Bebeklerin 2 yaşına kadar anne sütüyle beslenmesi, bağışıklık sistemleri ve sağlıklı gelişimleri açısından büyük önem taşıyor. Ancak zamanı geldiğinde, bebeklerin emzirmesinin sonlandırılması gerekiyor. Bu dönemde anneler, emzirmeyi nasıl bırakabileceklerini bilemiyor ve endişe duyabiliyor. Bazı bebekler anneyi emmede ısrarcı olabiliyor.

Her ne kadar anneler nasıl emzirmeyi bırakacakları konusunda kaygılansalar da, uygun zaman geldiğinde sorunsuzca bırakma gerçekleşir. Bu uygun zaman, hem anne hem de bebeğin hazır olması anlamına gelir. Bebeğin günlük beslenme süreci emzirme odaklıysa, bir sorun yaşanmıyorsa, bebeğin sağlığı açısından 2 yaşına kadar emzirmeye devam edilmesi uygundur.

6. aydan itibaren başlanmış olan ek gıdaların, anne sütüne ilaveten alınabiliyor olması da önemlidir. Eğer bebek ek gıdaları reddediyor, sadece anne sütüyle besleniyor ve kilo almada sorunlar yaşanıyorsa, doktor kontrolünde olması şartıyla, uygun zamanda kesme kararı alınabilir.

Emzirmenin Sonlandırılması İçin Öneriler
Emzirme, anne ile bebek arasındaki en özel duygusal bağdır. Bu anlamda, öncelikle emzirmenin sonlandırılmasına duygusal açıdan annenin hazır olması gerekir. Anne yoğun stres altında ve bu konuda endişeli ise, bu bebeğe de yansıyacak ve sütten kesme süreci aksayacaktır.

Bebeğin ilk doğduğu anlardan itibaren başladığı anne sütünden vazgeçmesi çok kolay olmayacaktır. Bebeğin bu konuda huysuzlanması normal karşılanmalıdır. O nedenle, annenin sabırlı davranması gerekir.

Bebeğin rahat olması da en az annenin rahatlığı kadar önemlidir. O yüzden, bebek hasta ise, diş çıkarıyorsa ya da bakıcı değişikliği gibi strese neden olan durumlar söz konusuysa, emzirme sonlandırma biraz ertelenebilir.

Emzirmenin sonlandırılmasında birden bebeği sütten kesmek yerine, yavaş yavaş bıraktırma tercih edilmelidir. Böylelikle bebeğin vereceği tepki daha az olabilecektir. Bu durumda da bebek stres yaşayacaktır ancak etkileri gözle görülür oranda azalacaktır.

Annenin bu süreçte kararlı davranması, pes etmemesi büyük önem taşır. Annenin tutarlı olmaması, bebeğin sütten kesilme konusunda daha isteksiz olmasına ve sürecin uzamasına neden olabilir.

Uzm. Dr. Murat Seringeç
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı