Pırasalı Börek
Pırasanın yemeğini seviyorsanız, böreğin içine girince oluşturduğu lezzeti de beğeneceksiniz. Üstelik hamurunu da kendiniz açabilirsiniz.
Hamuru için:
3 adet yumurta
1 su bardağı su
5,5 su bardağı un
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
İç harcı:
1 kilo pırasa
2 adet büyük soğan
25 gr tereyağı
3-4 adet yumurta
1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
Hamuru açmak için:
1 çay bardağı buğday nişastası
1 çay bardağı un
Üstü için:
125 gr tereyağı
2 yemek kaşığı yoğurt
Hazırlanışı:
1-İç harcın hazırlanması için, pırasalar yıkanıp incecik doğranır. Soğanlar da yemeklik olarak doğranır.
2-Yağ geniş bir tencerede eritilip, soğan ve pırasalar kavrulur. 8-10 dakika yeterli olacaktır.
3-Hafif yumuşayan pırasaların içine yumurtalar kırılıp ocaktan alınır. Rendelenmiş peynir de katılıp karıştırılır. Soğuması için kenarda bekletilir.
4-Hamurun hazırlanması için, yumurta, su, tuz ve sirke karıştırılır. İçine azar azar un katılarak yoğrulur. Kulakmemesi kıvamına getirilir. Üzeri örtülüp 20 dakika dinlenmeye bırakılır. Daha sonra 10 eşit parçaya bölünür.
5-Ayrılan parçalar üzerine nişastalı un serpilerek 40cm çapında açılır.
6-Tavada yağ eritilir. Açılan hamurlarlar, aralarına ikişer yemek kaşığı yağ gezdirilerek, üst üste 5 tanesi tepsiye dizilir. Üzerine harç yayılır.
7-Kalan yufkalar da aynı şekilde yağlanarak üstüne kapatılır. Kalan yağ ve yoğurt karıştırılarak hamurun üzerine sürülür.
8--Börek 10 dakika önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirilir.
Afiyet olsun!