Makyajda kontür yüze boyut kazandırmak ve yüzdeki gizlenecek yerleri yok etmek için kullanılan tekniktir. Bunu yapmak için her şeyden önce yüz şeklinin bilinmesi gerekmektedir.

Alın bölgesinin iki tarafından çok fazla açıklığı olduğundan dolayı kontür o bölümlere, saç diplerine getirilerek gölgelendirme yapılmaktadır. Bu biçimde yüzün daha orantılı durması sağlanmaktadır. Çene ucu ise olduğundan daha çıkık ve sert bir görüntüye sahip olduğundan ötürü bu kısma de gölgelendirme yapılmaktadır. Yüzün yanak ve elmacık kemiklerini gölgelendirmeden uzak durulması gerekmektedir. O bölgelere yapılacak gölgelendirme yüzü daha çok basık ve uzun göstermektedir. Bunu yapmak için alına ve çene bölümüne uygulanacak kontür yeterlidir.

Kalp yüze sahip olan kimselerin çeneleri sivri, alın bölümü ise iki tarafından açık haldedir. Bundan dolayı oval yüz biçimine benzetmek için keskin hatlar yumuşatılır. Bunu yapmak için en fazla tercih edilecek yöntem kontürleme (yüz gölgelendirme) yapma yöntemidir.

Uygulanacak yöntemde kalp yüz biçimine sahip kişiler değişik formlardan oluşan ürünlerle kontürleme yapabilirler. İlk başta likit formda olanlar, kişiye koyu gelen bir fondöten veyahut kapatıcı olabilir. Bu şekil ürünler ilk uygulamada kesik uçlu bir fırça ile uygulanabilir. Daha devamındaysa doğal durması için büyük bir karıştırma fırçası yahut ıslatılmış, nemi alınmış bir süngerle karıştırılır. Bu biçimde yüz ile kontür bütünleşmiş olur. Diğer bir tür ise katı formda olanlardır. Bunlar özellikle kontürleme işlemi için bulunmaktadır. Kalp yüz biçimine sahip kişiler alın kısımlarına katı formdaki ürünleri uyguladıktan sonra bir fırça veya sünger yardımıyla dağıtırsa doğal görünüme ulaşır.


Aydınlık, güneş alan bir alana geçilir. Daha sonrasında yüzün önüne saç gelmesi engellenir. Yüzün hepsinin fotoğrafı çekilip, çekilen fotoğraftaki yüzün çevresine küçük noktalar konulur. Bu noktalar daha sonra birleştirilerek kişinin sahip olduğu yüz meydana gelir.