Raşitizm Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Omurga, kol ve bacak kemiklerinde görülen şekil bozukluklarına neden olan kemik hastalığına raşitizm denilmektedir. Günümüzde sıklıkla görülmemektedir fakat görülen bir hastalıktır. Bu hastalık 6 ay ve 18 ay içinde bebekler de görülmektedir. Raşitizm kalsiyum ve fosfor metabolizmasına bağlıdır.


Genel olarak D vitamini eksikliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Raşitizm genellikle bebeklerde görülmektedir. Bebeklerde D vitamini eksikliği ile meydana gelmektedir. Bebeklerde D vitamini eksikliği, D vitaminini dışarıdan alamama nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Özellikle güneşten alınan D vitamini bu konuda önem taşımaktadır.

Raşitizm Nedenleri Nelerdir?
D vitamini eksikliği
Bağırsak hastalıkları
Böbrek hastalıkları
Genetik durumlar
Güneş görmemek
Raşitizm genel olarak nedeni D vitamini eksikliğidir. Bazı bağırsak hastalıkları da emilime bağlı olarak raşitizme neden olmaktadır. Raşitizm, D vitamini alımı bozukluğu nedeniyle sıklıkla görülmektedir. Genel olarak D vitamini eksiliği nedeniyle meydana gelmektedir. D vitamini eksikliği böbreklere bağlı görülerek ortaya çıkmaktadır ya da dışarıdan alıma bağlı olarak D vitamini eksikliği ortaya çıkmaktadır. Sıklıkla bebeklerde görülen raşitizm anne sütü içmeyen bebeklerde daha çok yaşanmaktadır.

Raşitizm Belirtileri Nelerdir?
Raşitizm görünüm olarak çarpık bacaklar ile belirti vermektedir. Genel olarak farklı belirtileri de bulunmaktadır. Bebek ve çocuklarda huysuzluk, en sık görülen belirtileridir. Aşırı ve sürekli terleyen bebeklerde ve çocuklarda bu durum dikkate alınmalıdır. İshal ve kabızlık durumu dikkate alınarak gözlenmelidir. Ayaklarda görülen düz tabanlık için doktora başvurulmalıdır. Düz taban farklı hastalıklarda da görülmektedir. Bu nedenle ayak yapısı incelenmelidir. Cilt renginde görülen farklılıklar ve kaslarda gevşeklik gibi belirtiler vermektedir. Kaslarda gevşeklik iskelet sistemindeki sorunları anlatmaktadır. Kansızlık sadece raşitizmin belirtisi değildir. Birçok hastalığın belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle kansızlık için testler yapılmalıdır.

Diğer çocuklara oranla büyüme geriliği görülmektedir. Bacaklarda eğrilik, bilek bölgelerinde şişlik, kalça kemiğinin ve kemiklerin ağrıması yaşanmaktadır. Kafatasının normal olmama durumu, yani bıngıldağının kapanmaması gibi durumlar raşitizm belirtileridir.

Çarpık bacaklar
Huysuzluk
Aşırı terleme
İştahsızlık
Kabızlık
İshal
Kansızlık
Kaslarda gevşeklik
Deri renginde solukluk
Düz tabanlık
Bacak eğrilikleri
Kafatasının normal olmaması
Diş yapısında ve dişlerde bozukluklar
Büyüme geriliği
Kas spazmları ve zayıflıkları
Kalça kemiğinin ve genel olarak kemiklerin ağrıması
Kemiklerin çabuk kırılması
Bilek bölgelerinde şişlikler
Bedenin bazı bölgelerinde hareket ettirememe durumu

​Raşitizm Nasıl Tespit Edilmektedir?
Raşitizmin tespit edilmesi için bazı testler gerekmektedir. Bu testler teşhis koyulması için yapılmaktadır. Testler sonucunda teşhis koyulmaktadır.
Raşitizm tespiti için yapılan testler

Kemik filmi
Kan tahlili
Kalsiyum ölçümü
Fosfor ölçümü
ALP ölçümü

Raşitizm Tedavileri Nelerdir?
Raşitizm belirtileri görülen bebeklerde acil müdahale yapılmalıdır. Görülen belirtiler dikkate alınarak tedbir alınmalıdır. Hastalığın ileriye gitmemesi için çözüm sağlanmalı ve gerekli tedavi uygulanmalıdır. Raşitizm tedavisi zorlu bir tedavi değildir. Hastanın doktor kontrolüne alınması gerekir. Bu hastalığa neden olan D vitamini eksikliğinin giderilmesi gerekmektedir. D vitamini eksikliği giderilmesin de uygulanacak yöntem ve doz alımı doktor kontrolü halinde olmalıdır. Aşırı doz zehirlenmelere sebebiyet vermektedir. Aynı zaman birçok hastalığa yol açmaktadır. Böbrek yetmezliğine neden olmaktadır. Hatta ölümlere dahi neden olabilir. Bu yüzden tedavi süresince doktor kontrolü halinde olmalı ve doktorun tedavi uygulamalarına uyulmalıdır. Ağız yolu ile doz doz verilmektedir. Bazı hastalarda ise kaslara enjekte edilerek verilmektedir. Aynı zamanda kalsiyum takviyesi de yapılmaktadır. Tedavi yöntemi hastanın hastalık derecesine göre doktor tarafından seçilmektedir.