ForumDenizi.Com

ForumDenizi.Com (https://www.forumdenizi.com/)
-   Üye Günlüğü (https://www.forumdenizi.com/uye-gunlugu/)
-   -   Börü Tonga'nın Otağı (https://www.forumdenizi.com/uye-gunlugu/18225-boru-tonganin-otagi.html)

Farkedmez 02 June 2020 22:55

Cevap: Börü Tonga'nın Otağı
 
O ne dedi bu ne dedi hiç umursamadım. Ergenkende öyleydi. İnsanlar neden etrafın söylediklerini hayatının etkilemesine izin verirler ki ?

Farkedmez 02 June 2020 23:38

Cevap: Börü Tonga'nın Otağı
 
Hayat enerjimimi kaybettim acaba..Niye böyle gidiyor..

Farkedmez 03 June 2020 09:58

Cevap: Börü Tonga'nın Otağı
 
Patron bizi kulları zannediyormuş bu sabah öğrendim

Farkedmez 03 June 2020 10:23

Cevap: Börü Tonga'nın Otağı
 
hepsiburada'dan sipariş vermiştim yarın teslim olması için 14,90 fark istiyorlardı. Ama dağıtıma çıktığı ilçede oturduğumdan para vermeden ertesi gün teslim ediyorlar. Kar ettim mi bilmem ama biraz ilginç oldu sanki ;kıskıs;

Farkedmez 04 June 2020 13:48

Cevap: Börü Tonga'nın Otağı
 
İş ilanlarına bakıp başvuru yaparken çalıştığımız ve tanıdığım firmaya denk geldim. Başka departmandan müdürü tanıyorum aradım cv gönderdim umutluyum. Onun harici bir kaç yere daha başvuru yaptım güzel yerlerdi. Yakın zaman dönüşler olur inşallah.

Farkedmez 04 June 2020 16:16

Cevap: Börü Tonga'nın Otağı
 
Kadıköy Boğa Heykelinin Altında Antik Kalıntılardan Oluşan Mezarlıkların Yatması


Kadıköy'ün en popüler buluşma mekanının altında bilinmeyen bir tarihin yattığını söylesek? Buyrun ayrıntılara.
kadıköy'de altıyol caddesinde bulunan bu heykelin konumunda pek bilinmeyen bazı şeyler var, anlatayım belki ilgilenen olur.

öncelikle boğa heykelinin durduğu noktayı merkez aldığınızda, kuşdili caddesi, halitağa caddesi ve söğütlü çeşme tren istasyonu kısmını da kapsayan, hatta söğütlü çeşme camiini de içine alan büyük bölge aslında en az 2000-3000 yıllık antik nekropol, yani ölüler şehri. yani o meydanın, caddelerin falan altı lahitler ve kutsal yapılarla dolu. zamanında yol yapmak için yapılan kazılarda tam boğa heykelinin bulunduğu nokta da dahil olmak üzere yer altından çok sayıda lahit ve antika eşya çıkarılmış. 60'lar, 70'ler ve 80'lerde yapılan bu kazılar o kadar üstün körü ki. hızlıca kolay çıkarılabilecek şeyleri çıkarıp geri kalan devasa antik yapıların üstüne beton dökülerek yok edilmiş. birkaç resim:



daha da trajik konu ise, o bölgedeki bütün apartmanların aslında antik bir mezarlığın (bkz: nekropol) üzerinde yükseliyor olması. zaten kadıköylü olanlar bunu aile yaşlılarından apartmanlarının yapılması sırasında neler yaşadığı şeklinde duymuşlardır. bütün arazi sahipleri çıkan tarihi yapıların apar topar üstünü örtüp apartman dikmiş. işin daha da garibi ise bütün bu umursamazlığa rağmen birkaç sene önce bir okulu yenileme inşaatı için kuşdili caddesinde yapılan temel kazısı sırasında yine bir sürü tarihi kalıntı ve lahit bulunmuş, birkaç resim:


zaten geçen senelerde tren yolu yapacakken yapılan kazıda tesadüfen tüm haydarpaşa garı bölgesinde antik medeniyet kalıntıları, kilise vesaire bulunmasını duymayan kalmamıştır. hayır misket oynamak için çukur kazsan tarihi kalıntı çıkan kadıköy bölgesinde bu konuya dair bir bilinç olmamasına ne diyeyim bilmiyorum. gerçekten toplumun böyle umursamaz olması tarihe geçecek cinsten bir başarı yahu. düşün ki kadıköy'ün en orta yeri ve eğlence mekanlarının merkez noktası en az 2000-3000 yıllık bir ölüler şehri, yani antik mezarlık.

yahu amerika'da olmayan tarih üzerinden kızılderili mezarlığı üstüne kurulan evler vesaire diye hayali konular üzerine steven spielberg falan poltergeist diye filmler yapar, stephen king gibi adamlar bir araba dolusu kitap yazar, öbür tarafta her gün yüz binlerin üzerinde oturduğu gezdiği istanbul'un en eski ve önemli semtinin merkezinin altında devasa bir nekropol var umursayan yok. üstelik sadece kadıköy merkez değil, kuyubaşı, göztepe, merdivenköy, gözcübaba, erenköy, sahrayicedit semtlerinde de yüzeyin altında pek çok antik kalıntı mevcut. bütün bu semtler antik yıkıntılar üzerine inşa edilmiş.

hayır işin kötüsü ben de o boğa heykelinin şimdi durduğu yerin hemen ordaki binalardan birinde doğdum. ulan bilmeden ölüler şehrinin/antik mezarlığın merkezinde doğmuşum anasını satayım, aslında biraz azmetsem gürogli diye takılabilirmişim yani. gürogli nedir diyen olursa anadolu'da hayali şekilde köroğlu diye anlatılan karakterin türk mitolojisindeki gerçek hali, mezardan doğan/mezarın oğlu manasındaki türk mitolojisi kahramanı.

bu arada o boğa heykeli bir ara aşağıya rıhtıma inmişti 80'ler civarı, sonra tekrar yukarı çıktı. elin metalden heykeli bile yerinde sabit durmayıp yenilik peşinde koşarken toplumun azimle sebatla yerinde saymaya hatta geri gitmeye çalışması da takdire şayan bir konu.

bir de yeri gelmişken söyleyeyim, "rakı şöyle içilir/rakı içme adabı" diye zırvalayıp kafa ütüleyen daha üç-beş sene önce köyünden gelip kadıköy'ü işgal etmiş cahil/lümpen/hırbo kitle "kadıköy'lü boğa heykelinde fotoğraf çektirmez" diye de zırvalıyormuş, onları kâle almanın alemi yok. 5-6 kuşaklık kadıköylü olan saygın yaşlı insanlar, kadıköy'ün gerçek sakinleri, kuşaklık kadıköy'lü sanatçılar vesaire de fotoğraf çekilirdi ta 80'lerde bile. üç gün önce köyünden gelmiş kıro davarların lafına itibar etmenin manası yok. zaten onların gelişi kadıköy'ü berbat etmişti, bir daha da toparlanamadı.

her neyse, bir daha kadıköy boğa heykelinin oradan geçerken aklınızda bulunsun, bütün o caddelerin ve apartmanların altı boydan boya en az 2000-3000 yıllık antik mezarlık/nekropol/ölüler şehri. diablo 'daki gibi hissedin biraz, ayağınızın altındaki geçmişe dair hayaller falan kurun. öyle mal gibi yürüyüp gitmeyin. kültürel mirasa, dünya tarihinin en önemli noktalarından biri olan kadıköy'e hak ettiği değeri verin.

ha bunu niye anlatıyorum? yaptığım 2 adventure oyununda da boğa heykeli bölgesindeki kadıköy nekropolü, kadıköy konsili, nika ayaklanması, patlıcan yangınları, latin istilası gibi daha pek çok istanbul ve kadıköy tarihine ait konuyu/bölgeyi/efsaneyi kapsayan bölümler var, "millete laf ediyon da sen bunları dünyaya tanıtmak için ne yapıyon da laf ediyon düdük?" diyen olursa diye söylüyorum bunu. benim elimden gelen bu.

Farkedmez 04 June 2020 16:21

Cevap: Börü Tonga'nın Otağı
 
Kadıköy'ün Simgesi, Yılların Buluşma Noktası Boğa Heykelinin Dramatik Hikayesi
Kadıköy Altıyol'da bulunan ve yıllar içerisinde insanların buluşma yeri olarak kullandığı Boğa heykelini bilmeyen yoktur. Boğa heykelini biliyoruz ama hikayesini biliyor muyuz? Gelin, şöyle biraz geçmişe gidelim.


günün her anı etrafında birilerini bekleyenlere rastlarsınız. yeri gelir performans sanatçıları için "obje" olur. kimi zaman protestolara sahne olur.

kadıköy'e gelip de önünde fotoğraf çektirmeyen yoktur belki de.

peki hikayesini biliyor muydunuz?

kim yaptı?
ne zaman yapıldı?
neden yapıldı?
türkiye'ye ne zaman getirildi, kim getirdi?


hadi başlayalım..

dramatik ve ilginç bir geçmişi var boğanın. yaklaşık 150 yaşında ve bir heykel için orta yaşını sürüyor sayılabilir. ne savaşlar, ne göçler görmüş...

1800'lü yıllarda fransa ve almanya arasında paylaşılamayan alsas loren bölge'sidir yapılma nedeni. bu küçük ama önemli bölge yıllar boyunca fransız ve almanlar arasında sürekli el değiştirir. 1860'larda bu bölgede fransızların almanları yendiği savaşı simgelemek için paris'te yaptırılır. heykeltıraş ısidore bonheure'ün eseridir. kızgınlığı ve iriliğiyle fransızların gücünü simgeler. ancak çok sürmez, 1870 sedan muharebesi'yle alman general bismarck tarafından alsas loren yeniden alınır. 'fransızların gücü' de almanya'ya gider.



almanya'daki istirahatı de çok sürmez. alman imparatoru ıı. wilhelm dostluklarından dolayı, 1917'de ittihat ve terakki cemiyeti'ne, ittihat ve terakki cemiyeti de enver paşa'ya hediye eder... heykel enver paşa'nın sarayının bahçesine konulur. ı. dünya savaşı sonunda enver paşa yurtdışına gider ve heykel o sarayın bahçesinde unutulur...

fazla değil, 50 yıl kadar sonra hilton oteli'nin bahçesine taşınır. ardından lütfi kırdar kongre ve sergi sarayı'nın önüne, sonra da taksim gezi parkı'na götürülür.

1970'li yılların başlarında, istanbul'un anadolu yakası seyahati başlar. kadıköy'deki ilk durağı tabii altıyol olmaz; kaderinde gezmek var sonuçta.

kadıköy belediyesi önünde kalır 20 yıl kadar. 1990'lı yılların başında da şimdiki yerine taşınır.

taraftarlar, boğanın bu hikayesini bilseler tekrar boyamaya kalkarlar mı bilemeyiz ama boğaya saygıda kusur edildiği kesin.

Farkedmez 04 June 2020 20:33

Cevap: Börü Tonga'nın Otağı
 
Belçika kralı II leopold'un kongo da yaptığı vahşeti okudum..Onca zalimler var tarihte ama bu kadarı belkide olmamıştır. Kötü oldum..Bunların hesabını inşallah Allahım size sorarda sonsuz acılar içinde kalırsınız :(

Farkedmez 05 June 2020 15:21

Cevap: Börü Tonga'nın Otağı
 
https://img-s2.onedio.com/id-5b59e43...1321caf0d.webp
@Renksiz kanka :D

Farkedmez 05 June 2020 15:22

Cevap: Börü Tonga'nın Otağı
 
https://img-s2.onedio.com/id-5b59e47...4db4dcee1.webp

ahahaha şarap mı denesem napsam


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:27.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.