Forum Düzeni
Dünya'dan Haberler
Dünya'nın her bir yerinden en sıcak gelişmeleri bulabileceğiniz bölüm.
Kullanıcı Etiket Listesi

Seçenekler
Seçenekler
Stil
Üyelik tarihi: 16 Ocak 2018
Mesajlar: 4.975
Konular: 215
Cinsiyet:Bay
Seslenenler: 244 Mesaj(lar)
Etiketleyenler: 48 Konu(lar)
Alınan Beğeni: 818
Verilen Beğeni: 109
İlişki Durumu: Uzak durun yeter...
Burç: Akrep
Takım: Turkiye
Rep Gücü: 20
Qasem is a splendid one to beholdQasem is a splendid one to beholdQasem is a splendid one to beholdQasem is a splendid one to beholdQasem is a splendid one to beholdQasem is a splendid one to beholdQasem is a splendid one to behold

Standart Chomsky: ABD Artık Darbeler Yapıp Rejim Değiştirecek Güçte Değil

17 Temmuz 2019
# 1
Amerikalı dilbilimci ve tarihçi Noam Chomsky, Amerikan solunun popüler yayını Jacobin’e verdiği röportajda Harrison Samphir’in sorularını yanıtladı.

16 Temmuz 2019 Salı

Independent Türkçe'den Esra Güngör'ün derlediği habere göre,*Amerikalı dilbilimci ve tarihçi Noam Chomsky, Amerikan*solunun*popüler yayını*Jacobin’e verdiği röportajda Harrison Samphir’in sorularını yanıtladı. Chomsky iklim değişikliği,*ABD’nin Venezuela’ya uyguladığı ekonomik yaptırımlar, ABD ve İran arasındaki gerginlik gibi konularda önemli açıklamalarda bulundu.*

"Tarihin en güçlü devletinin başında bir çete var"

Chomsky, ABD’nin Ulusal Okyanus ve*Atmosfer*Dairesi’nin (NOAA) sera gazı emisyonu seviyesinin değişmediği takdirde 2100’de deniz seviyesinin 2,5 metreden fazla yükselebileceği yönündeki değerlendirmesine dair, “Faciaları önlemek için bir şansımız var mı? Şüphesiz. Halihazırda iyi düşünülmüş ve mantıklı öneriler mevcut. Fakat önümüzdeki görev çok büyük ve yeteri kadar vakit yok” dedi.*

Küresel ısınmanın yaratabileceği felakete dair yoksul ve korunmasız kesimlerin daha fazla etkilenebileceğini belirten Chomsky, “Ancak suçlulardan oluşan bir çete şeklinde tanımlanabilecek insanlık tarihinin en güçlü devletinin yönetimi, kendini uçuruma hevesle koşmaya adamış durumda” dedi. Cumhuriyetçi Parti’nin küresel ısınmayı ciddi bir sorun olarak görmediğini belirten Chomsky, ekonomist Robert Pollin’in Yeşil Yeni Anlaşma’sını (Green New Deal) mantıklı bulduğunu ekledi.*

"Varoluşsal krizle baş edebilmek için büyük yapısal değişikliklere ihtiyaç var"

Noam Chomsky gaz salımı ve çevre kirliliğinden sorumlu şirketlerin çeşitli mekanizmalarla denetlenebileceğini ancak bunun sorunun çözümünde tek başına yeterli olmayabileceğini belirtti. Buna ek olarak, “Varoluşsal krizle baş edebilmek için büyük yapısal değişikliklere ihtiyaç var. Etkili bir toplu taşıma hizmetinin kurulması bunlardan yalnızca biri. Ayrıca karbonsuzlaştırma konusunda daha somut çabalar gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Somut çözümler için planlamanın dikkatle yapılması gerektiğinin altını çizen Amerikalı akademisyen, “Fransız sarı yelekliler sorunu açık biçimde ortaya koydu: ‘Fransız hükümeti dünyanın sonundan bahsediyor ancak biz ayın sonunu getiremeyebiliriz.’Yenilenebilir enerjiye geçiş daha yaşanabilir bir çevre yaratabilir ancak bu kaçınılmaz olarak çalışanların bir kısmını kötü etkileyecek” dedi.

"Venezuela’da çözüm için tek umut müzakere masasına oturmak"

Venezuela’da Hugo Chavez’in ölümünün ardından*petrol*fiyatlarının düştüğünü ve Nicolas Maduro hükümetinin uluslararası kredi piyasalarına yönelmek zorunda kaldığını söyleyen Chomsky, ABD’nin uyguladığı ekonomik yaptırımların halihazırdaki krizi felakete dönüştürdüğünün altını çizdi. Maduro hükümetinin de çok kötü ekonomik kararlar aldığını belirten Chomsky, “Bağırıp çağırmak kolay ancak çözüm için tek umut her iki tarafın bir araya gelerek geçiş hükümeti için müzakere yapması” dedi.*

"Liberal medyanın en eleştirel kanadı dahi gerilimi yükseltiyor"

Harrison Samphir’in İran ve ABD arasındaki mevcut gerilimde ABD basınının tutumuna dair sorusunu, “Liberal medyanın en eleştirel kanadı dahi gerilimi yükseltiyor”*diye yanıtlayan Chomsky, İran konusunda medyanın neredeyse bir refleks şeklinde ABD’nin söylemini benimsediğinin altını çizdi ve İran-ABD gerilimine ilişkin haber yapmanın uzun zamandır bir kalıbı olduğunu belirtti.

Chomsky, 2014 yılında yapılan bir kamuoyu anketinin sonucuna atıfta bulunarak insanların dünya barışını en çok tehdit ettiğini düşündüğü ülkenin ABD olduğunun altını çizdi ve buna özgür medyada yer verilmediğini söyledi.*

İran ve ABD arasındaki nükleer anlaşma gerginliğine dair ise “Trump yönetimi anlaşmadan çekilerek ekonomiye zarar verdi ve vahşice yaptırımlar uygulayarak nüfusu cezalandırdı. İran, Avrupa Birliği’nin efendisinin emirleriyle arasına mesafe koyacağını umarak ilkin herhangi bir adım atmadı. Ancak AB bunu yapmakta başarısız olunca, İran nükleer programını yenilemek için hamleler yapmaya başladı” yorumunda bulundu.*

Muhayyel*İran*nükleer tehdidini yatıştırmak için Ortadoğu’da nükleer silahların kullanılmayacağı bir serbest bölge (NWFZ) oluşturulabileceğini belirten Chomsky, “Bu fikir onlarca yıl Arap ülkeleri tarafından önerildi. İran da G-77’de güçlü biçimde savunmuştu. Fakat bu fikir ABD tarafından veto edilmişti. Bu, diğer taraftan İsrail’in büyük nükleer silah cephanesinin varlığını kabullenmek anlamına geliyor” dedi.

"Yarım yüzyıldır çok kutuplu bir dünyada yaşıyoruz"

ABD’nin küresel gücünün çoktandır azaldığını ifade eden Noam Chomsky, “Yarım yüzyıldır çok kutuplu bir dünyada yaşıyoruz. ABD artık basitçe askeri darbeler gerçekleştirip istediği gibi terör rejimi dayatamıyor. Hala ayakta olsa da ABD’nin kapasitesi azaldı” ifadelerini. kullandı.*Askeri açıdan ABD’nin hala dünyanın en büyük gücü olduğunu belirten Chomsky, ABD’nin dünya finansal sistemini etkin biçimde kullanarak ölümcül yaptırımlar uygulama olanağına sahip olduğunu ifade etti. Chomsky, ABD egemenliğinin Trump’ın istikrarsız hamlelerine rağmen muhtemelen farklı bir biçimde devam edeceğini söyledi.
Üyelik tarihi: 06 Temmuz 2019
Nereden: Manisa
Mesajlar: 3.111
Konular: 1030
Cinsiyet:Bay
Seslenenler: 62 Mesaj(lar)
Etiketleyenler: 40 Konu(lar)
Alınan Beğeni: 260
Verilen Beğeni: 0
Nereden: Manisa
Burç: Boga
Takım: Besiktas
Rep Gücü: 9
HaDeS is on a distinguished road
Standart Cevap: Chomsky: ABD Artık Darbeler Yapıp Rejim Değiştirecek Güçte Değil
19 Temmuz 2019
# 2
Bu görüşe katılmıyorum. ABD birçok 3.dünya ülkesinde rejimi istediği gibi değiştiriyor.
Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 misafir)
 
Seçenekler
Stil

Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevap
Son Mesaj
Arthur
ForumDenizi Sözlük
11
20 Mayıs 2020 09:03
Beste
Dünya'dan Haberler
0
08 Eylül 2018 17:13
Arthur
İlginç Olaylar
1
08 Ağustos 2018 13:13
Arthur
Dünya'dan Haberler
6
19 Ocak 2018 17:11



Ticarî amaç gütmeden, maddî bir menfaat elde etmeden internet yayınlarına olanak sağlayan global bir paylaşım ağı olan ForumDenizi, adından ve vasfından da anlaşılabileceği üzere bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumDenizi üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumDenizi üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumDenizi yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.
5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumDenizi üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.