Konu
:
Kıbrıs Barış Harekatı (20 Temmuz 1974)
Tekil Mesaj gösterimi
Asrevya
Açık Profil bilgileri
Asrevya nickli üyeye özel mesaj gönderin
Asrevya nickli üyeye ait bütün mesajları arattır
Çavlanca B/Akış
Konular:
3064
Seslenenler:
260
Mesaj(lar)
Etiketleyenler:
45
Konu(lar)
Alınan Beğeni:
0
Verilen Beğeni:
0
İlişki Durumu:
Yok
Burç:
Akrep
Takım:
Besiktas
Rep Gücü
:
20
Cevap: Kıbrıs Barış Harekatı (20 Temmuz 1974)
09 January 2019
# 3
Yuannides'in 1974 anıları:
Türkiyeye savaş açacaktım kandırıldım ...
Yunanistandaki Albaylar Cuntasının benzeri görülmemiş diktatörü olarak tanımlanan Albay Dimtiris Yoannidis, 1974le ilgili suskunluğunu bozdu ve Sisco ile Kissinger Türkiyenin Kıbrıstaki niyetleri konusunda beni aldattı dedi.
(ABD Beni Aldattı) başlığıyla yansıttığı haberinde Yoannidisin, Koridallu Cezaevindeki hücresinde Temmuz 2009da Yorgos Frankoya yaptığı açıklamanın Adesmeftos Tipos isimli Yunan gazetesinde dün yayınlandığını haber verdi.
89 yaşındaki Yoannidisin ABD Dışişlkeri Bakanlığı siyasi liderliğinin o zaman takındığı tavır konusunda öfkeli göründüğünü yazan gazete, Adesmeftos Tiposun haberini özetle şöyle aktardı:
AMERİKALILAR ATİNAYI UYUTMAYA ÇALIŞTI.
Yoannidis anlatmaya, 20 Temmuz 1974 sabahı Silahlı Kuvvetler Komutanlığında Cumhurbaşkanı Fedonas Gizikis; Başbakan Adamandu Andrutsopulu; Dışişleri ve Savunma bakanları Kiprianu ve Latsudi; kara, hava ve deniz kuvvetleri komutanlarının katıldığı; ABDnin Atina Büyükelçisi Hanry Taksa ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sisconun da hazır bulunduğu kritik toplantıyla başladı.
Yoannidise gere Amerikalılar Türk istilası devam ederken Atinayı uyutmaya çalıştı.
Toplantı yaptığımız Savunma Bakanlığının 3üncü katındaki toplantı salonuna girer girmez söz alan Sisco bizden kendimize hakim olmamızı istedi. Kendisinin ve Kissingerin Türkleri önümüzdeki 24 saat içerisinde TURDİKi takviye ve Kıbrıslı Türklerin maneviyatını yükseltmek amacıyla 1500 asker bırakarak Kıbrıstan çıkmaya ikna edecekleri vaadinde bulundu. Bu nedenle bizden her türlü savaş faaliyetinden kaçınmamızı istedi dedi.
YUMRUĞUMU VURARAK ALDATTINIZ DEDİM
Yoannidis, bu noktada kendisinin araya girdiğini ve masaya yumruğunu vurarak Amerikan tarafına bir Türk çıkarma harekatını engellemek amacıyla 6ncı Filonun Mersin açıklarında devriye gezeceğini vaat ederek bizi aldattınız dediğini anlattı.
Gerek Gizikis gerek Kiprianosun derhal kalktığını ve iki Amerikalıya İngilizce olarak Türkler derhal çekilmezse Yunanistan NATOdan çıkacak ve Ankaraya savaş ilan edecek uyarısında bulunduğunu söyleyen Yoannidis hemen Silahlı Kuvvetler Komutanı General Grigorios Bonanosa genel seferberlik ilan etme emri verdim.
Buna paralel olarak aynı gece BM Güvenlik Konseyinden de bütün taraflara Kıbrısın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı gösterme çağrısı yapan 353/74 sayılı kararı çıkarttırmaya karar verdik.
Yoannidisin anlattığına göre, zamanın Donanma Kurmay Başkanı Petros Arapakise Oniki Adalardaki denizaltılarımızın yarısını Türk gemilerini vurmak üzere Kıbrısa göndermesini emretti ancak Büyükadanın (Kıbrıs) Yunanistanla birleşmesini (ENOSİS) de önerdi.
Yoannidis Ancak Amerikalıların arabuluculuğuna halen güvenen Bonanos ve Sisco tereddüt etti. Ancak o zaman Hava Kuvvetleri Komutanı Papanikolau kendisinden elimizdeki fantomları Türklerin üzerine göndermemiz istendiğinde söz konusu uçaklarımızın gerçek olanaklarıyla ilgili analiz yapmaya başladı dedi.
abhaber
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
Cevap Yaz