Parke Temizliği Nasıl Yapılır?
Evlerimize şık bir görünüm kazandıran ahşap parkeler en az halılar kadar temizliği ve bakımı zor döşemelerdir. Ahşap parkelerin iki büyük düşmanı vardır; Birincisi çeşitli nedenlerle yüzeyinde oluşan ve ahşabı korunmasız olarak bırakan çizikler, ikincisi ise sudur. Su ile temizliği çok sık yaparsanız özellikle masif ahşap parkeler zamanla bel verecektir.
Parke temizliği periyodik olarak yapılması gereken bir işlemdir. En az haftada bir kez parkeleri çizmeyecek yumuşak aparat taktığınız elektrikli süpürge ile toz almalısınız. Elektrikli süpürgenin ucunun halı ayarında kalmamasına dikkat edin çünkü parke tozu almak için süpürge ucunun biraz yüksekte olması gerekmektedir.
Elektrikli süpürge ile parke alanların tozunu aldıktan sonra iyice sıkılmış ıslak bir bezle ya da vileda ile silebilirsiniz. Bez ve vileda suyuna özellikle parke temizlemek için üretilen ahşap temizleyici eklemeyi unutmayın. Fayans ve granit gibi alanların temizlenmesi için kullanılan yüzey temizleyiciler parke cilasına zarar vermektedir.
Cila parkeleri dış etkenlere karşı koruyan bir kalkan görevi görmektedir. Eğer cilanız eskidiyse ve parkelerin yüzeyleri görünmeye başladıysa bir cila atabilirsiniz. Cila aynı zamanda parkelerin tekrar parlak görünmesini sağlayacaktır.
Parke temizliği dışında size parkelerinizi nasıl koruyabileceğiniz konusunda da bir kaç tavsiye verelim. Evinizde kalabalık bir organizasyon düzenliyorsanız trafiğin yoğun olduğu geçiş noktalarında küçük kilimler kullanabilirsiniz. Bu ayakkabı ve terliklerin parke yüzeyinde oluşturacağı aşınmayı engelleyecektir. Kiliminiz yoksa kapı girişlerinde küçük ve ince paspaslar kullanabilirsiniz.
Parke Kullanımı
Parke kaplı zemin, konforlu, şık ve uzun ömürlüdür. Hemen hemen her tip oda tipine, dekoruna ve şekline yakışır. Çok basit dizaynı olan odanız için de kullanabilirsiniz ya da özel mobilyaların doldurduğu tasarımlı şık bir odanızda. Parkelerinizin kullanım ömrünü uzatmak istiyorsanız, düzenli parke temizliğinin nasıl yapılması gerektiğini öğrenmenizde fayda var.
Parke kullanımı, ekonomik sebepler kadar pratiklik açısından tercih edilmesi sebebiyle popüler hale gelmiştir. Çoğu evde yüzeylerin parke ile yenilenmesi beraberinde ‘parke temizliği’ konusunu gündeme getirmiştir. Parke temizliği konusunda iyi haber; parkelerin temizliği her zaman halıların temizliğine göre çok daha kolaydır. Bu da evlerde daha sağlıklı ve konforlu ortamlar yaratmanızı sağlar.
Parke Çeşitleri
Parkelerin temel malzemesi ahşaptır ve laminat parke, lamine parke, masif parke olmak üzere üç farklı çeşidi vardır.
En yaygın kullanılan çeşidi olan laminat; parke çeşitleri arasında kolay döşenmesi, hızlı yapılması ve ucuz olması gibi özellikleriyle ön plana çıkar. Matbaada istenilen renk ve desende basılmış kâğıtlara reçine işlenmesi ile elde edilen kaplama levhalardır. Günümüzde doğayı korumaya yönelik çevreci yaklaşımlar sebebiyle de laminat parke kullanımı daha fazladır.
Lamineye gelince; bu parke çeşidi ahşap malzemenin kat kat birbirine eklenmesi ve onun üzerine de kaliteli bir ağaçtan ince bir kaplama yapılması ile üretilmektedir. Lamine ile laminat parkenin farkı; laminat parkede MDF, laiminede ise ahşap kullanılmasıdır. Bu yüzden lamine parke, laminat parkeye göre daha maliyeti yüksektir.
Masif parke, klasik parke çeşididir. İlk kullanılan hatta gelenekselleşmiş olduğu kabul edilen bu parke çeşidinin ömrü binaların yaşıyla aynıdır. Kaliteli bir ahşabın kurutulmasından sonra; bilhassa meşe, gürgen, dişbudak, gül ağacı gibi dayanıklı ağaçlar kullanılarak yapılan parke türüdür. Yapımı oldukça emek ister ve uygulaması da özel uzmanlık alanı gerektirir. Bu gibi nedenlerden dolayı masif ahşap parkeler daha pahalıdır.
Genel Parke Temizliği
Derinlemesine temizliğin yanı sıra günlük hayat tempomuzda parke temizliğine yer açmak, rutin temizliğini yapmak önemlidir. Aşağıda parke yüzeylerinin genel temizliğinin basamaklarını yazdık.
Zemin Temizliği
Parke temizliğine başlamadan önce zemini elektrik süpürgesi ile temizleyiniz. Bazen parkelerin aralarına birikmiş kirler olabilir. Elektrik süpürgesi araya sıkışmış tüm kalıntıları hızlıca yok edecek, parkeleri temizliğe hazır hale getirecektir.
Zemini Süpürmek
Elektrik süpürgesinin alamadığı kir, tüy ve diğer kalıntıları kaçırmamak için parkenizin yapısına uygun bir fırça ile (mümkünse kuru bir şekilde) zeminin üzerinden geçiniz.
Zemini Silmek
Bir kova su ve yerleri silmek için uygun bir temizleme bezi ile zemini silebilirsiniz. Burada önemli olan kısım; temizleme bezinin ıslak değil sadece nemli olması gerektiğidir. Suya soktuğunuz bezi kullanmadan önce elde iyice sıkınız. Odanın köşesinden silmeye başlayın ve zeminin hiçbir bölgesini atlamadan silin. En son aşamada suyun fazla geldiği ya da sıçradığı yerleri de kontrol ederek, her yeri kurulayınız. Parke temizliğinde en sık yaşanan sorun; yüzeyde kalan su lekeleridir. Bunun oluşmaması için silme işleminden sonra mutlaka kuru bir bezle siliniz.
Su lekelerine karşı daha kalıcı bir önlem olarak; mikro fiber bez kullanabilirsiniz. Mikro fiber bezler, nemi kolayca emdikleri için, yüzeyde su bırakmazlar.
Takviminizi Hazırlayın
Düzenli zemin temizliği size hem uzun süreler kullanabileceğiniz yer kaplaması sağlar hem de zamandan kazandırır. Yukarıya yazdığımız parke temizliği basamaklarını düzenli olarak uygularsanız, derin bir zemin temizliğine ihtiyacınız olmayacaktır. Bu nedenle haftada bir gün zemin temizliği yapmak üzere takviminizi hazırlamanız, size büyük fayda sağlayacaktır.
Derinlemesine Temizliğin Aşamaları
Parkelerin evlerimize ayrı bir şıklık kazandırdığını, yapımının ekonomik olduğunu ve hatta ısı yalıtımı için de ideal bir seçenek olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Elbette, parkelerin daima pırıl pırıl olmasını isteriz. Ancak bu her zaman mümkün olmuyor; dahası düzenli temizlememekten kaynaklı sorunlar da parke yüzeylerinde karşımıza çıkabiliyor.
Genel Temizlikle Başlayın
Detaylı bir yüzey temizliğinden önce mutlaka yukarıda bahsettiğimiz genel temizliğin aşamalarından yararlanın. Silme suyunuzun içine özel ahşap temizleyicisinden ekleyebilirsiniz ya da saf suyla silebilirsiniz. Daha önce de belirttiğimiz gibi; önemli olan, parkelerin ıslak değil, ‘nemli’ bir şekilde silinmesidir.
Özel Parke Ürünleri Kullanın
Kullanabileceğiniz birçok parke temizleyicisi bulunmaktadır. Bunların bazıları parkelerin genel temizliğinde işe yararken, bazıları ise parkelerinize farklı etkiler gösterir: Parlatma; leke çıkarma, bakım sağlama vb.
Parke zemininize, içeriğinde katkı maddeleri olan ve parkenizin parlamasını sağlayacak, ürünler alabilirsiniz. Bunun dışında parke zeminin dayanıklılık ve ömrünü artıracak, dolgu macunu ürünleri bulmak da mümkün. Laminat parkenin görüntüsündeki canlılığı uzun süre koruyabilmesi için belirli aralıklarla cila yapabilirsiniz. Sprey zemine döküldükten sonra bir bez yardımıyla yayarak uygulanmalıdır. Parke zeminin daha kolay temizlenmesi ve çizilmemesi için cilalamak iyidir. Fakat bazen de parke üzerinde cilalamaya dayalı olan problemler oluşabiliyor. Bu ürünler sonradan kaplama yapmak istediğinizde –doğru uygulama olmadıysa- sorun çıkarabiliyor.
Kendi Formülünüzü Yaratın
Eğer ev temizliğinizde kimyasal maddelerden uzak durmaya niyetliyseniz, size kendi kendinize hazırlayabileceğiniz tariflerden bahsetmek isteriz.
Arap Sabunu ve Sirke: Parke temizliğinde kullandığınız suya bir miktar arap sabunu koyunuz ve iyice köpürtene dek karıştırınız. Arap sabunu, parkeleriniz üzerinde etkili ve doğal bir temizlik sağlayacaktır. Fakat eğer parkeleriniz pırıl pırıl parlasın istiyorsanız, arap sabunlu suyun içine biraz da sirke koymalısınız. Parkenizi silerken mikrofiber bez kullanırsanız, daha iyi sonuç alacaksınız.
Bulaşık Deterjanı: Güçlü kimyasalların olduğu ürünlerden uzak durmanın başka bir alternatifi de bulaşık deterjanlarıdır. Bir kovaya hazırladığınız ılık suya bir ölçek bulaşık deterjanı koyduktan sonra, temiz bir bezle (vileda da olur) parke zemini siliniz. Silme işlemi bittikten sonra mutlaka kurulayınız. Aynı işlemi sıvı sabunla da yapabilirsiniz.
Amonyak: Bunların dışında amonyak kullanmanın da parke temizliğinde etkisi büyüktür. Ilık suyun içine, amonyak, sirke, kaliteli bir yüzey temizleyici ve sıvı sabun koyarak yüzeyleri silebilirsiniz. Silme işleminin ardından yine kurulama yapmalısınız.
Uyarı: Vileda ile sildiğiniz parke yüzeyler, daha iyi temizlensin istiyorsanız, işin sırrı az su miktarındadır. Ne kadar az su ile parkelerinizi silerseniz, evinizde o kadar lekesiz ve düzgün yüzeyler olacaktır.
Parkelerde Yiyecek ve Süt Lekeleri Olursa…
Dökülen yoğun lekeyi bir bez yardımıyla aldıktan sonra nemli bezle zeminin silerek, güzelce kurulayınız.
Parkelerde Küf Lekeleri Olursa…
Yukarıda bahsettiğimiz yöntemler işe yarayacaktır ancak küf lekelerine karşı önlem alabilmek için ortamı düzenli bir şekilde havalandırmalısınız.
Parkelerde Sakız, Mum ve Boya Lekesi Olursa…
Dökülen malzemeyi önce keskin bir aletle kazıyın. Burada parkenin cilasına zarar vermemeniz gerekiyor. Daha sonra kalan kısma buz kompresi uygulayın ve lekenin üzerine temizleme sıvısı dökerek, kalıntının iyice yumuşamasını sağlayın. Son aşama da ise bir bezle iyice siliniz.
Parkelerde Ağda Lekesi Olursa…
Yüzeydeki ağda kalıntısını önce oradan bir bez yardımıyla etrafa dağıtmadan almalısınız. Eğer dökülen normal ağda ise parkenizi sabunlu su ile silerek lekelerden arındırabilirsiniz. Dökülen sir ağda ise sıcak su ve yağ sökücü ile kolayca çıkacaktır.
Parke Zemini Korumanın Yolları
Parkelerinizin çizilmesini ve zarar görmesini engellemek için bazı pratik önlemler alabilirsiniz.
Evde trafiğin yoğun olduğu yerlere, çok sık kullanılan odalara kilim, paspas ya da halı kullanabilirsiniz. Elbette daha hafif ağırlıkta olan paspas ve kilimler parkenizden sürekli kayabilir. Bu durumlar için satılan kaydırma önleyicilerden kullanmanızı tavsiye ederiz.
Eviniz giriş kapısında, dışardan ayakkabılarla taşınan kum ve çakılların parkeyi çizmemesi için de uygun bir paspas kullanmalısınız.
Ayrıca yaşadığımız ülkenin çevresel şartları gereği, evin içine de ayakkabılarımızla girmek çok sağlıksız. Ayakkabılar parkeler üzerinde yürürken zarar verebiliyor. Buna da dikkat edilmelidir.
Bunun dışında bazen kapıların pervazları parkenin üzerinde açılıp kapanırken kir biriktirebilir. Bunu önlemek için o bölüme kilim, paspas veya halı yerleştirilebilir.
Evde eşyalarınızın yerini değiştirmek, taşımak istiyorsanız; özellikle ağır mobilyalarınızı kaldırarak hareket ettirmelisiniz. Parke yüzeyde sürükleyerek taşıdığınız eşyalarınız, parkeleri çizebilir.
Eğer evcil hayvanınız varsa mutlaka tırnaklarını kesmeyi ve törpülemeyi ihmal etmemelisiniz. Hayvanların tırnakları da parke yüzeylerinize zarar verebilir.
Su parkelerin en büyük düşmanıdır! Parkelerin üzerine herhangi bir şey döküldüğünde vakit kaybetmeden silinmeli; temizlik sonrası su kalıntısı olmadığından emin olmalısınız. Uyarı: Su ile uzun süre temas halinde halan parkelerde kabarmalar meydana gelebilir. Parkeler parlaklığını ve dokusunu kaybedebilir. Bu yıpranmanın önüne geçebilmek için parke temizliğini aksatmamalısınız.
Parke temizliği yaparken kesinlikle metal yüzeyli, sert bezler ya da süngerler kullanılmamalıdır. Her zaman yumuşak ve toz toplayıcı dokusu olan bezler tercih edilmelidir.
Çok dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da; parkelerin üzerine kesinlikle sert cisimlerin düşürülmemesi gerekliliğidir. Bu tip darbeler de parkelerinize zarar verecektir. Bunun dışında, topuklu ayakkabılar da parke yüzeyi için zararlıdır.
Laminat parke temizliğinde çok yoğun dozda kimyasal, beyazlatıcılar, çamaşır suları, asit içeren ürünler, çamaşır suyu, kireç çözücü ürünler ve cilalar tercih edilmemelidir. Bu tip ürünler yanlış uygulandığında ya da çok yoğun miktarlarda kullanıldığında parke zeminde telafisi olmayan hasarlara sebep vermektedir.
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
Güzel günler yakın.
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.