
Süs Köpeklerin Bakımı Nasıl Olmalıdır ?
Köpek bakımı oldukça sorumluluk isteyen ve aynı zamanda dikkat içeren bir durumdur. Bir köpekler aynı ortamı paylaşıyorsanız sorumluluklarınızı da yerine getirmelisiniz. Yapacağınız her doğru davranışın onun üstünde olumlu bir sonuca neden olacağını unutmamalı ve buna göre doğru bakımı uygulamalısınız. Köpeklerin bakımları da genellikle cinslerine ya da yaşlarına göre yapılmalıdır. Her köpeğin bakımı genel olarak benzerlik taşısa da cinsleri bu konuda farklı uygulamalara neden olabilir.
Süs köpeği besleyenler için de durum böyledir. Pek çok süs köpeği birbirinden farklı özellikler gösterdiğinden bakımları da değişmektedir. Yanlış uygulamalar köpeklerin hastalanmasına ya da farklı rahatsızlıklar oluşmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle süs köpeğinizin cinsine uygun bir bakım yapmalısınız. Bunun için öncelikle veteriner hekiminize danışmalısınız. Veteriner hekiminizin size önereceği bakım ve beslenme şeklini benimseyerek ona uygun şekilde davranmalısınız. Süs köpeğinize sahipseniz öncelikle onun iyi bir ortamda yaşamasını sağlamalısınız. Beslenmeleri ve yaşam alanları son derece önemlidir Pek çok süs köpeği oldukça hareketli ve cana yakın hayvanlardır. Özellikle sahiplerinin kucağında sıklıkla durdukları için size yakın ortamlarda bulunmasına izin vermelisiniz. Evin içinde onun zarar göreceği nesneleri ortadan kaldırarak işe başlayabilirsiniz. Tuvalet alışkanlıklarının doğru verilmesi ve beslenme saatlerinin de iyi ayarlanması gerekmektedir.
Tüylerini Tarayın ve Tıraş Ettirin
Süs köpekleri genellikle çok küçük havyanlar olduklarından bakmaları ve beslenmeleri de ona göre ayarlanmalıdır. Sağlıklı bir süs köpeğine sahip olmak için onun tüylerinin bakımını düzenli olarak yapmalısınız. Tüylü bir süs köpeğine sahipseniz bu durumda mutlaka tüylerini düzgün ve sıklıkla fırçalamalısınız. Günde iki kere, sabah ve akşam olmak üzere fırçalamanız tavsiye edilir. Köpeğinizin cinsine ve tüylerinin durumuna göre tüy bakımı yapmalısınız. Özel bir fırça yardımı ile tüyleri fırçalayabilirsiniz ve bunun için eldiven kullanmanız da önemlidir. Tüy fırçalama işlemi esnasında köpeğinizin derisinde oluşan herhangi bir sıkıntıyı da görebilirsiniz. Bir rahatsızlık veya normal dışı bir durum görüşeniz mutlaka veteriner hekiminize götürmeli ve yardım almalısınız.
Pek çok süs köpeği sahibi köpeklerinin tüylerini tıraş ettirmektedir. Bunun pek çok amacı vardır. Bazı cins süs köpekleri tüylerinden dolayı temizlik konusunda sıkıntı yaşamaktadır. Tüylerin uzun olması görmesini engelleyebildiği gibi tuvaletlerini yapmakta da sorun yaşatmaktadır, bu nedenle belirli aralıklarla tüylerini kestirmeniz uygun olacaktır. Bunu kendiniz yapabileceğiniz gibi veterinerinize de götürebilirsiniz. Tıraş makineleri de satın alabilirsiniz. Süs köpeklerinin farklı tıraş yöntemleri vardır ve siz de bu yüzden isterseniz çok farklı şekillere verebilirsiniz.
Derisini ve Kulaklarını Muayene Edin
Süs köpeğinizin kulak içi bakımına da dikkat etmelisiniz. Kulaklarının iç kısımlarında bir nemlilik durumu söz konusu olup olmadığına bakmalısınız ve ayrıca herhangi bir iltihaplanma var mı diye de mutlaka kontrol etmelisiniz. Temizlik konusunda da oldukça hassas davranmak gerekir. Özellikle burunlarına, dişlerine bakmak gerekir. Burnunda bir akıntı varsa veterinerinize danışmalısınız. Aynı şekilde dişlerinde çürüme ya da renk değişimi, kırık gibi durumlarla karşı karşıya kaldığınızda da vakit geçirmeden veterinerinize danışmalısınız. Köpeğinizin iki günde bir ya da tüylerini tarama sıklığına göre derisini kontrol etmekte de fayda vardır. Derisinde herhangi bir renk değişimi, pütürleşme, yara ya da egzaman belirtisi görürseniz bu konuda da tedavi yoluna girmek için veteriner hekiminize gitmelisiniz.
Süs köpeğinizin beslenmesinde de hazır mama kullanırken özellikle yaşına ve cinsine uygun mamalar seçmelisiniz. Ucuz mamalara kaçmamalı ve gerekli besin maddelerini alacağı türden mamalar almaya özen göstermelisiniz. Pet shoplardan ya da pek çok büyük marketten satın alabilirsiniz. Süs köpekleriniz için en doğru bakımı ve beslenme şeklini uzman kişilere danışarak da öğrenebilir ve doğru şekilde davranabilirsiniz.