Bebeklerin kulağında bazen sarımsı bir tabaka oluşabilir. Bu bebeklerde doğal olarak salgılanır, çünkü kulak yolu kulak içindeki kiri ve iltihabı dışarı atar. Bebeklerin kulakları yetişkinlere nazaran daha hassastır. Şu nedenle bebeklerin kulakları temizlendiği sırada yavaş ve nazik davranılmalıdır. Bebeklerin kulak temizliği yapılırken dikkatli olunması gerekenler aşağıdaki gibidir:
Bebeğimizin kulağında fazla ölçüde iltihap var ise ve bebek elini kulağına devamlı götürüyorsa, evde müdahale yapmadan hekime başvurulmalıdır.
Bebeğimizin kulağının dış bölümüne ve kulak kıvrımlarının olduğu bölüm narin ve narin hareketler ile silinir.
Banyo sonra bebeğimizin kulak arkası ve kulak kepçesi nemli bırakılmamalı, muhakkak kurutulmalıdır. Bu işlem bebeklerde kulak mantarını önlemek için yapılmaktadır.
Kulak arkası ve kulak kıvrımlarının olduğu bölümlerin temizlenmesi bebekler için yeterlidir ve kulağın iç kısımlarına kadar temizlik yapılmamalıdır.
Kulak temizliğine başlamadan önce bebeğimizin sakin olduğundan emin olunmalıdır. Aksi durumda, bebek huzursuz olursa istemeden bebeğimizin canı yanabilir.
Bebeğimizin bir kulağı temizlenince ikinci kulağa geçmeden önce bez muhakkak bir kez daha ılık suda yıkanmalı, fazla su sıkılmalıdır.
Temiz olduğundan emin olunan bir bez kase içindeki ılık suya batırılır ve fazla olan su sıkılır.
Kulak zarları çok narin olduğundan dolayı bebeğimizin kulağına pamuk, kulak temizleme çubuğu ve benzeri malzemeler sokulmamalıdır.
Bir kase içine bebeğimizin tenine zarar vermeyecek kadar ısıya sahip, ılık su konulur.