Avcılıktan toplayıcılığa, göçebe yaşamdan yerleşik hayata kadar birçok süreç geçiren insanoğlu barınma ihtiyacını karşılamak için her dönem yeni arayışlar içerisine girmiştir. Değişim sürecine bağlı olarak minimal alanlardan geniş, ferah, modern mekanlara yönelim artmaktadır.
Evin her bölümü için ayrı özen gösteririz. Fakat özellikle bayanların günün büyük kısmını harcadığı bölüm olan “mutfak” kısmında fiziksel özellikler ve dekorasyon dışında en önemli ihtiyaç hijyen ve temizliktir. Peki ya mutfak mobilyalarımızda temizlik yaparken nasıl bir yol izlemeliyiz?
Mutfakta kullanım hatası, ürün özelliğine dikkat etmeme veya ufak kazalar nedeniyle kırılan,parçalanan tabak, bardak gibi eşyalarımızı yenileriyle kolayca değiştirebiliriz fakat mobilya gibi parçaları değiştirmek gerek ekonomik gerek ulaşım gibi nedenlerden dolayı çok kolay değildir. Bu yüzden mobilyalarımızı uzun süre kullanabileceğimiz şekilde temizliğine ve bakımına dikkat etmeliyiz. Gün içerisinde defalarca açılıp kapanan mutfak dolapları en çok kirlenen bölümlerdir. Özellikle açma kısmı sürekli dokunulduğu için parmak izi ve zamanla oluşan bir kir tortusu bırakır. Bu tortuları önlemek için hafta bir dolap kapaklarını nemli bir bez ile silmeliyiz, tutma kısımları metal ise nemli beze limon sıkıp silmeliyiz ardından da kuru bir bezle kurulamalıyız.
Davlumbaz ve ocak temizliği en zor olan kısımdır çünkü sıçrayan yağlar, dökülen yemekler ne yazık ki yağ birikintisi oluşturacaktır. Günlük hayattaki işlerimizden dolayı her gün temizleme imkanımız olmadığından bu yağlar birikerek bir tabaka oluşturur. Eğer eşyalarımız inox maddeden yapılmışsa yağları temizleme hususunda daha hassas davranmalıyız. Yağ tabakasını yok etmek çok kolay değildir. Öncelikle marketlerden her hangi bir yağ çözücü alarak lekelerin üzerine dökmeli ve 10-15 dk beklemeliyiz ki yağlan parçalansın. Parçalanan yağları tel kullanmadan yoğun ıslatılmış bezle yüzeyden ayırmalısınız. Eğer inox madde kullanmıyorsanız ovma teli işinizi kolaylaştıracaktır. Ardından hafif nemli bir bez ile tekrar silip son aşamada iz kalmaması için kurulamalısınız.
Mobilyalarınız ahşap kaplama olacağı için buhardan çabuk etkilenip yüzeyleri aşınabilir. Bu yüzden elektrikli su ısıtıcıları gibi buhar veren aletleri mobilyalarınızdan uzak tutmalısınız.
Dolapların iç ve dış yüzeylerini deterjanlı suyla ve her zaman olmasa da belirli aralıklarla amonyaklı suyla silip ardından bol su ile durulamalı ve kuru bezle nemini almalısınız. Amonyaklı su iç ve dış yüzeylerin mikroplardan arınmasında etkili olacaktır.
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
Güzel günler yakın.
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.