Saç dökülmesi günümüzde herkesin en büyük sorunu. Yaklaşık kadınların %40’ı erkeklerin de %50 si saç dökülmesi sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Saç telinin günde 100 taneden fazla dökülmesi saç dökülmesinin belirtisidir.

Saç dökülmesinin çeşitli sebepleri vardır. Bunları genel olarak iki grupta toplayabiliriz. Birincisi dış çevre, ikincisi insani yapı yani iç çevredir. Hava kirliliği, dengesiz beslenme, uygunsuz saç bakımı, stres, genetik, bazı kanser tedavileri, saç yolma hastalığı Alopesi areata, yaş, yanlış boya uygulaması, yanlış şampuan kullanımı dış faktörleri oluştururken; hormonal bozukluklar, tiroid hastalıkları, demir eksikliği, mantar hastalıkları da iç faktörleri oluşturur. İç faktörler ortadan kaldırılmadan bu hastalığa hiçbir tedavi mümkün olmaz.

Beslenme ve stres çok önemlidir. Soya fasülyesi, ıspanak, pazı gibi gıdalar vitamin açısından çok zengindir. Dengeli beslenmeye önem vermek gerekir. Ayrıca gergin ortamlarda bulunmaktan sakınılmalı ve kendimizi stres altına sokmamalıyız.

Saç dökülmesi kadınlarda ve erkeklerde farklı şekillerde ortaya çıkar. Kadınlarda sadece tepe bölgesinde görülür ve dökülmenin ana nedeni stres ve gergin ortamlardır. Erkeklerde ise dökülme alın köşeleri ve tepe bölgelerinde görülür ve nedeni hormonal sorunlardır. Ancak kadınlarda, erkeklerdeki gibi tam bir kellik çok nadir görülür.

Saç dökülmesinin önlemek için ilk önce bir uzmana başvurup dökülmenin ana nedenini öğrenmeliyiz. Doktorun tavsiyesiyle gerekli tedavileri uygulayabiliriz. Son yıllarda ülkemizde saç ekim operasyonları yapılıyor. Bu operasyonlar birçok hasta üzerinde uygulanıp istenilen başarıya ulaşılmıştır. Hafif kelliklerde bu uygulama yapılır. Ameliyat olmak istemeyenler için ise protez saçlar uygulanabilir. Eğer uygun fiyatlı olsun diyorsanız doğal yöntemlerle aktarlarda satılan bitkilerden faydalanabilirsiniz. Mesela adaçayı, biberiye, meyan kökü, susam, rezene, kekik, zerdeçal, ısırgan otu, zeytinyağı, mersin yaprağı gibi bitkiler saç sorunlarına iyi gelir ve dökülmeyi önler. Ama eğer bir hastalık saç dökülmesine yol açıyorsa bu hastalık tedavi edilmeden saç dökülmesi önlenemez.