Forum Düzeni
Sağlık Köşesi
Sağlık hakkında aklınıza gelebilecek her şeyin toplandığı bölüm.
Kullanıcı Etiket Listesi

Seçenekler
Seçenekler
Stil
Ziyaretçi
Renksiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Mesajlar: n/a
Konular: 36
Seslenenler: Mesaj(lar)
Etiketleyenler: Konu(lar)
Alınan Beğeni:
Verilen Beğeni:

Standart Kalp Kapağı Nedir? | Kalp Kapağı Hastalıkları ve Tedavisi

23 Temmuz 2018
# 1
Kalp dört odacıktan oluşur: üst kısımda iki kulakçık (sağ ve sol atrium) ve kulakçıkların altında iki karıncık (sol ve sağ ventrikül). Kulakçıklar ile karıncıklar arasında ve karıncıklarla buradan çıkan damarlar arasında kapaklar bulunur. Kapaklar, kanın tek yönlü akmasını, dolayısıyla kanın geri kaçışını engellemeye yarar. Kapaklar, kanın karıncıklara tek yönlü girişini sağlarken tek yönlü de çıkışını sağlarlar. Her kapak (2 yaprakçıktan oluşan mitral kapak hariç) 3 yaprakçıktan oluşur. Bu dört kalp kapak şunlardır:





1-Triküspit kapak: sağ kulakçık ve sağ karıncık arasında bulunur.

2- Pulmoner kapak: sağ karıncık ile pulmoner arter (akciğer arteri) arasında bulunur.

3- Mitral kapak: sol karıncık ve sol kulakçık arasında bulunur.

4- Aort kapağı: sol karıncık ile aort arasında bulunur.

Kalp Kapakları Nasıl Çalışır?
Kalp kası kasılıp gevşedikçe kapaklar açılır ve kapanır. Bu şekilde kan karıncıklara ve kulakçıklara dönüşümlü olarak dolar. Aşağıda kalbin sol tarafındaki kapakların nasıl çalıştığı anlatılmıştır:

Sol karıncık gevşedikten sonra aort kapağı kapanır ve sol kulakçıktan sol karıncığa kan akışını sağlamak için mitral kapak açılır.

Sol kulakçık kasılır ve sol karıncığa daha fazla kan akışı olur.

Daha sonra sol karıncık kasılır, mitral kapak kapanır ve böylece kanın tekrar sol kulakçığa kaçması önlenir. Aynı zamanda aort kapağı açılır, böylece kan aortaya atılır. Daha sonra sol karıncık gevşer aort kapağı kanın sol karıncığa geri kaçmasını engellemek için kapanır ve böylece döngü devam eder.

Benzer olaylar sağ tarafta, triküspit kapak ile pulmoner kapak arasında olur.

Kalp Kapak Hastalığı Nedir?
Kalp kapaklarındaki hastalıklar büyük oranda romatizmal kalp hastalığı sonucu oluşur. Bunun dışında, kapakların yapısal bozuklukları, kalp boşluklarının genişlemeleri, kalp damar hastalıkları, iltihabi hastalıklar da kapak hastalığına neden olabilir. Kapakçık hastalığı, kalbin kapakçıkları doğru çalışmadığında meydana gelir. Kapakçık hastalığı, kapakçıklardaki darlık veya yetmezlikten dolayı meydana gelebilir. Kalp kapaklarında iki türlü bozukluk olabilir:


Kapak Yetmezliği: Kapakçık yetersizliğinde kapakçığın leafletleri (yaprakçık) tamamen kapanamazlar ve kanın kapakçık içerisinden ters yönde geri kaçmasına neden olurlar. Bu ters yönde geri kaçan kana rejürjitan kan akışı denir.

Bazı hastalarda hem kapakçık yetersizliği hem de darlığı bir veya daha fazla kapakçıkta aynı anda bulunabilir. Kapakçıklar tam olarak kapanmaz; böylece yalnızca ileriye doğru akması gereken kanın bir kısmı da geriye doğru kaçar. Dolayısıyla kalbin yaptığı işin bir kısmı boşa gitmiş olur. Böylece kalbin yükü artar. Kapak yetmezliği fazla miktarda olursa kalp yetmezliğine neden olabilir.


Kapak Darlığı: Kapakçık leafletlerini (yaprakçık) oluşturan dokular sertleşerek kapakçık açıklığını daraltırlar. Bu durumda kapakçık içerisinden geçen kan miktarı azalır.
Daralmış bir kapakçık nedeniyle kalp kan pompalamak için daha çok güç sarf eder. Bu sebeple kalp gittikçe zorlanır ve pompaladığı kan miktarı giderek azalır. Eğer daralma hafifse kalbin genel fonksiyonları bozulmayabilir. Kapaklar arasındaki açıklık daralır, böylece kalbin diğer boşluklara veya damarlara kan göndermesi zorlaşır. Kalp bunu başarmak için daha fazla güç harcar. Darlık oranı fazla olursa kalpten atılan kanın azlığına bağlı şikayetler ortaya çıkar ve yine kalp yetmezliği oluşabilir.

Bazı durumlarda aynı kapakta hem darlık hem de yetmezlik olabilir.

Kapağın Hastalanması Kalbi Nasıl Etkiler?
Darlış veya kaçak nedeni ile bir boşlukta kan miktarı artarsa basınç artar ve o boşluk büyümeye başlar. Basıncın çok artması durumunda kalp kası kasılması bozulur ve geriye doğru bütün boşlukların basıncı artar. Sol kalp kapakları hastalandığında sol boşlukların basıncı artar ve bu akciğer içindeki kan basıncını arttırır. Bu durum sol kalp yetmezliği ile sonuçlanır. Belirtisi nefes daralmasıdır. Sol kalp yetmezliği başlamadan kapaktaki problem düzeltilmelidir.

Sağ kalp kapaklarından pulmoner kapakta doğumsal darlık dışında pek hastalık görülmez. Erken tanı genellikle konulur. Balonla kapak genişletilir, nadiren cerrahi gerekir. Trikuspit kapak ise genellikle sol kalp yetmezliği akciğerde basınç artışı sağ kalpte basınç artışını takiben hastalanır ve geriye kaçırır. Kaçak ileri derecede ise sonuç sağ kalp yetmezliği olur. Bu durumda bacaklarda ödem, karaciğerde büyüme, karında sıvı toplanması olarak klinik belirti verir.

Kapak Hastalıklarında Teşhis
Muayene-EKG-Ekokardiografi tanıyı koymakta yeterlidir. Bazı durumlarda yemek borusundan Ekokardiografi gerekebilir. Eğer operasyon ile tedavi yapılacak ise ve hastanın yaşı ile ise koroneranjio ile kalp damarlarının kontrolü gerekir.

Lütfen Dikkat:
Biz Forum Gerçek olarak sadece sağlık hakkında daha geniş ve doğru bilgilenmenizi sağlamaya çalışıyoruz. Sağlık probleminiz olduğunda kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmak yerine,lütfen gecikmeden doktorunuza başvurunuz!
Ziyaretçi
Renksiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Mesajlar: n/a
Konular: 36
Seslenenler: Mesaj(lar)
Etiketleyenler: Konu(lar)
Alınan Beğeni:
Verilen Beğeni:
Standart Cevap: Kalp Kapağı Nedir? | Kalp Kapağı Hastalıkları ve Tedavisi
23 Temmuz 2018
# 2
Kalp Kapağı Hastalıklarının Nedenleri

Kapakçık hastalığının pekçok sebebi vardır. Kapakçık hastalığı doğumsal (konjenital) veya edinsel (ileri yaşlarda ortaya çıkan) olabilir. Bazen kapakçık hastalığının sebebi bilinmeyebilir.

A. Konjenital kapakçık hastalığı doğumdan önce meydana gelen bir bozukluktur. Uygunsuz kapakçık boyutu, bozulmuş leafletler (yaprakçıklar) veya yaprakçıkların kapakçığa tutunmasındaki düzensizlik nedeniyle meydana gelebilir. Bu bozukluk sıklıkla aort veya pulmoner kapakçıkları etkiler.Biküspid aort kapakçık hastalığı, aort kapakçığı etkileyen konjenital bir hastalıktır. Normal üç leaflet (yaprakçık) yerine biküspid aort kapakçıkta sadece iki leaflet bulunur.


Biküspid Aort Kapakçık hastalığında üçüncü leaflet olmadığı için bu kapakçık:

Dar olabilir – sert kapakçık leafletleri yeterince açılamaz.
Yetersiz olabilir – leafletler sıkıca kapanamaz.




Biküspid Aort Kapakçık
Biküspid aort kapakçık hastalığının ailevi geçiş özelliği vardır. Toplumda yaklaşık olarak % 2 oranında görülür. Bu hastaların yaklaşık 1/4'ünde aort kapakçık üzeri seviyede aort genişlemesi mevcuttur.

B. Edinsel kapakçık hastalığı daha önceden normal olan kapakçıkların sonradan bozulması sonucu meydana gelir. Bu hastalığa kapakçığın yapısındaki bozulmalar veya enfeksiyon sebep olur.

Enfeksiyon : Enfektif endokardit ve romatizmal ateş kalp kapakçık bozukluğu yapan iki yaygın enfeksiyondur.

1. Romatizmal ateş sık görülen bir kalp kapakçık hastalığı olan romatizmal kalp hastalığına neden olur. Bu hastalıkta: kalp kapakçık leafletleri enflame olur (iltihabi durum) kalp kapakçık leafletleri birbirine yapışabilir ve üzerinde oluşan nedbeler nedeniyle sert, kalın ve kısa hale gelebilir. Kalp kapakçıklarının (sıklıkla mitral kapakçık) bir veya daha fazlasında darlık veya yetmezlik meydana gelebilir.

Romatizmal ateş, sıklıkla tedavi edilmeyen streptokok enfeksiyonları nedeniyle meydana gelir (örneğin tedavi edilmeyen boğaz enfeksiyonları). Streptokoklara bağlı olarak gelişen boğaz enfeksiyonlarının penisilin ile tedavisi bu hastalığı önleyebilir. Romatizmal ateş hastalığı sıklıkla 5-15 yaş arası çocukları etkilerken, oluşacak kalp kapakçık hastalığının belirtileri yıllarca görülmeyebilir. Romatizmal ateş hastalığında kapakçığın kendisi iltihaplanmaz.

Enfeksiyona karşı savaşmak üzere vücut tarafından üretilen antikorlar kalp kapakçıkları ile etkileşerek kapakçıklarda enflamasyon ve nihayetinde nedbeleşmeye neden olur.





Romatizmal kapakçık hastalığı

2. Enfektif Endokardit ciddi bir enfeksiyondur ve hayatı tehdit eder. Mikropların kan dolaşımına karışması ve bu yolla kalp kapakçıklarının yüzeyine yapışması neticesinde meydana gelir. Endokardit hastalığında:
Mikroplar kalp kapakçıklarına saldırarak kapakçıkta kabarıklıklar, delikler veya nedbeleşmelere (yara) neden olur.
Kapakçıkta yetersizlik veya daralmaya neden olabilir.
Mikroplar kan dolaşımına;
Diş tedavileri
Cerrahi girişim
Damar içine uygulanan ilaçlar
Ciddi enfeksiyonlar nedeniyle bulaşabilir.


Enfektif Endokardit

Kapakçık yapısında bozulmalar:

Edinsel veya konjenital sebeplerle meydana gelebilir. Bu sebepler arasında:

1. Korda tendinea veya papiller adelelerde gerilme ve yırtılma. Sıklıkla mitral kapakçıkta görülür. Oluşma sebepleri arasında
Kalp krizi
Kalp kapakçık enfeksiyonu
Travma bulunmaktadır.


Korda tendinea veya papiller adelelerde gerilme veya kopma



2. Mitral kapakçıkta sarkma (Mitral valve prolapse – MVP)

Mixomatöz bir kapakçık hastalığıdır. MVP hastalığında kalp kasılma yaptığı esnada mitral kapakçığın leafletleri sol atrium içerisine sarkarlar. MVP kapakçık dokularının anormal ve gergin olmasına neden olarak kapakçık kaçağı meydana gelmesine neden olabilir.

MVP toplumda % 1-2 oranında görülür. Kadınlarda ve erkeklerde eşit orandadır. Çoğunlukla herhangi bir sorun oluşturmaz. MVP olan 10 hastadan yalnızca birinde cerrahi girişim ihtiyacı olmaktadır. Eğer kapakçıktaki sarkma ciddi boyutta olursa veya kordada yırtılma gibi diğer bir durum meydana geldiğinde kapakçıkta kaçak çok artabilir ve cerrahi girişim gerekebilir. MVP hastalarınde endokardit gelişimini önlemek için koruyucu tedavi gerekebilir.



Normal Mitral Kapakçık



MVP


3. Fibro-kalsifik dejenerasyon

Sıklıkla aort kapakçığı etkiler ve 65 yaş üzeri erişkinlerde görülür. Koroner arter hastalığındaki ateroskleroz'a benzetilebilir. Kapakçık leafletleri kalınlaşır, kalsifiye olur ve sertleşir. Neticede kapakçık açıklığı daralır. Bu hastalık için risk faktörleri arasında;

İleri yaş
Kilo azlığı
Yüksek kan basıncı bulunmaktadır.

4. Kapakçık annulusunun genişlemesi

Kapakçık annulusunun genişlemesi ve gerilmesi neticesinde leafletler için destek azalır ve sıkıca kapanamazlar.

Annulus genişlemesine kalp kasının hasarlanması neden olabilir. Kalp kası kalp krizi, kardiyomiyopati, kalp yetersizliği, ileri derecede yüksek kan basıncı, sifiliz veya kalıtımsal hastalıklar (Marfan sendromu vb) gibi pekçok sebebe bağlı olarak hasarlanabilir.


Kalp Kapağı Hastalıklarında Tedavi



Mitral kapakta darlık varsa kapak alanına bağlıdır. 1,5 cm2 üzerinde ise operasyon gerekmez. Hasta takibe alınır. 1-1,5 cm2 arasında klinik belirtiler, yaş, gebelik beklentisine göre karar cerrahi olabilir. 1 cm2 altında cerrahi şarttır.
Mitral kapakta kaçak varsa ve orta-ileri derecede ise kalp boşlukları büyümeden ve sol kalp kasılması bozulmadan operasyon gerekir. 1. derece kaçaklar izlemeye alınır.
Aort kapağında darlık varsa darlığın derecesine göre operasyon yapılır. Hafif darlıklarda hasta Ekokardiografi ile izlenir.
Aort kaçağında ise hafif kaçaklar izlenir. Orta ve ileri derecede kaçaklar sol kalp boşluğunda büyüme yapmadan ve kalp kasılması bozulmadan önce operasyon gerektirir.
Trikuspit kapak romatizmal hastalanması tek başına olmaz. Aort ve/veya mitral kapak tutulumu ile beraber olur. Aort ve mitral için opere edilen hastada ciddi trikuspit kapak tutulumu varsa aynı operasyonda tamir edilir.
Pulmoner kapakta romatizmal tutulum olmaz. Doğumsak olarak darlık en sık görülen durumdur. Eskiden ciddi darlıklar için operasyon tek yöntem iken artık sadece balon tedavisi ile açılmadığı durumlarda operasyon yapılmaktadır.
Mitral ve aort kapak darlıklarında da balon yapılabilir. Ancak handikapları vardır ve belirli kriterlere uyan hastalarda uygulanabilir.
Tüm kapak hastalıklarında cerrahi tedavi gerekmediği sürece hastanın periodik olarak 6 ay veya senede 1 defa olmak üzere muayene, EKG ve Ekokardiografi ile takibi ve duruma göre kardiolog tarafından seçilen ilaçlarla izlenmesi gerekir.
Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 misafir)
 
Seçenekler
Stil

Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevap
Son Mesaj
Arthur
Genel Cerrahi
1
24 Eylül 2019 14:55
Renksiz
Sağlık Köşesi
0
23 Temmuz 2018 20:10
Renksiz
Sağlık Köşesi
0
23 Temmuz 2018 20:10
Tomris
Aşka Dair Her Şey
0
24 Aralık 2017 23:30



Ticarî amaç gütmeden, maddî bir menfaat elde etmeden internet yayınlarına olanak sağlayan global bir paylaşım ağı olan ForumDenizi, adından ve vasfından da anlaşılabileceği üzere bir forum sitesidir. Forum siteleri, tıpkı sosyal medya ve interaktif sözlükler gibi 5651 sayılı kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermekte olan, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten platformdur.
5651 sayılı kanunun 5. maddesine göre yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Başka bir deyişle ForumDenizi üzerinden yapılan yazılı, görsel ya da işitsel paylaşımlardan doğabilecek yasal sorumluluk, mezkur içeriği paylaşan ForumDenizi üyesi gerçek kişilere aittir. İlgili kanunun anılan maddesinin 2. fıkrasında da çok açık bir biçimde öngörüldüğü üzere; yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8 inci ve 9 uncu maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Açıklanan hukuki dayanaklar temelinde, hak ihlâli iddiasında bulunan hak sahipleri İLETİŞİM linkinden yer sağlayıcı ForumDenizi yöneticilerine ihtarda bulunarak bahse konu hususu tebliğ etmeleri halinde incelemeler yapılıp, en geç 2 gün içerisinde gerekli işlemler tesis edilecektir.
5101 sayılı yasayla degişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ForumDenizi üzerinde telif hakkı bulunan MP3, video vb. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafindan yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde, paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.