Hamilelik, tümüyle kişiye özgü özellikler barındırmakla beraber herkes için averaj derecede geçerli olan haller vardır. Bunlardan ilki çoğu hamilede görülebilen mide bulantıları ve buna paralel olarak meydana gelen iştahsızlıktır. Gebelik döneminde yaşanan iştah kaybının belli dayanakları vardır. Bunlar arasında; ilk 3 aylık dönem iştahsızlık ve ikinci 3 aylık dönem iştahsızlık ve son 3 aylık dönem iştahsızlık vardır.
İştahın artması ile birlikte kontrolsüz yemek yeme isteğine teslim olmak hayli yanlıştır. Eğer böyle davranırsanız çok hızlı bir biçimde kilo almaya başlar ve hamilelik tamamlanana kadar bunun önüne geçemezsiniz.
Günün içerisinde çokça su içmeli, işlenmiş gıdalardan uzak durarak tabak tabak meyve ve sebze yemelisiniz. Meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek sizi tıkayacağı için gereksiz yiyeceklerden uzak durmuş olursunuz.
Bu dönemler her anne adayı için değişiklik gösterebilir. Kimi hamile kadınlar bu problemlerin hiçbirini yaşamazken kimileri de hamilelik boyunca iştahsızlık yaşarlar. Ama genelleme yapmak gerekirse 5. ayın tamamlanmasıyla anne adayı artık yemek yeme isteğine tekrar kavuşur.
Son 3 aylık devirde yaşanan iştahsızlık bebeğimizin mideye baskı yapmasından kaynaklanır. Bebek devamlı mideye bastırdığı için anne adayı az da yese doymuş gibi hisseder.
Sağlıklı hamilelik zamanı tamamlamak için kesinlikle doktor kontrollerini yaptırmalısınız. Sizin ve bebeğinizin sağlığı için hamilelere yönelik uygun beslenme programını takip etmelisiniz.
İkinci 3 aylık dönemdeki iştahsızlık ise sindirim sisteminde meydana gelen yavaşlamadan kaynaklanır. Sindirim sistemi hızlı çalışmadığından anne adayı sık yemek yemek istemez. Sindirim sisteminin yavaşlaması, fetüsün aşağı bağırsak kısmı denen kısma basınç uygulamasındandır.
Tipik görülebilen mide bulantısı ve kusma bilhassa ilk 3 ayda yaşanır, bu bulantılar çoğu zaman sabah yaşanır fakat bazı hamilelerde gün boyu devam eder ve halime kadının hamileliğinin ilk 3 ayını doldurmasıyla son bulur. Böyle zamanlarda anne adayına her şey kokar ama kötü kokar. Bırakın bir şey pişirmeyi mutfağa girmeyi bile istemez. Yemek yeme isteğinin azalması, bulantıya paralel bir durumdur. Bulantının çok olduğu dönemlerde bu his de artar. Bulantı azalırsa bu his de azalır.