AGUTİ (Latincesi Dasyprocta agouti).
Kemiriciler takımının, Agutigiller familyasından memeli türüdür. Amazon ve Brezilya’da yaşar. 35-40 cm boyunda, postu sık tüylü, fırçamsı görünümlü, parlaktır. Çoğunlukla kırmızımsı, limon sarısı ve siyah karışık; baş, ense, bacak dış taraflarında daha koyudur. Boynu tüysüzdür. Beslenirken dik oturur ve ön ayaklarını kullanır. Dişi 6 aylık gebelik sonunda 1-2 arasında yavru doğurur. Tehlike durumunda yuvalarını gizlerler.
Aguti Hakkında İlginç Gerçekler
Aguti küçük bir kemirgendir. 2 fit uzunluğa ve 8,8 pound ağırlığa ulaşabilir. Kuyruk 0,4 ila 1,4 inç uzunluğunda olabilir.
Aguti, gine domuzunun yakın bir akrabası gibi görünüyor. İki renkli, parlak kürkle kaplı ince bir gövdeye sahiptir.
Kürkün rengi turuncu, kahverengiden siyaha kadar değişebilir. Kürkün alt tarafı beyaz ile sarımsı renktedir.
Agutinin vücudun arka ucunda daha uzun tüyleri vardır. Hayvan alarma geçtiğinde veya saldırganlık gösterdiğinde, arka kısımdaki tüyler yukarı kalkar. Dik saçlı aguti daha büyük görünür.
Agutiler, Brezilya cevizinin kabuğunu kırabilen keskin kesici dişlerle donatılmıştır. Özel emaye tabakası sert kabukları kırmak için gereken ekstra gücü sağlar.
Brezilya fıstığı, agutinin en sevdiği ikramlardan biridir. Bunların yanı sıra aguti, düşen meyveleri, etli bitkileri ve yengeçleri yer. Aguti, meyve yere düştüğünde sesi tanıyabilir.
Aguti bazen bir orman bahçıvanı gibi davranır. Fındık ve tohumları daha sonraki öğünler için toprağa depolar. Aguti onları ne zaman unutsa, fındık ve tohumlar yeni bitkiye dönüşür.
Aguti yemek yerken arka ayakları üzerine oturur. Yiyecekleri ön ayaklarından tutar.
Aguti gece hayvanıdır. İnsanlar tarafından bozulursa günlük rutinini değiştirebilir.
Aguti dinlenir ve yuvalarda veya oyuk ağaçlarda avcılardan saklanır.
Agutilerin başlıca yırtıcıları koati, jaguarlar ve oselolardır. Aguti, avcıları tespit etmek için kullanılan mükemmel bir koku alma duyusuna sahiptir.
Aguti, çiftleşen çift ve onların yavrularından oluşan aile gruplarında yaşar. Bir tehlike durumunda, aguti arka ayaklarındaki tüyleri kaldıracak ve grubun diğer üyelerini bilgilendirmek için alarm çağrısı üretecektir.
Agutiler tek eşli yaratıklardır (bir çift ömür boyu çiftleşirler). Tüm yıl boyunca çiftleşirler, ancak en fazla sayıda bebek, yiyecek bol olduğunda (Mart ve Temmuz aylarında) doğar.
Dişilerde gebelik 3 ay sürer ve genellikle iki bebekle sona erer. Genç agutiler iyi gelişmiştir. Ebeveynlerinin minyatür versiyonlarına benzerler. Gençler, bir sonraki doğuma kadar ebeveynleriyle birlikte kalacaklar.
Aguti’nin ortalama ömrü vahşi doğada 6 yıl ve esaret altında 20 yıla kadardır.