Forum Düzeni
Bunları Biliyor musunuz?
Pek fazla bilinmeyen bilgileri paylaşabilirsiniz.
Kullanıcı Etiket Listesi

Seçenekler
Seçenekler
Stil
Üyelik tarihi: 09 December 2017
Nereden: ᴛᴙ
Mesajlar: 17.940
Konular: 10832
Cinsiyet:Bayan
Seslenenler: 279 Mesaj(lar)
Etiketleyenler: 70 Konu(lar)
Alınan Beğeni: 1
Verilen Beğeni: 0
Nereden: ᴛᴙ
İlişki Durumu: Yok
Burç: Basak
Takım: Besiktas
Rep Gücü: 46
Tomris has a reputation beyond reputeTomris has a reputation beyond reputeTomris has a reputation beyond reputeTomris has a reputation beyond reputeTomris has a reputation beyond reputeTomris has a reputation beyond reputeTomris has a reputation beyond reputeTomris has a reputation beyond reputeTomris has a reputation beyond reputeTomris has a reputation beyond reputeTomris has a reputation beyond repute

Standart Dünya'nın en şiddetli depremi nerde olmuştur?

03 October 2019
# 1
Dünya'nın en şiddetli depremi 22 mayıs 1960 yılında Güney Şİli'de gerçekleşmiştir ve büyüklüğü 9,5 Richter ölçeğinde meydana gelmiştir.

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


Güzel günler yakın.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
Ziyaretçi
Renksiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Mesajlar: n/a
Konular: 30
Seslenenler: Mesaj(lar)
Etiketleyenler: Konu(lar)
Alınan Beğeni:
Verilen Beğeni:
Standart Cevap: Dünya'nın en şiddetli depremi nerde olmuştur?
03 October 2019
# 2
Büyük Şili Depremi ya da başka bir ifadeyle Valdivia Depremi, tarih boyuncu sismograflar tarafından kayda alınmış en büyük deprem olma özelliğini haizdir. Yerel halkın ”Terremoto de Valdivia” olarak da adlandırdığı bu deprem, 22 Mayıs 1960 tarihinde, Güney Amerika ülkelerinden Şili’de meydana gelmiştir. Dünyanın kaydedilmiş en büyük depremi olan ve Şili adeta beşik gibi sallamış olan bu afet, Richter ölçeğinde 9,5 şiddetinde gerçekleşmiştir ki, bu oldukça büyük bir depremdir. 22 Mayıs günü Şili saatiyle, öğlen 3:11 sularında gerçekleşen bu deprem, yaklaşık olarak 13dk gibi uzun bir süre Şili’yi sallamıştır. Depremin ürettiği enerji o kadar yıkıcı olmuştur ki, etkileri, yaklaşık 10,000km ötedeki, Japonya’ya dahi ulaşmıştır. 22 Mayıs 1960 yılında gerçekleşen ve günümüze dek ölçülmüş en büyük deprem olan bu deprem, beraberinde devasa dalgalara da yol açmıştır. Merkez üssü, Şili olsa da dünyanın birçok yerinde hissedilmiş olan bu deprem Pasifik Okyanusu boyunca ilerleyen devasa dalgalar oluşturmuş ve bu dalgalar doğal olarak Pasifik’in diğer kıyısı olan Filipinler, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda’yı vurmuştur.



Bu depremden en çok etkilenen ülke Şili olsa da Amerika Birleşik Devletleri’nin 50. eyaleti olan Hawaii’de Pasifik Okyanusu’nun neredeyse tam ortasında olması hasebiyle, deprem sonrası oluşan devasa dalgaların yıkıma yol açtığı önemli noktalardan biri olmuştur. Yapılan çalışmalar sonucu depremin 11 ila 13dk gibi oldukça uzun bir süre Şili’yi salladığı tespit edilmiş ve depremin yerin 33km altında gerçekleştiği belirlenmiştir. Şili’de ciddi bir yıkıma yol açan bu deprem, her ne kadar 9,5 büyüklüğünde olsa da açığa çıkardığı enerji sonrasında çevresine verdiği zarar neticesinde 12 (Ölümcül) şiddetinde kabul edilmektedir. 9,5 büyüklüğünde gerçekleşmiş olan bu deprem beraberinde toprak kaymasına da sebebiyet vermiştir. Merkez üssü olarak Şili’nin Lumaco bölgesi olan deprem, en çok başkent Santiago ve Valdivia’da hissedilmiştir. Bu iki şehir de deprem sonrası ciddi anlamda yıkıma uğramıştır.

Deprem sonrasında oluşan tsunami, öncelikle Şili’yi vurmuştur. Şili sahillerini 25m yüksekliğinde dalgalarla döven tsunami, buraları yerle bir etmiş ve yüzlerce insanın da yaşamına mal olmuştur. Tsunaminin Japonya kıyılarına kadar ulaşması buralarda da can kayıplarına yol açmasına yetmiştir. 61 kişinin can verdiği Hawaii adası ise tsunami sonrasında oluşan devasa dalgalarla adeta yerle bir olmuştur. Ada boyunca bütün kıyı şeridi sular altında kalmıştır. Meydana gelen bu deprem sonrasında yaklaşık olarak 7,000 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu sayı içinde çoğunluğu kayıp kişiler oluşturmaktadır. Kazadan en çok etkilenen bölgelerin başında gelen Valdivia şehrinin neredeyse %40’lık bir bölümü tamamen yıkıma uğramıştır. 20,000’den faza kişi evsiz kalmıştır. Bu bölgede 1909 yılında gerçekleşmiş olan Valdivia yangını sonrasında yaşanan en büyük afet olmuştur.

Kaynakça:
The Great Chile Earthquake
Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 misafir)
 
Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevap
Son Mesaj
rainbow6
ForumDenizi Sözlük
1
27 September 2019 18:33
Tomris
Bitkilerin Dünyası
2
04 September 2019 11:42
Neoma
Aşk - Şiir Dünyası
0
04 February 2019 18:49
Asrevya
Türkiye'den Haberler
1
05 December 2018 22:57
Arthur
Peygamberler
0
08 December 2017 00:06



Ticarî amaç gütmeden, maddî bir menfaat elde etmeden internet yayınlarına olanak sağlayan global bir paylaşım ağı olan ForumDenizi, adından ve vasfından da anlaşılabileceği üzere bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumDenizi üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumDenizi üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumDenizi yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.
5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumDenizi üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.