
Virüsler her türlü canlıya bulaşabilen mikroskobik enfeksiyon etkenleridir ve genellikle türe özeldir. Yani insanları etkileyen virüslerin çoğu hayvanları etkilemez, aynısı tersi için de geçerlidir, hayvanları etkileyen virüslerin çoğu da insanları etkilemez. Bu çoğu hastalık için de geçerlidir, insan hastalıklara insanlara hayvan hastalıklarıysa hayvanlara bulaşır. Hatta kedi hastalıkları kedilere, köpek hastalıkları da köpeklere bulaşır, her türün hastalıkları kendi türü içinde bulaşıcıdır.
İstisnalar da vardır
Çoğu virüs ve hastalık türe özel olsa da bunun istisnaları da vardır, zoonoz hastalıklar. Zoonoz terimi bulaşıcı ajanların hayvanlardan insanlara geçmesini ifade eder, kancalı kurtlar, bazı mantar türleri, kuduz zoonoz hastalıklar arasında sayılabilir. Ters zoonoz ise insanlardan hayvanlara geçen hastalıklar için kullanılan bir terimdir, bazı hastalıklar insanlardan hayvanlara geçebilir.
İnsanlardan kedilere grip bulaşır mı sorusuna yanıt vermeden önce kedi gribi ya da diğer ismiyle kedi nezlesi hakkında kısaca bilgi vermemizde fayda var; kedi gribi kedilerde herpes virüsü ve calicivirus sebebiyle gelişen bir hastalıktır. Çoğunlukla bu iki virüs sebebiyle gelişmekle birlikte kimi zaman chlamydia gibi bazı bakteriler de hastalığa sebep olabilir. Kedi nezlesi yazımızı okuyarak bu hastalık hakkında daha geniş bilgi edinebilirsiniz.
Son yıllarda tüm dünya gibi ülkemizde de görülen ve büyük paniğe sebep olan domuz gribi ve kuş gribi de viral hastalıklar, bu virüsleri diğerlerinden farklı, daha da önemlisi korkutucu kılansa hayvanlardan insanlara bulaşabilmeleri. Ancak H1N1 (domuz gribi) ve H5N1(kuş gribi) yalnızca hayvanlardan insanlara bulaşmıyor, insanlardan da hayvanlara bulaşabiliyor. İnsanlardan kedilere grip geçtiğinin belirlendiği ilk vaka 2009 yılında Amerika Iowa’da kayda geçmiş. Aynı evde yaşadığı insanların H1N1 virüsü nedeniyle hasta olduğu belirlenen kedinin bu virüsü insanlardan aldığı tespit edilmiş. Yine Amerika Utah’da ikinci bir kedinin H1N1 virüsüyle enfekte olduğu belirlenmiş, aynı diğer kedi gibi insanları grip olan kedinin hastalığı insanlardan aldığı kayda geçirilmiş. Oregon’da meydana gelen üçüncü vakadaysa insanlardan H1N1 virüsü kapan bir kedi ne yazık ki zatürre olarak hayatını kaybetmiş.
Fransa’daysa yine 2009 yılında evin iki çocuğunu hastalanmasının ardından hastalanan bir kedide H1N1 enfeksiyonu tespit edilmiş.
Bunlar gibi dünyanın farklı yerlerinde birçok kedinin birlikte yaşadıkları insanlar H1N1 virüsü nedeniyle hastalandıktan sonra bu virüsü onlardan kaptığı belirlenmiş. Yani bu veriler ışığında insandan kediye grip geçer mi sorusunun yanıtı evet.
Evet, insandan kedilere grip geçebiliyor ama altını çizdiğimiz gibi bu tüm gripler daha doğrusu gribe neden olan tüm virüsler için geçerli değil ve bu durumla çok sık da karşılaşılmıyor. Yine de grip olduğunuzda eğer kedi dostunuzda da öksürük, hapşırma, halsizlik gibi grip belirtileri olduğunu fark ederseniz onu mutlaka veterinere götürmelisiniz, elbette bu belirtiler sizden grip kaptığı için değil birçok farklı hastalıktan da kaynaklanıyor olabilir ve her halükarda veteriner tarafından muayene ve tedavi edilmesi en doğrusu.
Kaynak:Ajanimo