Gülgiller (Rosaceae) familyasının Malus cinsinden çiçekleri pembe ya da beyaz bir ağaç ve bu ağacın yenebilir etli meyvesi. Çok eski çağlardan beri bilinen ve dikimi yapılan elma, ılıman iklim ister. Dünyada en çok yetiştirilen meyve ağaçlarından biridir. Kışın yapraklarını döken bu ağacın meyvesi sonbaharda olgunlaşır. İyi koşullarda bir yıl saklanabilir. A ve C vitamini içerir. Taze meyve olarak yenen elmadan sirke, şarap, meyve suyu, reçel, komposto ve konserve de yapılır. Dünya elma üretiminin yaklaşık sekizde birini karşılayan ve bu alanda önemli bir yeri olan Türkiye’de, en çok Isparta, Antalya, Konya ve Niğde illerinde yetiştirilir.
Binlerce çeşidi olan elmanın, üç yüzün üzerinde yerli çeşidi vardır. Bunlar arasında ilk akla gelenler Amasya, demir, hüryemez ve feriktir. Adı sık duyulan golden ve starking ise yabancı çeşitlerdendir.