Kelebek ile karıştırılan güveler, ara sıra evlerimizde tahıllarda ve giyim eşyalarında görülebilirler. Bu canlılara müdahale edilmezlerse kısa zaman içinde tahılları ve giyim eşyalarını kullanılamaz hale getirebilirler. Bundan dolayı evde güve görüldüğünde en kısa zamanda müdahale edilmesi gerekmektedir.
Güveler, yumurta ile çoğalırlar ve yumurtalarını çoğunlukla açıkta bırakılmış tahılların ve kumaşların içine yerleştirirler. Bu canlılar larva evresinden başlamak suretiyle kanatlanana kadar, içlerine yerleştikleri tahıl ürünlerini ve kumaşları tüketerek beslenirler ve tükettikleri bu maddeleri kullanılamaz hale getirirler. Özel olarak açıkta bırakılan nohut, bakliyatlar un ve köftelik bulgur gibi besinlerde sürekli güvelenme görülebilmektedir. Evde güve oluşumunun başlamasında sonra bazı hallerde güveler mutfak dolaplarını, çekmeceleri, giysi dolaplarını ve sandıkları istila edebilirler. Güveler, kıyafetlerden ise bilhassa deri, yünlü ve kürkü olanları severler. Güveler üremek için sıcak ve nemli ortamlara ihtiyaç duyarlar. Güvelerin özel olarak Nisan-Mayıs gibi aylarda görülme sıklığının artması da sıcaklığın artmasındandır.
Güveleri Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?
Güvelerden kurtulmanın diğer bir yöntemi de ilaçlamadır. Ama ilaçların bilinçsiz kullanımı insan sağlığını da negatif etkileyebileceği için, ilaçlamanın yalnızca uzman kişiler tarafından yapılmış olması önerilir. Özel olarak tahıl ambarlarının, güve oluşumunun engellenmesi için çokça havalandırılıp ilaçlanması gerekir.
Bununla beraber türlü markaların üretmiş oldukları tablet biçimindeki güve ilaçları da, konuldukları yerlere güvelerin girişini engelleyeceklerdir.
Defneyaprağı, sedir ağacı yaprağı ve sandal ağacı kabuğu da güveleri uzaklaştıran doğal maddelerden birkaçıdır.
Kıyafetlerin olduğu dolaplara güve gelmemesi için naftalin konulması ise, naftalinin sağlığımıza bazı negatif etkileri tespit edildiğinden ötürü son günlerde fazla tercih edilmemektedir.
Uzun zaman kullanılmayan kıyafetler belli aralıklar ile bulundukları yerden çıkartılmalı ve havalandırılmalıdır. Kürklü kıyafetlerin kürkleri güzelce taranmalı, bu kıyafetler silkelenmeli ve imkan varsa bir zaman de güneşte bekletilmelidir. Buna ek olarak eskimiş veyahut uzun zaman kullanılmayacak olan kıyafetlerin, özel saklama torbalarında havası vakumlanarak saklanması da güvelenmeyi önlemektedir.
Evlerde saklanan tahılların serin ve kuru bir yerde, ağızları sıkıca kapalı bir biçimde muhafaza edilmeleri güvelenmeyi önlemektedir. Bunun yanı sıra kıyafetlerin bulunmuş olduğu dolap ve sandıkların da nemden uzak tutulması gerekmektedir. Bundan dolayı kapalı dolaplar sürekli havalandırılarak güve oluşumu engellenebilir.
Nane, kekik ve lavanta yaprakları bir beze sarılarak dolaba konulduğunda, ortama bıraktıkları kokular ile güvelerin bu ortamı terk etmelerini sağlayacaklardır.