Diyelim ki sütünüz kesilmedi. Yoğurdunuzu mayaladınız güzellik uykusuna bıraktınız. Saatler saatleri kovaladı, normalde nefis bir kıvam alması gereken yoğurdunuz kesinlikle mayalanmamış durumda. Sıvı bir halde duruyor. Bu yoğurdu kurtarmanın da şahane bir yolu var.
Yoğurdunuzun her şeyinin tam olduğuna eminseniz, mayanızı doğru oranda koyduğunuzdan, tazeliğinden eminseniz tutmamasının tek bir sebebi vardır. Bu da çok büyük ihtimalle beklediği oda ısısıdır.
Öncelikle yoğurdunuzu ısıya dayanıklı cam kapların içerisine ya da büyükçe ısıya dayanıklı bir kabın içerisine aktarın.
Kaplarınızın üzeri açık bir biçimde fırının içerisine yerleştirin ve 75 derecede fansız programda fırınınızı çalıştırın. 1 saat bu şekilde fırında yoğurtlarınızı bırakın. Ardından fırının kapağını açın ve 15 dakika kadar soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra yine üstleri açık bir şekilde dolapta 1 saat kadar bekletin. Böylece tutmayan yoğurdu kurtarmış oldunuz
Ev yoğurdunun hep tutması için püf noktaları
Sütün sıcaklığı ve odanın sıcaklığı doğru olduğu sürece bir sorun yaşamayacaksınız. Süte serçe parmağınızı koyduğunuzda dayanabileceği sıcaklığa gelmişse sütünüz mayalanmaya hazır demektir. Bu aşamada sütünüzü mayalayabilirsiniz. Termometreniz varsa 42-45 derece arasında bir sıcaklık ölçtüğünüzde bilin ki sütünüzün mayalanmaya hazır ve nazır. Sütünüzü mayalarken iyi kalitede bir maya kullandığınızdan ve sütünüzün tazeliğinden emin olun. Çok fazla maya koymamaya özen gösterin. Bildiğiniz ölçülerden de hiç şaşmayın. Mayayı ilave ettiğiniz sütü, kabıyla birlikte güzelce sarıp sarmalayın ve oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın
Eğer çok soğuk bir havada mayalandırma işlemini gerçekleştirmeye çalışıyorsanız, 40 derecede 15-20 dakika ısınmış, ardından birkaç dakika soğumaya bırakılmış fırının orta rafına yoğurt kabınızı yerleştirin. Soğuk havalarda bu şekilde mayalandırma işlemini hızlandırmış olacaksınız
Yoğurdunuzun her şeyinin tam olduğuna eminseniz, mayanızı doğru oranda koyduğunuzdan, tazeliğinden eminseniz tutmamasının tek bir sebebi vardır. Bu da çok büyük ihtimalle beklediği oda ısısıdır.
Öncelikle yoğurdunuzu ısıya dayanıklı cam kapların içerisine ya da büyükçe ısıya dayanıklı bir kabın içerisine aktarın.
Kaplarınızın üzeri açık bir biçimde fırının içerisine yerleştirin ve 75 derecede fansız programda fırınınızı çalıştırın. 1 saat bu şekilde fırında yoğurtlarınızı bırakın. Ardından fırının kapağını açın ve 15 dakika kadar soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra yine üstleri açık bir şekilde dolapta 1 saat kadar bekletin. Böylece tutmayan yoğurdu kurtarmış oldunuz
Ev yoğurdunun hep tutması için püf noktaları
Sütün sıcaklığı ve odanın sıcaklığı doğru olduğu sürece bir sorun yaşamayacaksınız. Süte serçe parmağınızı koyduğunuzda dayanabileceği sıcaklığa gelmişse sütünüz mayalanmaya hazır demektir. Bu aşamada sütünüzü mayalayabilirsiniz. Termometreniz varsa 42-45 derece arasında bir sıcaklık ölçtüğünüzde bilin ki sütünüzün mayalanmaya hazır ve nazır. Sütünüzü mayalarken iyi kalitede bir maya kullandığınızdan ve sütünüzün tazeliğinden emin olun. Çok fazla maya koymamaya özen gösterin. Bildiğiniz ölçülerden de hiç şaşmayın. Mayayı ilave ettiğiniz sütü, kabıyla birlikte güzelce sarıp sarmalayın ve oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın
Eğer çok soğuk bir havada mayalandırma işlemini gerçekleştirmeye çalışıyorsanız, 40 derecede 15-20 dakika ısınmış, ardından birkaç dakika soğumaya bırakılmış fırının orta rafına yoğurt kabınızı yerleştirin. Soğuk havalarda bu şekilde mayalandırma işlemini hızlandırmış olacaksınız