Köpeklerde Aşılar

Canine distemper virüsü aşısı

Köpek distemper virüsünün sebep olduğu hastalığın adı köpek gençlik hastalığıdır. Özellikle 12 aylığa kadar olan yavrular başta olmak üzere her yaştaki köpek için büyük risk oluşturan Canine distemper ölümle sonuçlanma ihtimali çok yüksek, bulaşıcı, viral bir hastalıktır. Virüs tüm dünyada görülmektedir ve çok bulaşıcıdır.

Hastalık sindirim, solunum ve sinir sistemlerini etkiler ayrıca bazı vakalarda egzama benzeri döküntülerle deri problemlerine de sebep olur. Hastalığın ilk aşamasında köpek halsizleşir, ateşi yükselir, iştahsızlık gözlenmeye başlar. Solunum sisteminin etkilendiği durumlarda, öksürük, gözyaşı ve burun akıntısı göze çarpar. Akciğerler dinlendiğinde hırıltılı nefes alıp verme duyulur. Sindirim sisteminin etkilendiği durumlarda ise, kısa bir süre içinde kusma ve ishal şekillenir.

Dışkı kötü kokulu, mukuslu ve kanlıdır. Köpeklerde kilo kaybı görülür. Bu belirtiler pek çok hastalıkta gözlenmesi sebebiyle, hastalığın karışması söz konusudur. Gençlik hastalığı kademe kademe ilerler. Bu durum her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Distemper şüpheli ya da teşhis konmuş hasta köpeklerle sağlıklı köpekler kesinlikle temas ettirilmemeli, aynı ortamda bulundurulmamalıdır. Aşı mutlak suretle önerilmektedir. 16 haftalıktan küçük yavrularda: Veteriner hekimin uygun gördüğü zamanlarda aşı 2 veya 3 kez uygulanır. 16 haftalıktan büyük erişkin köpeklerde: İlk aşılamada tek doz. Yılda bir kez tekrarlanır.

Canine Adenovirüs Tip 1 Aşısı

Canine adenovirüsün meydana getirdiği hastalığın adı enfeksiyöz Köpek Hepatitisi ya da enfeksiyöz Köpek Karaciğer Hastalığıdır. enfeksiyöz Köpek Hepatitis’i, başta karaciğer olmak üzere sindirim sistemi, solunum sistemi ve sinir sistemini etkileyen ateşli ve bulaşıcı bir viral hastalıktır. Hasta hayvanların burun akıntıları ve idrarları ile etrafa yayılan virüs, tüm dünyada yaygın olarak görülür. Hastalığı atlatan köpekler, virüsü 9 aydan fazla idrarlarıyla etrafa bulaştırmaya devam edeceklerdir.

Yani iyileşseler bile etkeni çevreye ve diğer köpeklere bulaştıracaklardır. Başlangıçta, virüs tonsilleri ve boğazı etkiler; boğaz ağrısı, öksürük ve bazen de zatürre ye neden olur. Virüs kana karıştığında gözler, karaciğer ve böbrekleri etkileyecektir... Bu aşamada gözlerin parlak ve şeffaf bölümü, kızarık ve bulanık görünür.