Forum Düzeni
Serbest Kürsü
Burada her şey serbest, forumda kategorisi olmayan paylaşımlarınızı yapabilirsiniz.
Kullanıcı Etiket Listesi

Seçenekler
Seçenekler
Stil
Üyelik tarihi: 17 Temmuz 2018
Nereden: Tel'aran'rhiod
Mesajlar: 6.699
Konular: 883
Cinsiyet:Bay
Seslenenler: 664 Mesaj(lar)
Etiketleyenler: 73 Konu(lar)
Alınan Beğeni: 2144
Verilen Beğeni: 1250
Nereden: Tel'aran'rhiod
İlişki Durumu: Yok
Burç: Boga
Takım: Galatasaray
Rep Gücü: 49
Farkedmez has a reputation beyond reputeFarkedmez has a reputation beyond reputeFarkedmez has a reputation beyond reputeFarkedmez has a reputation beyond reputeFarkedmez has a reputation beyond reputeFarkedmez has a reputation beyond reputeFarkedmez has a reputation beyond reputeFarkedmez has a reputation beyond reputeFarkedmez has a reputation beyond reputeFarkedmez has a reputation beyond reputeFarkedmez has a reputation beyond repute

Standart Güney Kore'nin 31 Numaralı Koronavirüs Hastasının Ders Niteliğindeki Öyküsü

19 Mart 2020
# 1
Ekşisözlük'te ilk yayınlandığında okumuştum. Tavsiye ederim arkadaşlar.


koronavirüsle ilgili olarak daha şimdiden tıp literatürüne geçmiş olan bu hastanın (nam-ı diğer "patient 31") ibretlik öyküsü, gözden kaçırılan tek bir koranavirüs vakasının bile bir şehri ve ardından da koca bir ülkeyi nasıl darmaduman edebileceğini gösteriyor. hastaya verilen manidar numaranın talihsizliğini bir tarafa bırakıp olayın ayrıntılarına geçeyim:

güney kore'nin ilk koronavirüs vakası, 20 ocak'ta teşhis konan 35 yaşında bir kadın hasta. yani 1. hasta. ilk dört hafta boyunca hasta sayısını 30'la sınırlı tutmayı başaran güney kore nasıl olduysa 31. hastayı gözden kaçırıyor ve olanlar oluyor. 61 yaşında bir kadın olan bu hasta, teşhis konulmadan önce 29 ocak'ta daegu ve seul şehirlerinde kalabalık ortamlarda dolaşıyor ve 6 şubat'ta küçük bir trafik kazası geçirip önce hastaneye, ardından da birkaç kez kiliseye gidiyor. hastanede doktorlar kadının yüksek ateşinden şüphelenip koronavirüs testi yaptırmasını istiyorlar ama kadın, doktorları sallamayıp arkadaşıyla bir otelde yemeğe çıkıyor.



aradan 11 gün geçip de kadının semptomları şiddetlenince taksiyle bir başka hastaneye gidiyor ve bingo: kadının, güney kore'nin 31 numaralı koronavirüs hastası olduğu anlaşılıyor. dahası, bu süre zarfında kadının gittiği kilise başta olmak üzere diğer bütün mekanlarda akın akın koronavirüs vakaları ortaya çıkıyor. 31 numaralı hastanın, virüs bulaştırdığı toplam kişi sayısı 1160! 31. hastadan önce en fazla yayılma sayısının 450 civarında olduğu düşünülürse kadının ihmalkârlığının ciddiyeti daha net anlaşılır.

özetlersek, güney kore 30. hastaya kadar virüsü gayet güzel bir şekilde kontrol altına almayı beceriyor. lakin gözden kaçan bu 31. hasta ise virüsü binlerce kişiye bulaştıran bir süper-yayıcı (super-spread) haline dönüşüp hastane, kilise, otel gibi dolaştığı bütün mekânlardaki binlerce kişiye virüsü bulaştırıyor.

an itibarıyla güney kore'de toplam koronavirüs vakası 8,236 ve ölü sayısı da 75. vakaların ve ölümlerin birdenbire sıçradığı tarih 18 şubat, yani 31. hastaya teşhis konulduğu gün.

iptal edilmeyen cuma namazları, kapatılmayan işyerleri, oteller, okullar ve üniversitelerin üzerinde 31. hastanın laneti dolaşıyor. umarım çok geç değildir.

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
Üyelik tarihi: 31 Temmuz 2018
Mesajlar: 3.840
Konular: 84
Cinsiyet:Bayan
Seslenenler: 212 Mesaj(lar)
Etiketleyenler: 61 Konu(lar)
Alınan Beğeni: 712
Verilen Beğeni: 80
İlişki Durumu: Kimene
Burç: Ikizler
Takım: Turkiye
Rep Gücü: 16
Deniz is a splendid one to beholdDeniz is a splendid one to beholdDeniz is a splendid one to beholdDeniz is a splendid one to beholdDeniz is a splendid one to beholdDeniz is a splendid one to behold
Standart Cevap: Güney Kore'nin 31 Numaralı Koronavirüs Hastasının Ders Niteliğindeki Öyküsü
19 Mart 2020
# 2
Çok geç artık diye düşünüyorum.
Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 misafir)
 
Seçenekler
Stil

Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevap
Son Mesaj
Neoma
Dünya'dan Haberler
1
29 Ekim 2019 20:20
DeepSilence
Ü,V,Y,Z
0
13 Eylül 2019 10:37
HaDeS
Diğer Spor Branşları
0
05 Eylül 2019 11:35
Neoma
Dünya'dan Haberler
1
04 Eylül 2019 11:09



Ticarî amaç gütmeden, maddî bir menfaat elde etmeden internet yayınlarına olanak sağlayan global bir paylaşım ağı olan ForumDenizi, adından ve vasfından da anlaşılabileceği üzere bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumDenizi üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumDenizi üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumDenizi yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.
5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumDenizi üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.