Kulak zarı, kulak kanalının içinde bulunan dış kulak yolu ile orta kulağı ayıran ince bir zardır ve insan duyu organın çok önemli bir bileşenidir. Kulak zarı delinmesi bu ince zarın yırtılması yada delinmesi sonucunda oluşur. Kulak zarında delinme olduğunda işitme yetisi azalır ve bazen kulaktan dışarıya doğru akıntı olur. Yırtılma ile birlikte kulaklarda uğultu ve çınlama sesi hissedilebilir ancak genellikle ağrı oluşmaz. Kulak zarı delinmesi, gök gürültüsüne benzer bir duyumun ardından aniden gerçekleşebilir. Bazı durumlarda kulaklarınızda keskin bir ağrı hissedebilir ve bu ağrı aniden ortadan kaybolabilir. Kulak zarı yırtılması yaygın görülen bir sorundur ve günümüzde pek çok değişik tedavi yöntemi bulunmaktadır.


Kulak zarı delinmesi

Kulak zarı, orta ve dış kulağı birbirinden ayıran ince bir dokudur. Kulak zarının yırtılması veya delinmesi pek çok nedenle olabilir. Zarda oluşan hasar, işitme duyusuna zarar verebilir. Kulak enfeksiyonları ve basınç değişiklikleri, kulak zarı delinmesinin başlıca nedenleridir. Timpan nembran deliği olarak da bilinen kulak zarı yırtılması, işitme kaybı ve orta kulak enfeksiyonuna yol açabilmektedir. Kulak zarı delinmelerinin çoğu tedavi gerektirmeden iyileşirken bazılarında işitme kaybı kalıcı sorunlara neden olabilir.

Kulak zarı delinmesinin nedenleri

Günlük yaşamdaki çeşitli faaliyetler, kulakta basınç değişikliğine ve zar delinmesine neden olabil-mektedir. Barotravma olarak bilinen bu durum, kulak içerisindeki basıncın dışarıdaki ile farklı olmasından kaynaklanmaktadır.

Kulak zarı delinmesine neden olabilecek durumlar;
Tüplü dalış yapmak
Uçak yolculuğu
Şok dalgalarına maruz kalmak
Yüksek rakımlarda sürüş
Yaralanma ve travma
Ani basınç değişiklikleri
Kulak içerisine yabancı cisimlerin sokulması
Orta kulak iltihabı
Kulak kanallarına sıcak veya asidik sıvıların kaçması
Araba kazaları
Spor yaralanmaları
Kulağın üzerine düşülmesi
Kulağın sert bir darbe alması
Kulak yakınında patlama olması
Kulak zarı yırtılması belirtileri
Kulakta ani ve keskin kulak ağrısının olması
Kulaktan kanlı, berrak veya pus benzeri akıntı gelmesi
Kulakta çınlama veya uğultunun oluşması
İşitme kaybının başlaması
Baş dönmesi
Kulak, basınç değişimi, hasar veya enfeksiyon sonrasında yırtılabilir ve kendini çeşitli belirtiler ile gösterir. Bu belirtiler, kulak zarının zedelendiğini veya delinliğini belli ederek doktora gitmeniz gerektiğini gösterir. Bazı insanlar, kulaktaki zar delinmesinden sonra oluşan belirtileri farketmez.

Yırtık kulak zarı belirtilerinden herhangi birine sahipseniz, doktor otoskopik muayene yapacaktır. Otoskop, kulağın içerisine bakmak için kullanılan ışıklı bir alettir. Kulakta bir delik veya yırtık varsa, doktor bu muayene ile onu görebilir. Eğer kulakta çok fazla akıntı varsa, doktor öncelikle kulak kanalını temizleyebilir. İşitme işleminin etkinliğini öğrenmek için ise kulaklıkla dinleyeceğiniz bir dizi ses tonu kullanabilir ve odyoloji testi isteyebilir.

Doktorunuz, kulak enfeksiyonunu önlemek veya ortadan kaldırmak için oral veya kulak damlası biçiminde bir antibiyotik reçete verebilir. Ağrıya neden olan delinme ve zedelenmeler için de ağrı kesici ilaçlar, doktorunuz tarafından verilebilir.

Kulak zarı delinmesi ameliyatı

Kulak zarı delinmelerinde uygulanan “Timpanoplasti” ameliyatı teknik olarak kulak zarı ve orta kulaktaki işitme sisteminin onarılması işlemidir. Ameliyatta aynı zamanda mastoid kemik içindeki iltihap da temizlenmektedir. Ameliyat, mevcut hastalığın boyutlarına göre sadece kulak zarındaki deliğin onarılması, mastoid kemik içine ilerlemiş iltihabın temizlenmesi, zar onarımı ile birlikte orta kulaktaki ses iletimini sağlayan kemikçik sisteminin onarılması, ya da bu ameliyatların kombinasyonu şeklinde yapılabilmektedir.

Kulak zarı ameliyatı sonrasında hasta ne yapmalıdır?


Hastalar, genel olarak ameliyattan sonraki gün pansumanları yapılmış olarak taburcu edilmektedir.
Hastalar, ameliyat sonrasında kulağını sudan korumalı ve oluşabilecek enfeksiyonları önlemek için antibiyotik ve kortizon içeren damlaları kullanmalıdır.
İlk bir ay içerisinde uçak yolculuğu yapmamak, darbelerden ve gribal enfeksiyonlardan korunmak gerekmektedir.
Operasyondan sonraki bir hafta içerisinde yastığın yükseltilerek yatılması, orta kulak ve kulak arkasındaki kan basıncını ve ödemi azaltmaktadır.
Hapşırma esnasında ağızın kapatılmaması gerekmektedir.
Kabız olmayı engellemek için sağlıklı beslenmek ve bol su içmek daha doğrudur.
Kabızlık, ıkınmadan dolayı kulakları olumsuz etkileyebilmektedir.
Dalış, yüzme ve su kayağı gibi aktiviteler, ameliyattan sonraki 8 hafta içerisinde yapılmamalıdır.
Dış kulak yolunda bulunan tamponlar, doktor tarafından değiştirilmelidir. Doktora danışmadan tamponlar çıkartılmamalıdır.
Ameliyattan sonraki 4 hafta içerisinde ağır spor egzersizlerinden kaçınılmalıdır.
Kulak zarı delinmesi şifalı bitkiler ile tedavi
Kulak zarı delinmesi, çoğu zaman altı hafta içerisinde kendini onarır. Bu süreçte iyileşmeyen kulak zarı, cerrahi müdahale gerektirir. Belirtilerin ortaya çıkmasının ardından cerrah, kişiye ne yapması gerektiğini, ilaç kullanımını ve gerekirse ameliyat durumunu açıklar. Kulak zarının kendiliğinden veya ameliyat ile kapanması, hastanın dikkat etmesini gerektirir. Bunlar aktivite sınırlamaları ve sıcak su temasından kaçınma olmalıdır.

Birçok kişi kulak zarı delinmesinin bitkisel tedavi ile onarılıp onarılmadığını merak etmektedir. Ancak cerrahi müdahalenin dışında hastanın kendi uygulayacağı bitkisel bir tedavi bulunmamaktadır. Aynı zamanda bitkisel yollar, kulak zarında enfeksiyon oluşumuna yol açabileceği için oldukça tehlikelidir. Hastanın yapması gereken, kulak basıncını kontrol etmek için kabız ve grip olmamaya çalışmasıdır. Bu da sağlıklı bir beslenme alışkanlığı gerektirmektedir.