azından Türkçeyi bozmam.
Dilimize Farsçadan Arapçadan giren kelimeler var. Ve başka dillerden. İster istemez onları da kullanıyoruz.
Mesela absürd kelimesi yerine saçma kelimesini kullanabiliriz. Absürd kelimesi aykırı bir kelime mi değil ama gerçek Türkçe karşılığını kullanmak varken gerek yok aslında ve bu tarz kelimelere dikkat edemeyebiliyoruz.
Ama olabildiğince de özen göstermeliyiz.
Eskiden öğretmenlerimiz derdi, yakın gelecekte Türkçe'nin bozulacağını. Şimdi artık mağaza isimleri bile yabancı dilde. Buna izin verilmemesi lazımdı.
Sen ben dikkat ediyoruz ama yakın gelecekte yeni nesil tamamen bozulmuş bir Türkçe ile karşımıza çıkacak. Ve bu da çok üzücü.
Mesela benim en çok ayar olduğum konu en çok bilinen İsimlerin Baş harflerinin muhakkak büyük olması gerektiğidir. En önemlisi Atatürk'ün adının baş harfini küçük harfle yazanlara çok şey söyleyesim geliyor da neyse.
Yüreğinizi güzelleştirin. Çünkü bir ömür sizinle...
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.