Calathea (Dua Çiçeği) , bitkisi nedir?

Calathea değişik form ve yapıda yapraklara, uzun ince yapraklara sahip çok dekoratif bir bitkidir. Genelde yaprakları için yetiştiriciliği yapılır. Oldukça dekoratif yapraklara sahiptir. Sanki iplikle örülmüş gibi görünümü vardır. Calathealar evinizde, iş yerinizde, ofisinizde çok rahatlıkla yetiştirebileceğiniz bitkilerdendir.
Sıcaklık : Yaz aylarında Calathealar için uygun sıcaklık aralığı gündüz 24 – 27 C derece, gece ise 16 – 20 C derece civarıdır. Kış aylarında ise 10 C derecenin altında bulundurulmamalıdır. Direk güneş ışığı alan yerleri sevmezler. Bu yüzden gölge ya da yarı gölge alanlar Calathealar için ideal yerlerdir. Dua çiçeğini direkt olarak güneş ışığından korumanız gerekmektedir. Bunun nedeni ise güneş ışığından dolayı Calathea bitkisinin yaprakları zarar görür ve görünümü bozulur. Bu yüzden yarı gölge alanlar daha iyi olacaktır bitkinizin gelişimi için.
Nem İhtiyacı : Dua çiçeği yüksek orantılı neme ihtiyaç duyar. Nem ihtiyacının karşılanamaması durumunda, kuru hava koşullarında yaprakların uçları kıvrılarak kahverengileşir. Bu da bitkinizin hem sağlığının hem de görünümünün bozulmasına neden olur. Yazın sıcak havalarda bol bol yapraklarına su püskürtmeniz nem ihtiyacını karşılamak için çok iyi olacaktır.
Işık :
Calathea bitkisinin yapraklarının renkli olmasından dolayı direkt olarak güneş ışığından korunması gerekir. Yazın yarı gölge ve gölge yerlerde, kışın ise aydınlık yerlerde yetiştirilmesi – bulundurulması gerekir.
Saksı Değiştirme : Calathea bitkisi için saksı değiştirme işlemi genelde Şubat ve Mart aylarında yapılır. Saksı değişimi için kullanılacak olan toprak karışımı ise; hafif geçirgen, kumlu ve yaprak çürüntüsü içeren toprak olmalıdır. İyi yanmış ve elenmiş gübre ile funda toprağı karışımları da kullanabilirsiniz. Değiştireceğiniz yeni saksınız eski saksıdan 1-2 numara daha büyük olması gerekir. Ayrıca saksının dibinde 3-4 adet drenaj deliklerinin de olmasına dikkat ediniz. Aslında bu oldukça önemli bir durumdur. Çünkü bu drenaj deliklerinin olmaması durumunda bitkinizin kökleri fazla suda kalarak havasızlıktan çürüyecektir.
Gübreleme : Gübreleme isteğini ise; Haziran ve Eylül ayları arasında iki haftada bir olmak üzere yapraklı bitkiler için kullanılan 2 gr/l kompoze gübre verilebilir. Kışın ise bu süre daha da azaltılabilir.
Sulama İsteği : Calathea – Dua çiçeğini ilkbahar ve yaz aylarında bolca sulamanız gerekmektedir. Kuru ve sıcak havalarda ayrıca yapraklarına su püskürtmeniz gerekecektir. Kış aylarında ise su miktarı azaltılarak sadece bitkinin toprağının hafif nemli kalması yeterli olacaktır. Ancan tümüyle kurumamasına da dikkat edilmelidir. Fazla sulamalarda köklerinde çürümeye neden olabilirsiniz.