Mısır piramitleri, Mısır’da bulunan piramit şeklindeki yapılardır. Şu ana dek Mısır’da 118-138 adet piramit bulunduğu düşünülmektedir. Bu piramitlerin büyük çoğunluğu Mısır firavunları için mezar olarak inşa edilmiştir.
Bilinen en eski Mısır piramitleri Mısır’ın Memphis bölgesinde, Sakkara’da bulunur. Bunlardan en eskisi Zoser Piramididir (Basamaklı Piramit) ve M.Ö. 2611-2630 yıllarında Kral Zoser adına inşa edilmiştir.
Zoser Piramidinin ve etrafındaki kompleksin mimarı ise İmhotep’tir ve bu yapılar dünyada mason işçiliğini temsil eden en eski tarihi yapılar olarak kabul edilmektedir.
Mısır piramitlerinin içinde en çok bilinen, en popüler olanları ise Kahire eteklerindeki Gize’de bulunan Keops, Kefren ve Mikerinos piramitleridir. Bu piramitlerden bazıları yeryüzünde inşa edilen en büyük yapılar olarak da bilinir. Gize piramitlerinden Kefren Piramidi en büyük Mısır piramididir ve halen Antik Dünyanın Yedi Harikası arasında bütünlüğünü tamamen koruyan tek eserdir.
Mısır piramitlerinin şekli, Mısırlıların dünyanın kendisinden yaratıldığını düşündüğü Benben taşını andırdığı için bu halde olduğuna dair bir inanış vardır. Bir başka inanış ise güneş ışınlarının dünyaya inişini sembolize etmesidir zira piramitlerin çoğunun dış yüzleri cilalanmış ve ışığı tamamen yansıtan beyaz kireçtaşı ile inşa edilmiştir, böylece dışarıdan bakılınca son derece parlak görünmektedir.
Piramitlere dair yaygın inanış onların anıt mezar olduğu yönünde olsa da piramitlerin, firavunlar dirildiği zaman onlara ev olması için yapıldığı da düşünülür zira firavunlar, eşleri, hizmetkarları ve mal varlıkları ile piramitlerin içerisine gömülmektedir. Aynı zamanda piramitlerin firavunları ölümden sonra diriltmek için inşa edildiğini düşünenler de vardır.
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
Güzel günler yakın.
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.