YAĞLI CİLTLERE İYİ GELEN BESİNLER *
Narenciye grubu meyveler
Yeşil yapraklı sebzeler
Omega 3 yağ asitleri
Baklagiller
Beta glukan
CİLDİ YAĞLI OLANLAR NASIL BESLENMELİ? *
Narenciye grubu meyveler (greyfurt, limon, portakal); yüksek C vitamini ve antioksidan içerikleri ile kolajen üretiminizi destekler, cildin doğal PH dengesini artırmaya yardımcı olarak sivilceleri önler. Yüksek su içerikleri sayesinde cildinizi nemli tutmaya ve dış patojenlerden korunmaya yardımcı olur.
Yüksek potasyum, lif, çinko, lektin, A, C ve E vitamini içeren besinler (muz, avokado, salatalık); cildinizi oksidatif stres ve erken yaşlanmadan korur, sivilcelere neden olabilecek bakterileri uzak tutar ve sebum yağı üretiminizi düzenlemeye yardımcı olur.
Yeşil yapraklı sebzeler (kale, ıspanak, pazı, lahana); A ve C vitamini ile bakırdan zengindir. Sağlıklı hücre büyümesini teşvik eder, iltihabı azaltır ve serbest radikal hasarına karşı korur. Düşük A vitamini seviyeleri; yağlı ciltlerde sebum yağı üretimini daha da kötü etkileyebilir.
Omega 3 yağ asitleri (balık, ceviz, keten tohumu); cildin doğal bariyerini güçlendirmeye, toksinleri ve patojenleri dışarıda tutmaya yardımcı olur. Bu sağlıklı yağlar iltihabı azaltabilir, leke ve sivilce gelişme olasılığını azaltabilir.
Baklagillerin (mercimek, nohut); glisemik indeksi düşüktür, kan şekeri seviyelerinizde yağ bezlerinizin daha fazla yağ salgılamasını tetikleyebilecek şiddetli bir artış yaşamazsınız. Baklagiller sebum yağı üretiminizi düzenleyen ve cildinizin kendini onarmasına ve yenilemesine yardımcı olan çinko mineralini içerir.
Beta glukan (yulaf); bağırsaktaki dost bakterilerin büyümesini teşvik etmeye yardımcı olur, ayrıca iltihap karşıtı antioksidanlar açısından zengindir ve kan şekeri seviyenizi düşürmeye yardımcı olarak sebum yağı üretiminizi artırabilecek bir insülin artışını önleyebilir.
YAĞLI CİLTLERE FAYDALI BESİNLER *
Greyfurt,
muz,
kale,
ceviz,
badem,
salatalık,
ananas,
mercimek,
avokado,
yulaf,
hindistan cevizi suyu,
keten tohumu,
yeşil çay
YAĞLI CİLTLERE ZARARLI BESİNLER *
Çok fazla şeker,
kafein,
tuz,
süt ürünü,
fıstık ezmesi,
gluten,
işlenmiş yiyecek (et ürünleri, beyaz unlu karbonhidratlar),
alkol, kızarmış yiyecekler,
baharatlı yiyecekler,
meşrubatlar