- Hacizde yetkili icra dairesi, takibin yapıldığı yer icra dairesidir. Yetkili icra dairesi sadece kendi bölgesindeki malları haczedebilir. Kendi bölgesi dışındaki mallar için diğer icra dairelerinden istinabe talep eder.
- İstinabe talep edilen icra dairesi malları haczeder ve hacze ilişkin şikayetlerde bu icra dairesinin bağlı olduğu icra mahkemesine yapılır.
- Alacak ve ücretlerin haczinde ise doğrudan yetkili daire kendi çevresinde olmasa dahi yazı ile haczi yapar. Resmi sicile kayıtlı malların haczi de kayda işlenerek yapılır.
- İcra dairesi haciz talebinden itibaren 3 GÜN içinde haciz gerçekleştirilir. Geç yapılsa da yapılan haciz geçerli olur. İcra memurunun kusuru varsa Devletin sorumluluğu yoluna gidilebilir.
- Madde 79 – İcra dairesi talepten nihayet üç gün içinde haczi yapar. Haczolunacak mallar başka yerde ise haciz yapılmasını malların bulunduğu yerin icra dairesine hemen yazar. Bu halde hacizle ilgili şikayetler, istinabe olunan icra dairesinin tabi bulunduğu icra mahkemesince çözümlenir. Resmî sicile kayıtlı malların haczi, takibin yapıldığı icra dairesince, kaydına işletilmek suretiyle doğrudan da yapılabilir.
- Haciz müdür, yardımcısı veya katip tarafından da yapılabilir.
- Borçlu haczin yapıldığı yerde bulunuyorsa, haciz huzurunda yapılır, bulunması mümkün durumda ise hemen çağırılır, bulunmuyorsa haciz yokluğunda da yapılabilir.
- Haczin önceden borçluya bildirimi gerekli değilken, alacaklıya bildirimi uygundur.
- Borçlu haciz esnasında borcunu öderse haciz yapılmaz. Bunu dışında borçlu haczin yapılmasına engel olamaz.
- İcra müdürünün takdiri ile malın haczedilip haczedilmeyeceğine karar verilir. Hacze kabil mallar haczedilir ve kıymet takdiri yapılır. Gerekirse bilirkişiye de başvurulur.
- Kıymet takdirine göre sadece borcu karşılayan mallar haczedilir.
- Borçlu talep halinde kilitli yerleri açmaya, malları göstermeye mecburdur. İcra müdürü gerekirse zor kullanabilir. Kolluk kuvvetleri yazılı talep olursa icra memuruna yardım etmek zorundadır. Cüzdan, para, banka kartlarına da el konulur.
- Madde 80 – İcra memuru haczi kendi yapabileceği gibi yardımcı veya katiplerinden birine de yaptırabilir.
- Borçlu haciz sırasında malın bulunduğu yerde bulunmaz ve hemen bulundurulması mümkün olmazsa haciz, gıyabında yapılır.
- Talep vukuunda borçlu kilitli yerleri ve dolapları açmaya vesaire eşyayı göstermeye mecburdur. Bu yerler icabında zorla açtırılır.
- Haczi yapan memur, borçlunun üzerinde para, kıymetli evrak, altın veya gümüş veya diğer kıymetli şeyleri sakladığını anlar ve borçlu bunları vermekten kaçınırsa, borçlunun şahsına karşı kuvvet istimal edilebilir.
- Haczi kabil hiç mal bulunmaz ise tutulan tutanak kesin aciz belgesi, mallar alacağı ve gideri karşılamazsa tutanak geçici aczi belgesi niteliği taşır.
- Haciz tutanağı ispat vasıtasıdır.
- Tutanağın bir örneğinin taraflara tebliği zorunlu olmamakla birlikte icra dairesi alacaklı ve borçluya tutanağı incelemeleri için vereceği üç günlük süreyi davetiye ile bildirir. (103 Davetiyesi)
- Davetiye gönderilmese dahi haciz geçerlidir. Ancak alacaklı ve borçlu için süreler bu davetiye ile başlayacaktır. Alacaklı davetiye almadan da satış isteyebilir ancak borçlu davetiye almadan satış yapılamaz.
- Madde 81 – Zor kullanma hususunda bütün zabıta memurları icra memurunun yazılı müracaatı üzerine kendisine muavenet ve emirlerini ifa etmekle mükelleftirler.
- Köylerde haczi yapan memurun emirlerini muhtarlar da ifaya mecburdurlar.
Yüreğinizi güzelleştirin. Çünkü bir ömür sizinle...
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.










Ağaç şeklinde