Hamileliğin ilk üç ayı / Birinci trimester
Hamileliğin başlangıcı
Bebeğiniz:
250 milyon spermden yalnızca bir tanesi yarışı kazanarak yumurtanıza ulaştı. Bu mucizevi anda yumurtayla sperm birleşir ve bebeğiniz için ilk temeller atılmış olur.
Hücreler bölünerek oluşmaya başlar. Sonunda embriyo ve plasentaya dönüşür. Bundan sonraki 4 günde hücre grubu rahminize ulaşarak buraya yerleşir ve 7. günde artık hamilesiniz!
Bedeniniz:
Hormonlarınız, adet döngünüzün durması için kimyasal sinyaller gönderir. 12 gün sonra, yaptırdığınız testte idrarınızdaki hamilelik hormonu açığa çıkmış olacak. Evde yapılan gebelik testinde pembe çizgiyi rahatça görebilirsiniz.
Hamileliğin ilk 5 haftası
Bebeğiniz:
Oluşan embriyonuz kurbağa yavrusuna benziyor ve belki de bir pirinç tanesinden bile küçük. Ama böyle olduğu halde beyni ve sinir sistemi gelişmeye başladı bile. 4. haftada bir tomurcuk kadar olsa da kalbi dakikada 80 kere damarlarına kan pompalayarak gelişmesini sağlar.
Bedeniniz:
Hormonlarınızın değişmesiyle beraber hamileliğiniz ortaya çıkmaya başladı. Göğüsleriniz hassaslaştığı bu dönemde kendinizi hasta gibi hissetmeye başlayabilirsiniz. Koku duyunuz da geliştiği için yemek ya da parfüm kokularında mideniz bulanabilir. Hamileliğinizin başladığı bu günlerde dolaşım sisteminizin de değişip hızlanmasının etkisiyle sık sık tuvalete gitme ihtiyacı hissedebilirsiniz.
Hamileliğin 6-8. haftaları
Bebeğiniz:
Gözleri ve kulakları form almaya başlayan bebeğinizin sonradan ayak ve kollara dönüşecek uzuv tomurcukları da oluşmaya başladı. Yüzü de şekillenip kemikleri güçlenir. Tabii bu arada bebeğiniz hareket de ediyor ama bir fasulye tanesi kadar olduğu için ne yazık ki siz bunu hissedemiyorsunuz!
Bedeniniz:
Sabah bulantıları artık başladı. Kendinizi yorgun hissediyor ve her fırsatta dinlenmek istiyorsunuz. Metabolizmanız da hızlandığı için bedeniniz daha sıcak olacaktır. Çünkü damarlarınız genişler ve daha fazla kan dolar. Rahminiz 8. haftada bebeğinizin gelişimine bağlı olarak büyür ve bir portakal büyüklüğüne erişir. Bu durum, arada hissedeceğiniz karın kramplarına neden olabilir.
Hamileliğin 9-10. haftaları
Bebeğiniz:
Göz kapakları ve tırnakları gelişen bebeğiniz artık bir üzüm kadar. Bebeğinizin cinsiyeti döllenme başladığı andan itibaren belli ama artık cinsel organı da oluşmaya başlıyor. Ayrıca küçük bir kurbağanın kuyruğuna benzeyen miniğiniz artık gelişerek insan görünümü almaya başladı.
Bedeniniz:
Sizin de fark edeceğiniz gibi göğüsleriniz çok büyüdü. Çünkü artan melanin hormonuyla birlikte süt bezleri faaliyete geçti ve göğüsleriniz süt dolmaya, göğüs ucundaki kahverengi bölge koyulaşmaya başladı. Bu dönemde kendinizi sürekli aç ve farklı yiyecekler aşerirken bulabilirsiniz.
Hamileliğin 11-12. haftaları
Bebeğiniz:
İskelet sistemi gelişti ve kemikleri güçlenerek tüm vücut bölümleri şekle girdi. El ve ayak parmakları ayrık ve kıvrık. Bebeğinizin böbrekleri de faaliyete geçti ve yuttuğu amniyo sıvısını dışarı atmaya başladı.
Bedeniniz:
Umarız mide bulantınız azalmıştır ve kendinizi daha enerjik hissediyorsunuzdur. Ama hala damarlarınızda daha fazla kan dolaştığı için normalden daha sıcak olabilirisiniz. Rahminiz kendine daha çok yer açmak için pelvisinize baskı yapıyor. Değişen hormonlar ve rahmin baskısı nedeniyle biraz ağrı hissedebilirsiniz. Bu da kendinizi masajla şımartmak için harika bir mazeret olabilir!
Hamileliğin ikinci üç ayı / İkinci trimester
İkinci döneminde artık bebeğiniz tamamen büyümeye başlar. El ve ayak parmakları belirginleşir.
Hamileliğin 13-15. haftaları
Bebeğiniz:
Bu haftalar arasında bebeğinizin bütün organları gelişmiş olur. İlerleyen haftalarda da olgunlaşmaya devam eder. Derisi çok ince ve saydam bir halde olur. Bu yüzden de kan damarları görünür. Ayva tüyleri bütün vücudunu kaplar. Bu tüyler, hamileliğinizin 26. haftasına kadar uzamaya devam eder. Bebeğinizin parmakları ve ayak parmakları artık ayrılıp ayırt edilebilir. Ayrıca ayak tırnakları da şekillenmeye başlar. Bebeğiniz artık 8 cm uzunluğunda ve standart bir ölçüye ulaşmış durumda. Bebeğiniz bu dönemde artık ellerini keşfeder. Belki de ilk oyuncağı olarak kordon bağınızla oynamaya başlar!
Bedeniniz:
Enerjiniz artar. Mide bulantılarınız ve sürekli tuvalete gitme ihtiyacınız biraz azalır. O çok yemek yiyen görüntünüzün yerini ileri doğru genişleyen bir karın alır. Ama bu sizin hissettiğiniz kadar rahatsızlık verici büyüklükteki bir görüntü olmaz. Bu haftalar arasında yüzünüzde benekler oluştuğunu görürseniz hemen panik olmayın. Çünkü doğumdan sonra genellikle bu lekeler geçer. Dilerseniz doktorunuza danışarak cildinize uygun bir cilt temizleyicisi kullanabilirsiniz. Tabii diğer bir çözüm yolu da hormonlarınızın sakinleşmesini beklemek.
Hamileliğin 16-18. haftaları
Bebeğiniz:
Artık bebeğiniz 13 cm uzunluğund ve tam bir insan görünümünde. Kafasını göğsünün üzerinde tutmak yerine artık olduğu yerde yukarı doğru kaldırabilir. Kol ve bacaklarını vücudunun geri kalan kısmıyla beraber kullanmaya başlar. Böylece artık vücudu, kol ve bacakları orantılı bir şekilde olur. Bebeğinizin sinir sistemi de çalışmaya başlar. Bu onun uzuv hareketlerini beyniyle kontrol edebileceği anlamına gelir. 20. haftanızdaki ultrason taramanızı izlediğinizde bebeğinizin parmağını emdiğini görebilirsiniz.
Bedeniniz:
Şimdi vücudunuzda yüksek oranda salgılanan östrojen hormonundan faydalanma zamanı. Bu hormon sayesinde cildinize ve saçlarınıza parlaklık gelir. Aslında bu dönemde hamileliğiniz hareketlenir. Bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlarsınız. Bu aşamada bebeğinizin hareketleri hafif çırpınışlar şeklinde olur. Bu süreç ‘hızlandırma’ olarak bilinir. Bağ dokunuz esnemeye devam eder. Alt karın bölgenizde biraz acı ve ağrı hissedebilirsiniz. Bu dönemde hamilelik kıyafetlerinizi de seçmeye başlasanız iyi olur.
Hamileliğin 19-21. haftaları
Bebeğiniz:
Ayva tüyleriyle birlikte bebeğinizin cildi iyice şekillenmeye başlar. Daha parlak bir hal alır. Kalın ve kremsi yapı, anne karnındaki o sıvı ortamdan korunmasını sağlar. Artık bebeğinizin el ve ayak parmaklarındaki izler belli olmaya başlar. Belki biraz saçları da çıkmaya başlamış olur. 21. haftadan itibaren hızlı göz hareketleri başlar. Bu da bebeğinizin gözkapaklarını aşağı ve yukarı doğru hareket ettirebileceği anlamına gelir. Tıpkı biz yetişkinlerin rüya görürken yaptığı gibi. Ayrıca bu haftalar arasında bebeğiniz vücudunuzda salgılanan antikorlardan faydalanmaya başlar. Bu hücreler onu doğumundan sonra ilk 6 ay, sizin çok önceden bağışıklık kazandığınız virüslerden korur.
Bedeniniz:
Tebrikler! Neredeyse yolun yarısına geldiniz. Bu haftalarda rahminiz oldukça gelişir. 20. haftaya doğru rahminiz göbek deliğinizin seviyesine yaklaşır. Bu da karnınızın daha belirgin olmasını sağlar. Belinizin ortasında linea negra adı verilen koyu kahverengi bir çizgi belirir. Bu vücudunuzdaki östrojen salgısının artmasından dolayı olur. Bu haftalarda süt kanallarının gelişmeye başlamasıyla göğüsleriniz daha hassaslaşır.
Hamileliğin 22-24. haftaları
Bebeğiniz:
Gözleri, gözkapakları, kirpikleri artık tamamen gelişmiş bir halde. Ayrıca dilindeki tat tomurcukları da gelişmeye başlar. Ses telleri fonksiyona geçer. Refleksleri güçlendikçe dışarıdaki seslerden dolayı hıçkırabilir. Cinsiyeti kızsa bu andan itibaren rahmi şekillenmeye başlar. Eğer erkekse de testisleri belirginleşip testosteron salgılamaya başlar. Ayrıca bu haftalarda vücudundaki şekerin çözülmesini sağlayan insülin salgılanmaya başlar.
Bedeniniz:
Hormonlarınız hamilelikten dolayı gerilen kaslarınızı ve bağ dokunuzu gevşetmeye devam eder. Tabii bazı kadınlarda bu bel ya da siyatik ağrısına neden olabilir. Genişleyen rahminiz, midenizi yukarı doğru iter. Oradaki mide kapakçığını boş yere açılıp kapanması asit salgılanmasına neden olur. Bu da midenizin ekşimesine neden olur. Karnınız ne kadar büyürse mide ekşimesi sorununuzun artma riski de o kadar çok olur. Bu haftalarda kalbiniz her zamankinden hızlı çalışır. Dakikada 6 litre kan pompalamaya başlar. Ayrıca unutkanlık yaşayabilirsiniz. Bunun sebebi tamamen hamileliğinizde salgılanan hormonlar.
Hamileliğin 25-27. haftaları
Bebeğiniz:
Eklemleri, bağ dokusu, omurga yapısı hızla gelişmeye devam eder. Bu da bebeğinizin büyüdüğü anlamına gelir. Artık biraz da olsa saçları çıkar. Gözleri tamamen şekillenmiş olur. Bebeğiniz haftalar ilerledikçe ona daha samimi gelecek olan sesinizi ayırt etmeye başlar. Bu yüzden de doğduğunda onu en rahatlatan ses sizin sesiniz, unutmayın.
Bedeniniz:
Ne yazık ki bu haftalarda karnınız, göğüsleriniz ve kalçalarınızda çatlaklar oluşmaya başlar. Bu cildinizin hassaslaşması ve vücudunuzdaki hormonsal değişikliklerden dolayı olur. Kalsiyum eksikliğinden dolayı bacaklarınızda kramplar oluşabilir. Bu yüzden bu haftalarda bol süt için, peynir ve yoğurdu çokça yiyin. Hafif egzersizler yapmaya devam edin. Sıkı bir vücuda sahip olmak, doğum sırasında acınızın azalmasını da sağlayacaktır.
Hamileliğin üçüncü üç ayı / Üçüncü trimester
İşte en heyecanlı dönem geldi çattı. Bebeğinizi kucağınıza almanıza şunun şurasında ne kaldı?
Hamileliğin 28-30. haftaları
Bebeğiniz:
28 haftadan itibaren miniğiniz gözlerini açabilir. Gözleri mide duvarından sızan ışığa karşı duyarlı olur. Artık bebeğiniz önemli bir dönüm noktasına girmiş durumda. Çünkü minik ve zayıf olmasına rağmen o anda bile dünyaya gelse yaşama şansı çok yüksek. Çünkü boyu 24.5 cm ve kilosu da 1.400 gram civarında.
Bedeniniz:
Bedeniniz bu hafta, hamileliğinizin ikinci döneminin sonlandırdığını gösterir. Ayrıca kilonuzun artmasıyla ağrı ve sancılarınız da artmaya başlayabilir. Bacaklarınızda varis oluşabilir. Biri karnınıza kulağını yasladığında kalp atışını duyabilir.
Hamileliğin 31-33. haftaları
Bebeğiniz:
Miniğinizin vücudundaki o ilk ayva tüyleri kaybolmaya başlar. Bebeğiniz ara sıra uykuya dalar. Ayrıca dış dünyaya hazırlık yapmak için fazladan yağ tabakaları oluşur. Bebeğinizin cildi ten rengidir ve damarları görünmez. Artık bir yenidoğan görünümünde.
Bedeniniz:
Göğüslerinizden artık kolostrum (ilk süt) gelmeye başlar. Bu ilk süt açık sarı renkte olur. Böylece vücudunuz bebeğinizi emzirmeye hazırlar. Bu haftalarda birçok hamile bacaklarında ve ayak bileklerinde şişkinlik yaşar.
Hamileliğin 34-36. haftaları
Bebeğiniz:
Beyni ve sinir sistemi hızla gelişmeye devam eder. Bebeğiniz doğduğunda da beyni olgunlaşmaya devam eder. 35. haftaya geldiğinde karaciğeri ve böbrekleri tamamen şekillenmiş olur. Hatta böbrekleri idrar üretmeye başlar. Sindirim sistemi de şekillenmiştir ve bağırsakları mekonyumla (ilk kaka) dolu olur.
Bedeniniz:
Bebeğiniz büyümeye devam ettikçe karnınızın içinde boşluk alan yaratmaya çalışır. Bu nedenle ciğerlerinize baskı uygulamaya başlar. Nefes alıp verirken zorlanabilirsiniz. Bu dönemde Braxton Hicks (yalancı kasılma) da görülebilir. Bu vücudunuzun kendini doğuma hazırladığını gösterir.
Hamileliğin 37-39. haftaları
Bebeğiniz:
Küçüğünüz artık 45 cm uzunluğunda. Gün içinde en az on kez hareket ettiğini hissedersiniz. Bağışıklık sistemi tamamen gelişmiş olur. Kafası leğen kemiğinize doğru döner ve büyük gün için hazırlanır. Ciğerleri en son gelişecek olan organlardır. Ama 39. haftadan itibaren tamamen fonksiyona geçmeye başlar. Rahminizden dışarı doğru hava vermeye hazır olur.
Bedeniniz:
Bu dönemde hala vücudunuz ev temizliği bile yapacak kadar esnek. Ama kendinizi çok zorlamamanızda fayda var. Bu dönemdeki gerginliğinizi ve stresinizi yüzerek atabilirsiniz. Artık doğum çantanızı hazırlamaya başlasanız iyi olur.
Hamileliğin 40. haftası
Bebeğiniz:
Artık bebeğiniz; duyabilir, koklayabilir, tadabilir ve hissedebilir. Doğum için tamamen hazır bir halde. Karnınızın içinde ters dönmüş bir durumda. Daha keskin sancılar hissetmeye başlarsınız. Ortalama olarak bebeklerin doğumdaki kilosu 3 kilo 400 gram civarında.
Bedeniniz:
Aldığınız kilolardan dolayı kendinizi iyice rahatsız hissedersiniz. Çünkü bu kilolar belkemiğinize ve bacaklarınıza çok fazla baskı uygular. Bu hafta size çok uzun gelebilir. Siz herhangi bir ağrı hissetmeseniz bile rahim ağzınız yavaş yavaş açılmaya başlamış olabilir. Bebeğiniz dünyaya gözlerini açmaya hazır. Çok kısa bir süre sonra dünyalar güzeli bebeğinizi kucağınıza almış olacaksınız!