Karadeniz'in ve Marmara'nın incisi, balıkçıların gözbebeği olan lüfer balığının eylül ayından ocak ayının sonuna kadar en lezzetli ve yağlı olduğu dönemdir. Lüfer balığı hem göçmen aynı zamanda pullu ve sivri dişleri olan bir balık türüdür. Lüfer balığının yemeği, balığın büyüklüğüne göre bir çok halde yapılabilmektedir. Mangalı, pilakisi, buğlaması gayet leziz olur. Peki, lüfer balığı nasıl temizlenir?

Lüferin iki yanı da pullarla kaplıdır. Bıçağı dik bir biçimde tutarak pullarını kazıyın.

İçi toptan temizlenene kadar yıkama işlemine devam edin.

Eğer pulları çıkaramadıysanız çorba kaşığıyla da bu işlemi yapabilirsiniz.

Lüfer balığını temizlemek için bir adet keskin bir bıçağa ve süzgece ihtiyacınız vardır.

Yemeğinizi nasıl yapacağınıza bağlı olarak balığı ne biçimde keseceğiniz size kalmıştır.

Balığınızın yüzgeçlerini kesin. Lüfer gibi balıkların genellikleri kafaları koparılmaz. Çünkü yanak ve beyin bölümleri hayli lezzetlidir.

Lüferinizi kuruması için süzgece alın.

Balığın boyun bölümüne derince bir kesik açın. O kesikten başlamak suretiyle, balığın kuyruğuna kadar karın bölgesini yarın ve iç organlarını oradan çıkarın ve lüferinizi dikkatli yıkayın.

Lüfer, pullu balıklardan biri olduğundan ötürü işe ilk önce pullarını temizlemekle başlayın.