Pırasalı Börek
Pırasanın yemeğini seviyorsanız, böreğin içine girince oluşturduğu lezzeti de beğeneceksiniz. Üstelik hamurunu da kendiniz açabilirsiniz.





Hamuru için:

3 adet yumurta

1 su bardağı su

5,5 su bardağı un

1 yemek kaşığı sirke

1 çay kaşığı tuz

İç harcı:

1 kilo pırasa

2 adet büyük soğan

25 gr tereyağı

3-4 adet yumurta

1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir

Hamuru açmak için:

1 çay bardağı buğday nişastası

1 çay bardağı un

Üstü için:

125 gr tereyağı

2 yemek kaşığı yoğurt

Hazırlanışı:

1-İç harcın hazırlanması için, pırasalar yıkanıp incecik doğranır. Soğanlar da yemeklik olarak doğranır.

2-Yağ geniş bir tencerede eritilip, soğan ve pırasalar kavrulur. 8-10 dakika yeterli olacaktır.

3-Hafif yumuşayan pırasaların içine yumurtalar kırılıp ocaktan alınır. Rendelenmiş peynir de katılıp karıştırılır. Soğuması için kenarda bekletilir.

4-Hamurun hazırlanması için, yumurta, su, tuz ve sirke karıştırılır. İçine azar azar un katılarak yoğrulur. Kulakmemesi kıvamına getirilir. Üzeri örtülüp 20 dakika dinlenmeye bırakılır. Daha sonra 10 eşit parçaya bölünür.

5-Ayrılan parçalar üzerine nişastalı un serpilerek 40cm çapında açılır.

6-Tavada yağ eritilir. Açılan hamurlarlar, aralarına ikişer yemek kaşığı yağ gezdirilerek, üst üste 5 tanesi tepsiye dizilir. Üzerine harç yayılır.

7-Kalan yufkalar da aynı şekilde yağlanarak üstüne kapatılır. Kalan yağ ve yoğurt karıştırılarak hamurun üzerine sürülür.

8--Börek 10 dakika önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirilir.

Afiyet olsun!