Cincücüğü Nickli Üyeden Alıntı
Sevgili dostum yazıtın için teşekkürler. Başka bir yerde olsa bunları okuma zahmetine girmezdim. Ancak üzülerek söylemek istiyorum ki verdiğin bilgilerin büyük bir kısmı geçerli değil. Bunlardan bahsederek kendi düşüncemi de ekleyeyim belki ileride bir kişi okur. Çünkü bizim de serüvenimiz bir takım sayfalarda yazılan yazılarla başladı.

Birinci kısım "firmanın kaçak kurulumları anlayamadığını zannediyorlar" demişsin. Zannetmiyorlar, biliyorlar. 6-7 yıl lisanssız kullandığım vbulletin siteyi kendi rızamla kapattım. Firmaya şikayet gitmedikçe anlaması mümkün değil.

Bir diğer kısımda bahsettiğin gibi "hiç kimse hakkını yedirmek istemez". vBulletin firması lisans satın alan kullanıcıların haklarını koruyamamış, aldıkları lisansların kullanıcılara bir ayrıcalık tanıdığını hissettirememiştir. Hisseden kişiler varsa yanılgıya düşmüştür. Bu nedenle bir hiç için yüzlerce dolar ödemek istememeniz doğal.

Lisans paneline adres yazılması, bir sitedeki lisanslı dosyaların veya lisans numarasıyla oluşturulmuş dosyaların gerçekte hangi siteye ait olduğunu anlamak için isteniyor. Çünkü bazen lisanslı site de hacklenebiliyor ve dosyalar kopyalanabiliyor.

Son husus ise vBulletin hiçbir veri merkeziyle anlaşmalı değil. Hiçbir siteyi kapatma yetkisi de yok. Telif hakları ihlali oluştuğu için ikaz yapma, yasal takip hakları var. Birçok kişi yasal işlemlerle uğraşmayı istemediği için barındırılan siteyi kapatmayı daha kolay bulur. Bu takip AB ülkeleri dışındaki ülkelerde daha da zorlaşır. Kendi hostingini kendi yerel cihazlarında sağlayan kişilerde ise bu takip imkansızlaşır. Bunun takibini fbi ajanları da yapmaz

Türk milleti bağımsızlığını her alanda belli etmelidir. ABD'nin bize açtığı ekonomik savaşta kullandığı parasal gücününün en az yarısını bilumum lisans / yazılım kanallarından devşirmiştir. Parayı böyle çağ dışı bir yöntemle bir milletin bağımsızlığına karşı kullananan bir devlete giden her türlü kaynak kesilmelidir.

O yüzden; önceden sorsanız lisanssız kullanın derdim ama şimdi bedava olan yazılımları tercih edilmesini öneririm. Lisanssız kullanılsa dahi vBulletinin reklamının yapılması onlara fayda sağlar. Bu yüzden günlük hitli vBulletin sitemi de kapattım.

Bunu gerçekler değil de kişisel bir yorum olarak da değerlendirebilirsin.
Benim bu konuda görmüşlüğüm bu kadar.
Sevgili dostum, az önce aynı görüşte olmadığımız diğer bir konu üzerinde de dediğin ve dediğim gibi kişisel düşüncelerine saygım sonsuz. Bu makaleyi, başındaki tarihte de gördüğün üzere 4 yıl önce yazmıştım. Ancak şikâyet veya forum gelişimi doğrultusunda vBulletin tarafından uyarı bildirimleri hâlâ devam ediyor. Daha geçen gün @Farkedmez'in forumunu şikâyet etmişler, hemen uyarı geldi; lisans bulduk, aldı. Kendi sunucu kabinimi korsan yazılım kullanmak uğruna oluşturacağıma, kalitesiyle tartışmasız bir hosting firmasından web hosting ya da sanal/kiralık sunucu hizmeti alırım, yazılımımı da lisanslı kullanırım, kafam rahat olur. Emperyalist ülkelerin sömürülerinden bahsedersek, ayrı kitap olur ama onlar sömürgeci diye de kullandığım yazılımı korsan kullanmaya karşıyım. Aynı şey işletim sistemleri için de geçerli. Katılmayabilirsin; o senin görüşün, bu benim görüşüm. Makalemin altında düşünceni paylaşıp uzun uzadıya fikirlerini yoruma döktüğün için teşekkür ediyorum.