Hemoglobin: Kırmızı Kan
Hemoglobin bir tür proteindir. Hemoglobin proteini akciğerlerden çıkan oksijen moleküllerine yapışır ve kan ile birlikte hareket eder. Kan aracılığıyla oksijeni hücrelere taşırken geri dönerken karbondioksit alır ve akciğerlere geri getirir. Akciğerlere gelen karbondioksit nefes verirken vücuttan atılır. “Hem” veya “alsı” adı verilen hemoglobin birimleri demir ve karbon atomlarından meydana gelir. Dolayısıyla ışığı emdiklerinde kanımıza koyu kızıl rengini verir.



Hemolenf : Mavi Kan
Bazı omurgasız hayvanlar oksijeni değişik şekillerde taşır. Örneğin hemolenf denilen ahtapot kanı mavi akar. Omurgasızlarda kan yerine bulunan bu sıvının mavi olmasının sebebi bakır yönünden zengin proteinler içermesidir. Bazı örümceklerin, mürekkepbalığının ve kabukluların kanı bu sebeple mavidir.

Prasinohaema: Yeşil Kan
Evet, doğada kanı yeşil akan canlılar da bulunuyor. Yeni Gine’de yaşayan bazı cins kertenkelelerin kanı yeşile yakın bir renkte akmaktadır. Yunanca’da “yeşil kan” anlamına gelen Prasinohaema adı verilen bu cins kertenkelelerin kemikleri, dilleri ve kasları da ciltleri gibi yeşildir. Kanın rengi de yeşil veya yeşilin bir tonudur.

Bahsettiğimiz kertenkelelerin kanında bolca hemoglobin bulunur ama daha yoğun miktarda bulunan safra, kırmızı proteini gölgede bırakır ve kanın rengi yeşil görünür. İnsanlar ve başka hayvanların kanında safra bulunması hastalanmamıza neden olurken kertenkeleler için durum aynı değildir. Safranın kertenkelelere neden zarar vermediği için henüz açıklanamamıştır.