Yuannides'in 1974 anıları:
Türkiye’ye savaş açacaktım kandırıldım ...
Yunanistan’daki Albaylar Cuntası’nın “benzeri görülmemiş diktatörü” olarak tanımlanan Albay Dimtiris Yoannidis, 1974’le ilgili suskunluğunu bozdu ve “Sisco ile Kissinger Türkiye’nin Kıbrıs’taki niyetleri konusunda beni aldattı” dedi.

(ABD Beni Aldattı)” başlığıyla yansıttığı haberinde Yoannidis’in, Koridallu Cezaevi’ndeki hücresinde Temmuz 2009’da Yorgos Franko’ya yaptığı açıklamanın Adesmeftos Tipos isimli Yunan gazetesinde dün yayınlandığını haber verdi.

89 yaşındaki Yoannidis’in ABD Dışişlkeri Bakanlığı siyasi liderliğinin o zaman takındığı tavır konusunda “öfkeli göründüğünü” yazan gazete, Adesmeftos Tipos’un haberini özetle şöyle aktardı:

AMERİKALILAR ATİNA’YI UYUTMAYA ÇALIŞTI.
“Yoannidis anlatmaya, 20 Temmuz 1974 sabahı Silahlı Kuvvetler Komutanlığı’nda Cumhurbaşkanı Fedonas Gizikis; Başbakan Adamandu Andrutsopulu; Dışişleri ve Savunma bakanları Kiprianu ve Latsudi; kara, hava ve deniz kuvvetleri komutanlarının katıldığı; ABD’nin Atina Büyükelçisi Hanry Taksa ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sisco’nun da hazır bulunduğu kritik toplantıyla başladı.

Yoannidis’e gere Amerikalılar Türk istilası devam ederken Atina’yı uyutmaya çalıştı.
‘Toplantı yaptığımız Savunma Bakanlığı’nın 3’üncü katındaki toplantı salonuna girer girmez söz alan Sisco bizden kendimize hakim olmamızı istedi. Kendisinin ve Kissinger’in Türkler’i önümüzdeki 24 saat içerisinde TURDİK’i takviye ve Kıbrıslı Türklerin maneviyatını yükseltmek amacıyla 1500 asker bırakarak Kıbrıs’tan çıkmaya ikna edecekleri vaadinde bulundu. Bu nedenle bizden her türlü savaş faaliyetinden kaçınmamızı istedi’ dedi.

‘YUMRUĞUMU VURARAK ALDATTINIZ’ DEDİM
Yoannidis, bu noktada kendisinin araya girdiğini ve masaya yumruğunu vurarak Amerikan tarafına ‘bir Türk çıkarma harekatını engellemek amacıyla 6’ncı Filo’nun Mersin açıklarında devriye gezeceğini vaat ederek bizi aldattınız’ dediğini anlattı.
Gerek Gizikis gerek Kiprianos’un derhal kalktığını ve iki Amerikalı’ya İngilizce olarak ‘Türkler derhal çekilmezse Yunanistan NATO’dan çıkacak ve Ankara’ya savaş ilan edecek’ uyarısında bulunduğunu söyleyen Yoannidis ‘hemen Silahlı Kuvvetler Komutanı General Grigorios Bonanos’a genel seferberlik ilan etme emri verdim.
Buna paralel olarak aynı gece BM Güvenlik Konseyi’nden de bütün taraflara Kıbrıs’ın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı gösterme çağrısı yapan 353/74 sayılı kararı çıkarttırmaya karar verdik.

Yoannidis’in anlattığına göre, zamanın Donanma Kurmay Başkanı Petros Arapakis’e Oniki Adalar’daki denizaltılarımızın yarısını Türk gemilerini vurmak üzere Kıbrıs’a göndermesini emretti ancak Büyükada’nın (Kıbrıs) Yunanistan’la birleşmesini (ENOSİS) de önerdi.
Yoannidis ‘Ancak Amerikalıların arabuluculuğuna halen güvenen Bonanos ve Sisco tereddüt etti. Ancak o zaman Hava Kuvvetleri Komutanı Papanikolau kendisinden elimizdeki fantomları Türklerin üzerine göndermemiz istendiğinde söz konusu uçaklarımızın gerçek olanaklarıyla ilgili analiz yapmaya başladı’ dedi.

abhaber