Zengin vitamin ve mineral içeriğine sahip olan makarna, kolay halde hazırlanması ve biri birinden değişik soslar ile envaiçeşit damak zevkine hitap etmesi nedeniyle dünyanın dört bir yanında en fazla sevilen besinler arasındadır. Makarna, ek olarak doyurucu özelliğiyle devamlı tüketilen bir yiyecektir.

İtalyan Sos
Tuz ve karabiber

2 kaşık tereyağı

3 diş sarmısak

3 adet domates

Nane ve kekik

Yapılışı
Pişirilen sos makarnaya eklenmek suretiyle tam olarak karıştırılır.

Zeytinyağı tava içinde hafif kızarınca içine rendelenmiş sarımsaklar katılmak suretiyle sotelenir.

Sos içine rendelenmiş domatesler eklenerek kavrulur.

Bir zaman sonra içine tuz, karabiber, nane ve kekik ile yeteri kadar kırmızı pul biber eklenir.

Püf Noktası
Unu süte daha iyi yedirmek ve topaklanmanın üstesinden daha kolay gelmek için sos ocağa alınmadan önce blender ile çırpılabilir.

Baharatlı Sos
2 diş sarmısak

1 tutam taze nane

4 adet domates

1 tatlı kaşığı kekik

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz, karabiber ve kırmızı pul biber

Bolonez Sosu
3 adet domates

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 adet havuç

4 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri

1 diş sarmısak

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yarım su bardağı su

1 adet soğan

1 tatlı kaşığı kekik

400 gram dana kıyma

Tuz ve karabiber

Beşamel Sosu
1,5 su bardağı süt

Tuz, karabiber

2,5 yemek kaşığı tereyağı

1,5 yemek kaşığı un

Yapılışı

Sırası ile karıştırarak sarmısak, havuç ve kıyma eklenmek suretiyle kıyma renk alana kadar kavurmaya devam edilir.

Makarna ile harmanlanan sos üstüne parmesan peyniri eklenmek suretiyle servis edilir.

Zeytinyağı bir tava içinde kızartıldıktan sonra soğanlar eklenmek suretiyle hafif renk alana kadar kavrulur.

Soğan, sarmısak ve domates küp küp doğranır ve kabuğu soyulan havuç rendelenir.

Su sosa eklenerek takriben 5-6 dakika zamanınca az ateşte kaynatılır.

Geriye kalan malzemeler domates, domates salçası, tuz, karabiber ve kekik-kıyma kavurmasına eklenir.

Yapılışı
Tavada eritilen tereyağı içine sarımsaklar ve domatesler eklenmektedir.

Bir nebze su katılmak suretiyle düşük sıcaklıkta ısıtılmaya devam edilir.

Hazırlanan sos makarna ile karıştırılmak suretiyle servise kullanıma hazır duruma getirilir.

Sosun suyu çekilince kekik, nane, tuz ve karabiber sos içine katılır.

Domateslerin kabuğu soyularak rendelenir.

Sarımsaklar ezilerek veyahut rendelenerek bir zaman su içerisinde bekletilir.

Yapılışı
Öncesinde ısıtılan tava içinde tereyağı eritilir ve un eklenerek kavrulur.

Topaklanmayı engellemek için hızlı bir şekilde karıştırılarak sos tekrar ocağa alınır.

Son olarak tuz ve karabiber eklenmek suretiyle az ateşte kaynayıncaya kadar pişirilir.

Kokusu çıkan ve kavrulan un ocaktan alınmak suretiyle üstüne yavaşçacık ılık süt eklenir.

Püf Noktaları
Bolonez sosu, hassaten penne makarna başta olmak üzere iri kesilmiş makarnalar için daha uygun olur.

Makarna, süzüldükten sonra durulanmazsa sosu daha güzel çeker.