Vücudumuzun yabancı maddelere karşı göstermiş olduğu türlü reaksiyonlar alerji olarak bilinir. Bu hal vücudumuza yabancı olan maddelerin vücut tarafından kendisi için tehlike olarak algılanmasından kaynaklanır. İnsan vücudunun türlü maddelere karşı alerjisi olabilir ve bu alerjiler insandan kişiye farklılık göstermektedir.

Dövme Alerjisi Nasıl Geçer?
Bu tarz alerjik reaksiyonlarda hepsinden önce aloe vera içerikli kremlerin kullanılması yahut dövme üstüne direkt aloe vera jeli uygulanması denenebilir. Bunun yanı sıra reçeteli satılan bazı krem ve ilaçlar da alerjinin geçmesi için kullanılabilmektedir. Eğer alerji geçmez ve çok çok ciddi boyutlara ulaşırsa bu halde reaksiyona neden olan kalıcı dövmenin sildirilmesi gerekebilir.

Ciltteki rahatsızlıklar da dövme yaptırıldığında alerji oluşumunun nedenidir. Böyle bir halde alerjilerin geçmesi için ciltteki rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Bunu yapmak için de daha fazla kortizon içeren krem ve ilaçlar kullanılmaktadır.

Eğer alerji çok ciddi boyutlara ulaşırsa kesinlikle en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Aksi durumunda anaflaktik şok sonra ölümcül sonuçlar meydana gelebilir. O nedenden dolayı çok maddeye karşı alerjisi olanların dövme yaptırmamaları tavsiye edilir. Kalıcı dövmede olduğu gibi, geçici dövme de alerjiye neden olabilir ama geçici dövmede alerji oluşumu çok çok seyrek görülmektedir ve belirtileri daha hafiftir.


Bazı kimselerde hava sıcaklığı ve nem oranı gibi faktörler de dövme yapılmış olan bölümde kabarıklık, kızarıklık ve deri döküntüsü gibi alerjik durumların görülmesine neden olabilmektedir. Eğer alerji ekim ve şubat ayları arasında cildin kuruması ile ortaya çıkıyorsa cilt bakım kremleri ile hassaten dövme yaptırılan bölgenin nemli tutulmasına dikkat edilmesi gerekir. Haziran ve temmuz ve ağustos aylarında meydana gelen alerjilerde ise dövmeli bölgenin direkt güneş ışığı almasından kaçınılmalı ve bu bölgenin serin tutulmasına özen gösterilmelidir.

Dövme alerjisine daha fazla kalıcı dövme uygulamalarında rastlanır. Kalıcı dövme alerjisi deri altına enjekte edilen pigmentlerden kaynaklanabilir. Özel olarak kırmızı ve sarı renk pigmentleri kalıcı dövmede alerjik reaksiyona en fazla neden olan maddeler arasında sayılabilir. Bu tür bir alerjide, dövmede kırmızı yahut sarı renklerin kullanılmış olduğu alanlarda bölümsel kabarıklıklar ortaya çıkar. Ek olarak bu kısımlarda devamlı bir kaşınma ortaya çıkabilir.

Dövme alerjisine neden olan diğer etkenler ise dövme yapılırken kullanılan iğneler veyahut dövme yapıldıktan sonra cilde sürülen kremlerdir. Buna ek olarak yapılmış olan dövme yıkanırken kullanılan su da alerjiye neden olabilir. Bu halde da alerjinin geçmesi için her şeyden önce aloe vera içerikli kremler yahut özel alerji kremleri kullanılmalıdır. Daha ciddi hallerde ise doktor tavsiyesi ile alerji ilaçları kullanılabilmektedir.


Dövme uygulamaları da bazen alerjik reaksiyonların görülmesine neden olabilir. Dövme yaptırdıktan sonra meydana gelen alerjik reaksiyonlar türlü nedenlerden kaynaklanır ve genelde sağlığı tehdit etmezler. Bu alerjiler dövme yapıldıktan hemen sonra görülebilecekleri gibi, dövmenin yapılmasından seneler sonra da ortaya çıkabilirler.