Bebeklere anne sütünün yanında, elma, armut ve şeftaliden sonra ek besin olarak verilmeye başlanan meyvelerden kayısı bolca A vitamini ile C ve B vitaminlerini içermektedir. A vitamini bebeklerin hücre gelişimini sağladığı için bebekler yeteri kadar A vitamini almalıdır. İçerisindeki bol bol lif bağırsak hareketlerini arttırmaktadır ve kabızlığı önlemektedir. Haşlanarak kullanılması bağırsakların üstündeki etkiyi arttırmaktadır. Ek besinleri yeni almaya başlayan bebekler devamlı kabız olabilirler. Bunu önlemek için bebeğe birkaç gün suyla birlikte kayısı vermek kabızlığın engellenmesine yardım eder. İshal olan bebeklere kayısı verilmez.
Kuru kayısı püresinin tatlı bir lezzeti vardır. Bebeklere tatlı yiyecekler devamlı yalnız olarak verildiğinde tatlı yeme alışkanlıkları çok fazla gelişir ve diğer tatlara karşı isteksiz olabilirler. Bunu yapmak için kayısı püresini başka tariflerin içerisinde kullanmakta yarar vardır. Örnek vermek gerekirse kayısı püresi, 2 çorba kaşığı tam yulaf ve yarım su bardağı suyun kaynatılması ile hazırlanan tam yulaf muhallebisi ile karıştırılabilir. Böylece hem muhallebi tatlanmış olur aynı zamanda bebek tatlıya tam alışmamış olur.
Çiğneme alışkanlıkları gelişmiş bebeklere pişen kuru kayısılar ufak parçalara bölünerek de verilebilir. Bu kayısıların üzerine, ufalanmış ceviz serpilmesi de beyin gelişimini pozitif yönde etkilemektedir. Ek olarak kayısıların daha lezzetli olmasını sağlamaktadır
Kayısı bebeklere taze ve kuru kayısı olarak 6.aydan başlayarak püresi yapılarak verilmeye başlanır. Taze kayısıların olgun ve yumuşak olanları tercih edilir. Kullanılmadan temizliğinden emin olunmalıdır. Kuru kayısıların sülfür içermeyen, gün kurusu olanların kullanılması önerilmektedir. Kayısıyı yeni yemeye başlayan bebeklerde sülfür alerji yapabilir. Kayısı püresi için 2 adet taze kayısı ya da 3 adet kuru kayısı 2 yemek kaşığı su ile bir cezvenin içerisinde 10 dakikaya yakın pişirilir. Bu karışım daha sonrasında suyu ile beraber blendırdan geçirerek püre durumuna getirilir. Hazırlanan püre bebeğe vitamin değerinin azalmaması için hemen yedirilmelidir.
8. aydan başlayarak kuru kayısından yapılmış olan püre 2 yemek kaşığı haşlanmış pirinç, 1 tatlı kaşığı pekmez ve 1 pişmiş yumurtanın sarısı ile karıştırılıp blendırdan geçirilerek bebek için lezzetli kahvaltı maması yapılabilmektedir.
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
Güzel günler yakın.
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.