Türkiye'nin Nato'ya Girmesinin Sebepleri:

1- 2. Dünya savaşı esnasında Rusya'nın Türkiye sınırları ile ilgili büyük devletlerden talepleri
2- Türkiye'nin batıya yönelerek modernleşme sürecini devam ettirmek istemesi.
3- Truman Doktrini sonrası Amerikan yardımlarının Nato'ya üye olan Batı Avrupa ülkelerine yayılması ve Türkiye'nin kendisine yapılan yardımların azalacağından endişe etmesi.

Türkiye'nin Nato'ya Giriş Süreci

Türkiye çok istemesine rağmen NATO'nun kurucu üyesi olamamış, Nato kurulduktan sonra üyelik teklifinin dahi gekmemesi büyük şaşkınlık yaratmıştı.
- İlk müracaat Mayıs 1950'de yapıldı.
- 2. müracaat Ağustos 1950'de yapıldı.
- Eylül ayında toplanan NATO konseyi başvurumuzu reddetmiştir. Sebebide batılı devletlerin Sovyetlerin tepkisini çekmek istememesidir.
- Türkiye'nin Kore Savaşı'na 4.500 kişilik birlik göndermesi
- 15 Eylül 1951'de Ottowa'da toplanan NATO Bakanlar Konseyi'nin Türkiye'yi Nato'ya davet etmesi.
- 18 Şubat 1952'de TBMM'nin onayı ile Türkiye'nin Nato'ya girişi.

Türkiye'nin Nato'ya Alınmasının Sebepleri

1- Türkiye'nin stratejik konumu
a) Sovyetlerin Ortadoğu'ya sarkmaması için kalkan vazifesi görebilecek olması.
b) Avrupa'ya yapılabilecek bir bir Sovyet saldırısına karşı üs ihtiyacı.
2- Kore Savaşı'nda Türk ordusunun göstermiş olduğu başarı.

Türkiye'nin Nato'ya girmesi ile toprakları NATO garantisi altına girmiş, Türk-ABD ilişkileri daha da gelişmiştir.

Kaynak:Tarihportalı

Kore savaşının Türkiye'nin Nato'ya girebilme sürecini bir hayli kısaltıp hatta büyük bir neden sunmuştur.

"...Kore’ye kağıt üzerinde, diğer bir deyişle “sembolik” yardım etme fikri kabul görmüştü fakat Türkiye’nin Kore’ye asker göndermesi bu aşamada kamuoyu tarafından mümkün görülmemekteydi.

Önceleri İkinci Dünya Savaşı’ndan itinayla uzak durmaya çalışan Türk hükümeti (Demokrat Parti) savaşın son dönemlerinde NATO’ya girmek amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayı olmaksızın Kore’ye asker göndermeye karar verdi. 25 Temmuz 1950’de Cumhurbaşkanı başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında BM’nin Kore Savaşı’na yardım başvurusuna cevap olarak BM’ye şu telgraf çekilmiştir:

Mr.Trygve Lie, BM Genel Sekreteri,

BM Paktından doğan taahhütlerine ve Güvenlik Konseyi’nin kararlarına uymayı bir vecibe bilen Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Kore hakkındaki yardım talebini mütezammın 15 Temmuz 1950 tarihli telgrafınızı bu zihniyet içinde ve itina ile tetkik etmiştir. Cumhuriyet Hükümeti bu tetkik neticesinde mezkûr kararları dünyanın şimdiki şartları içinde umumi barış hizmetinde müessir ve fiili bir şekilde icra mevkiine vâzetmekteki lüzum ve ehemmiyeti müdrik olarak, Kore’de hizmet etmek üzere 4500 mevcutlu silâhlı bir Türk savaş birliğini Birleşmiş Milletler emrine vermeye karar vermiştir." (GazeteBilge)

Menderes TBMM onayını almayıp Anayasa'yadaki 26.Maddeye aykırı davranmıştır.

17 Ekim 1950 de Tuğgeneral Tahsin Yazıcı birliği ile Kore Yolculuğuna çıkmış ve Kore'ye gelen BM birliklerin arasında en kanlı çatışmayı yaşamışlardır.